12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFarmacistii, prinsi din nou

Farmacistii, prinsi din nou

Ultima reducere a pretului medicamentelor a afectat cu sute de milioane de lei veniturile farmaciilor, sustine Colegiul Farmacistilor Dolj. Elena Calin, presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj, a declarat ca Ministerul Sanatatii Publice a ieftinit medicamentele in luna ianuarie, inclusiv pe cele aflate pe stoc in depozitele farmaciilor. „A devenit o obisnuinta de câtiva ani ca Ministerul Sanatatii sa ieftineasca medicamentele pe cheltuiala farmacistilor. Nu este normal ca noi sa cumparam de la distribuitori medicamente cu un anumit pret si sa le vindem apoi la preturi mai mici. De ce trebuie sa iesim de fiecare data in paguba?“, a intrebat Elena Calin.


Aceasta sustine ca ajustarea preturilor a dus la ieftinirea medicamentelor cu 3,5 pâna la 13%, insa au fost si anumite medicamente la care ieftinirea s-a facut cu 50%.


Desfiintarea taxelor vamale se va vedea peste o luna


Ajustarea pretului medicamentelor se face, potrivit farmacistilor, periodic, in functie de evolutia valutara. Când cotatia monedei europene variaza cu mai mult de 5% are loc ieftinirea sau scumpirea medicamentelor. In ultima vreme, ca urmare a intaririi monedei nationale, s-au produs mai multe ieftiniri ale medicamentelor.


Pentru a nu fi surprinsi de o eventuala ieftinire cu stocuri de medicamente, farmacistii si-au facut socoteli la sfârsitul anului trecut si au ajuns la concluzia ca urmatoarea ajustare de preturi ar fi trebuit sa aiba loc dupa 15 ianuarie 2007, motiv pentru care nu s-au grabit sa scape de stocuri. Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din târg, Ministerul Sanatatii ieftinind practic medicamentele cu doua saptamâni mai devreme decât sperasera farmacistii.


Presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj a precizat totusi ca ieftinirea din luna ianuarie nu a avut nici o legatura cu desfiintarea taxelor vamale. „Daca se va produce o ieftinire a medicamentelor din cauza disparitiei taxelor vamale, acest lucru va fi simtit de populatie abia din luna februarie. Oricum, nu se poate sti deocamdata daca medicamentele se vor ieftini din aceasta cauza, depinde foarte mult si de pretul pe care il vor practica distribuitorii“, a adaugat Elena Calin.


Ajustare


Numai in 2006, medicamentele au fost ieftinite de doua ori, potrivit Ministerului Sanatatii. Incepând cu 16 martie, medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala s-au ieftinit cu 4 – 5%, iar din 16 septembrie, s-a aprobat o noua ajustare a preturilor, ceea ce a dus la ieftinirea medicamentelor cu 7 – 11%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS