14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBerceanu si Barbu spun adio comisiei Daewoo

Berceanu si Barbu spun adio comisiei Daewoo

Reluarea privatizarii Daewoo România a inceput cu stângul. Ministrul democrat al transporturilor, Radu Berceanu, si cel al muncii, Gheorghe Barbu, au anuntat ieri ca se retrag din comisia de privatizare a societatii, dupa ce presedintele Traian Basescu criticase joi prezenta ministrilor in comisiile de privatizare.


Potrivit NewsIn, ministrul Berceanu a declarat ca a fost numit in comisie fara sa fi cerut acest lucru. „Am aflat de propunerea de a face parte din comisia de privatizare Daewoo chiar in timpul sedintei guvernului din aceasta saptamâna. Nu am cerut sa fiu propus, iar lista mi-a parut intocmita dupa domeniile ce trebuie implicate si dupa persoane. Am crezut ca este normal ca Ministerul Transporturilor sa fie implicat in privatizarea unei uzine producatoare de autoturisme. (…) Drept urmare, ma retrag din comisia de privatizare Daewoo“, a spus Berceanu. Ministrul sustine ca s-a interesat de posibilitatea de a se implica direct in rezolvarea problemei care va afecta aproximativ 4.000 de angajati de la Craiova si fata de care acesta considera ca are responsabilitati. „In calitate de parlamentar ales in Dolj, in ultimii 17 ani am incercat sa ii ajut atât cât am putut si când am fost in opozitie, si când am fost la putere, fara sa fiu, pâna acum, in vreo comisie“, a subliniat ministrul transporturilor. Acesta a mai spus ca nu a stiut ca va fi platit, mentionând in acelasi timp ca nu a fost interesat sa accepte bani in calitate de membru al comisiei. „Inteleg ca se ridica probleme de incompatibilitate sau altele pe care nu vreau sa insist“, a adaugat Berceanu. Acesta a mai precizat ca in ultima luna a avut cinci discutii cu delegatii de la Daewoo, atât la sediul ministerului, cât si la Craiova. „Probabil ca putini stiu ca acum doua zile banda de montaj a fost oprita“, a mai spus Berceanu. Invocând responsabilitatea mare si timpul pe care i l-ar consuma participarea in comisie, ministrul Gheorghe Barbu a declarat ca se retrage public din comisie. „Ca membru al unei Comisii de privatizare stiu de ce implicare este nevoie, ce resurse de timp consuma si gradul de responsabilitate care trebuie asumat. In plus, intrucât nu doresc sa existe vreo indoiala asupra intentiilor mele in privinta acestei responsabilitati, declar in mod public ca ma retrag din Comisia de privatizare a Daewoo“, a spus acesta. In urma retragerii celor doi, in comisia numita de premierul Tariceanu au mai ramas ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, ministrul economiei, Varujan Vosganian, consilierul premierului, Razvan Orasanu, si presedintele si vicepresedintele AVAS, Teodor Atanasiu, respectiv Laszlo Gyerko.


Sindicalistii il vor pe Berceanu in comisie


Presedintele Traian Basescu a criticat guvernul ca desemneaza ministri in comisiile de privatizare, considerând ca acestia se afla in situatie de incompatibilitate. Basescu a dat ca exemplu membrii Consiliului Superior al Magistraturii care au renuntat la functiile detinute. „Guvernul are ministri, dar se ocupa de privatizare“, le-a spus Basescu membrilor CSM, carora le-a multumit ca au renuntat la functiile detinute la instante si Parchete ca sa se dedice activitatii Consiliului, cu caracter permanent. Comparând conduita membrilor CSM cu aceea a membrilor guvernului „care se ocupa de privatizari“, Basescu a declarat ca „Executivul ar trebui sa fie primul care sa dea exemplu, pentru ca membrii CSM au dat dovada ca sunt membri ai CSM“. La rândul sau, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ieri pentru NewsIn ca oportunitatea participarii ministrilor PD in comisii de privatizare nu reprezinta deocamdata o preocupare a PD si ca fiecare ministru ar trebui sa raspunda individual in legatura cu acest subiect. „Cel mai bine ar fi ca fiecare ministru sa fie intrebat despre oportunitatea participarii in aceasta comisie“, a spus Videanu. La rândul lor, sindicalistii din Daewoo se tem ca plecarea celor doi democrati din comisie va duce la intârzierea procesului de privatizare. „Ii cerem ministrului Berceanu sa se razgândeasca si sa se intoarca in comisie. 4.000 de oameni si familiile lor se tem ca-si vor pierde locurile de munca daca fabrica nu se va vinde mai repede. Stim cu totii ca statul e cel mai prost administrator“, a declarat ieri liderul de sindicat din fabrica de la Craiova, Ovidiu Cioroianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS