22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarte cu miros de mucegai

Carte cu miros de mucegai

Igrasie, miros de mucegai si gauri in pereti, acestea sunt lucruri pe care zeci de elevi de clasa a IX-a din Colegiul National Economic (CNE) „Gheorghe Chitu“ din Craiova le pot povesti parintilor despre viata lor de liceeni. „Bobocii“ de clasa a IX-a platesc astfel pretul modernizarii si dotarii liceului.


„Vreau sa va anunt ca in fiecare seara copilul meu vine acasa si se plânge ca nu mai poate sta in clasa pentru ca este umezeala, igrasie, peretii sunt gauriti si nu mai poate respira din cauza mirosului de mucegai. Mi-e frica sa nu se imbolnaveasca pentru ca sta câteva ore pe zi intr-o sala de la subsolul CNE «Gheorghe Chitu», acolo unde a fost mutata clasa lui. Anterior, acolo studiau elevii de clasa a XII-a, dar acestia au refuzat sa mai intre la cursuri in acest loc. Va rog, in numele parintilor acestor copii, sa ne ajutati!“. Acesta a fost un apel anonim primit de GdS prin care un parinte cauta ajutor pentru elevii unei clase a IX-a de la CNE „Gheoghe Chitu“ care de câteva saptamâni invata intr-o clasa de la subsolul liceului unde cu greu poti sa respiri din cauza mirosului de mucegai.


„Tevile trec pe deasupra noastra“


Elevii au fost mutati in clasa respectiva, cu peretii acoperiti de gresie alba si cu tevile de apa care trec pe deasupra capetelor lor, dupa ce in scoala s-a amenajat o sala pentru activitati dupa normele Agentiei Române de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Preuniversitar (ARACIP). Cu toate ca diriginta lor este profesoara de fizica, elevii nu pot invata in laboratorul de fizica pentru ca acolo sunt depozitate aparate de specialitate de 80 de milioane de lei. Elevii si parintii lor au protestat si au cerut conducerii colegiului sa rezolve situatia, dar pentru moment din cauza lipsei spatiului liceenii trebuie sa invete sa supravietuiasca sub pamânt. „Nu mai putem respira de miros. Ne intra in haine mirosul de mucegai si ne inecam daca stam aici mai mult timp fara sa iesim afara sau sa deschidem usa“, a spus un elev. „Tevile trec pe deasupra noastra si auzim apa sau ce o fi prin ele. Sunt gauri in pereti, usa s-a rupt ieri, iar tabla e veche“, a continuat o eleva. Corina Prica, directoarea CNE „Gheorghe Chitu“, i-a rugat sa aiba rabdare si le-a promis ca nu vor ramâne acolo pâna la sfârsitul anului. „V-am explicat care este situatia si stiti ca va veti muta in laborator când vom avea dulapuri in care sa punem aparatura. Nu avem alt spatiu si sunteti aici provizoriu si nu o sa va tina nimeni mai mult timp. Este o chestiune de câteva saptamâni“, a spus directorul.


Generatii de elevi au facut scoala la subsol


Acestia nu sunt insa primii elevi care invata intr-o clasa care seamna mai mult cu o camera de baie. De-a lungul timpului, generatii de elevi au invatat economie in subsol. „Aceste incaperi au functionat intotdeauna ca sali de clasa, dar in timp s-au deteriorat si au nevoie de reparatii. Sunt deja pe lista de investitii viitoare si am incercat sa ii facem pe acesti elevi sa se simta bine. Am pus parchet, le-am dat banci noi si speram ca in cel mai scurt timp sa gasim dulapuri in care sa inchidem aparatura de 80 de milioane si sa ii mutam acolo. Ne confruntam cu lipsa de spatiu si am mai pierdut o sala de clasa dupa ce a trebuit sa o amenajam pentru activitatile profesorilor asa cum ne-a cerut ARACIP“, a explicat Corina Prica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU