21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliile de Administratie, la mâna Aliantei

Consiliile de Administratie, la mâna Aliantei

Partidele reprezentate in Consiliul Municipal Craiova sunt chemate sa-si trimita reprezentantii in Consiliile de Administratie ale regiilor de autoritate publica. Dupa algoritm, PSD pierde sase, Alianta câstiga sase, iar dupa procedura de vot, Alianta poate decide orice, detinând majoritatea simpla in legislativ.


Cu 14 oameni dintr-un total de 27 de membri in Consiliul Local Municipal Craiova, dupa migratie, Alianta PD-PNL ii poate trage clapa oricaruia dintre celelalte partide reprezentate in legislativul Baniei, atunci când vine vorba de un vot recunoscut cu majoritate simpla.


Conditia este sa existe interes, toti cei 14 consilieri PD si PNL sa se afle in sala la sedinte a consiliului local si sa voteze la fel, dupa cum a aratat Teodor Radu, consilierul juridic personal al primarului Antonie Solomon. Teoretic, asta se poate intâmpla si la numirea noilor Consilii de Administratie la regiile de interes local, pe care executivul ar vrea s-o vada implinita la prima sedinta ordinara a consiliului local, in care fiecare formatiune politica are un interes vadit, data fiind nevoia de a recompensa colegii de partid cu indemnizatii de sedinta si influenta la unitati economice.


„Hotarârea prin care sunt validati membrii CA-urilor se ia cu majoritate simpla, asa ca 14 dintre consilierii municipali pot juca la un loc soarta conducerii regiilor“, a aratat Radu. Conform noilor criterii de numire a membrilor Consiliilor de Administratie, doar câte cinci locuri din cadrul acestor organisme mai pot fi ocupate cu sustinere politica, fata de sapte.


„Proiectul pentru alegerea noilor CA-uri se afla pe ordinea de zi a sedintei de la sfârsitul acestei luni. O sa le solicitam partidelor politice sa prezinte propuneri“, a precizat Teodor Radu.


Tinând cont ca in Banie functioneaza patru regii autonome subordonate municipalitatii, vor mai avea loc la masa 20 de protejati politic, fata de 28 (câte sapte la fiecare regie – n.r.) in prezent. Batalia se anunta cu atât mai apriga cu cât PSD, care acum are 13 oameni in CA-uri, ramâne cu sase, la care se adauga directorul general al Regiei Autonome de Transport, Virgil Boboc, implicit presedinte al CA, dupa cum sustine Teodor Radu.


Dupa calculele lui Radu, Alianta, care acum controleaza sase fotolii in CA-uri, va avea in total 12: 7 – PD, 5 – PNL. PRM scade de la sase la doua locuri, plus un director general care este si presedinte de CA, la Regia Autonoma de Apa, iar PC, cu doua locuri in acest moment, si PE, cu un loc, dispar din schema.


Oamenii ministerelor, navetisti


Proiectul initiat de executiv pentru modificarea componentei Consiliilor de Administratie cuprinde varianta cu numar de membri maximum admis – noua, dintre care insa patru locuri sunt deja atribuite directorului general al unitatii, delegatului primariei, al Ministerului Finantelor Publice si ministerului de resort. Potrivit consilierului Teodor Radu, ministerele au desemnat in CA-uri angajati din aparatele proprii, care lucreaza in Bucuresti si vor face naveta. „E si rau, dar si bine. Nu stiu cât de firesc este sa participe la decizii in regii din Craiova persoane din Bucuresti care vin o data pe luna. Pe de alta parte, este putin probabil ca aceste persoane sa fie influentabile in adoptarea unor hotarâri, asa cum se intâmpla pe la noi“, a spus Radu.


CA-uri in umbra incompetentei


Dupa ce in iunie 2006 au avizat o decizie ilegala a CA, in care Ion Bebe Neacsu era numit presedinte al Consiliului de Administratie, juristii Regiei Autonome de Apa au mai facut o gafa zilele trecute, anuntându-l pe fostul membru CA Gheorghe Albastroiu, actual consilier municipal, ca este convocat la sedinta de ieri a CA. Consilierul juridic al primarului, Teodor Radu, sustine ca Albastroiu nu mai are ce cauta in CA la Regia de Apa, de vreme ce a fost validat in consiliul local municipal.


„Ar fi fost o greseala daca se ducea si mai si vota. A venit sa ma intrebe si i-am explicat. El isi pierde implicit calitatea de membru in CA, o data cu validarea in legislativ. Pe de alta parte, Consiliul de Administratie de la Apa poate functiona si fara Albastroiu pâna la stabilirea noii sale componente“, a spus Radu. Presedintele CA de la Regia de Apa, Constantin Stamatoiu, confirma ca Albastroiu primise convocarea: „Da, fusese chemat, dar a fost o eroare. Se pare ca juristii au pierdut câte ceva din vedere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS