17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElev ucis din neglijenta

Elev ucis din neglijenta

Ancheta declansata de inspectorii ITM in cazul accidentului petrecut luni la Grupul Scolar Industrial „Traian Demetrescu“ din Craiova a scos la iveala faptul ca atelierele in care fac practica elevii sunt adevarate pericole. Dupa primele cercetari s-a constatat ca acel aparat de sudura nu avea ce cauta intr-un loc neasigurat si, mai ales, nu trebuia lasat plin cu apa.


Elevul Marian Mosoiu de la Grupul Scolar Industrial „Traian Demetrescu“ din Craiova a decedat in cursul serii de luni, in jurul orei 22.00, la Spitalul de Urgenta Craiova. Tânarul fusese ranit in aceeasi zi, in jurul orei 16.00, dupa ce un aparat de sudura cu acetilena, depozitat in atelierul scolii, a explodat lânga el. Evenimentul a fost preluat de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj si inregistrat ca accident de munca, pentru ca s-a petrecut in timpul orelor de practica ale elevilor clasei a IX-a F, din care facea parte si elevul Mosoiu. Politistii doljeni au stabilit ca, in momentul exploziei, tânarul se afla intr-o incapere a unui atelier ce era amenajata pentru pastrarea utilajelor si a incercat sa-si aprinda o tigara folosind o bricheta. Decesul elevului a survenit in urma multiplelor rani suferite la nivelul fetei, dupa ce capacul aparatului de sudura l-a lovit si l-a doborât pe podeaua din beton a atelierului. Inspectorii ITM Dolj, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, au deschis o ancheta pentru a stabili conditiile in care acel aparat de sudura a fost depozitat in magazie.


Se cauta un vinovat


Din primele declaratii ale ISJ Dolj si ale profesorilor se pare ca vinovat este elevul, care se presupune ca s-ar fi dus acolo sa fumeze chiar daca era un spatiu interzis elevilor. In cursul zilei de ieri au fost formulte mai multe intrebari in legatura cu modul de depozitare a acelui aparat de sudura si felul cum acesta era asigurat. Seful ISJ Dolj a declarat ca asteapta ancheta celor in drept, care trebuie sa stabileasca cine se face vinovat. „Ateliere exista in toate grupurile scolare, iar toti cei care le utilizeaza trebuie sa semneze fisa de protectie a muncii. Asa s-a intâmplat si la Grupul Scolar «Traian Demetrescu». Urmeaza ca anchetele politiei si cea a scolii din care face parte si reprezentantul nostru sa stabileasca vinovatul“, a spus Diana Busoi, inspector general al ISJ Dolj.


In cursul zilei de ieri s-a intrunit si Consiliul profesoral al liceului pentru a desemna membrii unei comisii interne de investigatie. Aceasta comisie are rolul de a obtine informatii despre responsabilitatea cadrelor didactice si a maistrilor care au atributii in atelierele scolii. Conducerea ISJ Dolj a mai precizat ca rezultatele anchetei derulate prin intermediul ISJ vor fi corelate cu cele ale ITM Dolj, ISU Dolj si cu cele ale politistilor si procurorilor. Inspectorii ITM Dolj trebuie sa stabileasca cine a folosit ultima oara generatorul, cine l-a depozitat acolo si de ce nu a fost golit. „Acel recipient nu avea ce cauta acolo si trebuia golit inainte de depozitare. Deocamdata luam declaratii si strângem documente pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari, dupa care vom formula primele concluzii“, a declarat Silviu Poenaru, inspector la ITM Dolj.


Conducerea scolii crede ca s-a gresit


Directorul adjunct al Liceului „Traian Demetrescu“ a mentionat ieri ca scoala si-a facut datoria in legatura cu instruirea elevilor si ce s-a intâmplat a fost un eveniment nefericit. Totusi, directorul a mentionat ca magazia in care era depozitat aparatul de sudura nu era incuiata, desi ar fi trebuit. „Undeva s-a gresit, magazia aceea trebuia sa fie inchisa pentru ca generatorul era depozitat acolo si este posibil sa se fi acumulat gaze chiar daca nu mai era folosit de ceva timp, de cel putin o saptamâna, dupa câte stiu eu. Din punct de vedere scolar totul este in regula, copilul a fost instruit, a semnat fisa de protectie a muncii, dar nu avea ce sa caute acolo. A cautat un loc ascuns ca sa fumeze sau ca sa se joace, cu toate ca stia ca nu are voie acolo“, a explicat Ionel Barbu, directorul adjunct la Grupul Scolar „Traian Demetrescu“.


Chiar daca a spus ca liceul are partea sa de vina, neasigurând zona in care era depozitat generatorul de acetilena, directorul adjunct a specificat ca tânarul nu ar fi murit daca respecta normele de protectie a muncii. „Stiu ca tatal elevului este decedat, iar mama sa este la munca in Spania de circa trei ani. Repetase un an de scoala generala si, dupa ce nu a luat testele nationale, a fost repartizat la Scoala de Arte si Meserii din cadrul Grupului Scolar. Acesti copii au o situatie materiala grea si, in general, sunt predispusi sa incalce normele“, a completat Barbu.


Ziua fatala


Rudele lui Marian au ridicat ieri trupul neinsufletit al tânarului de la morga. Acestia povesteau ca luni chiar au insistat sa nu se duca la scoala, insa Marian nu a lipsit de teama absentelor. „Ii tot spunem sa se duca la scoala, sa se tina de carte si uite ca la scoala si-a gasit sfârsitul. Ieri (luni – n.r.) i-am si spus sa nu se mai duca la scoala ca e in practica si e frig in atelierul ala al lor. El nu a vrut in ruptul capului sa lipseasca si a spus ca ii e frica sa nu ii puna absenta si mai invata si câte ceva“, a spus Adriana Irina, matusa lui Marian, care l-a crescut dupa plecarea mamei in Spania. Rudele si vecinii tânarului povesteau ieri ca acesta era foarte priceput, iar profesorii il stiau de baiat cuminte si ordonat. Adolescentului de 16 ani ii era draga meseria si mesterea tot felul de lucruri. „Era un copil linistit si frecventa regulat scoala, cu toate ca era la Scoala de Arte si Meserii. Avea un caiet ordonat si curat, chiar daca nu prea era bun la invatatura“, a spus Cârstea Viorica, profesor de discipline tehnice in cadrul Liceului „Traian Demetrescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII