11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRezidentiat cu subiecte la loc secret

Rezidentiat cu subiecte la loc secret

Craiova a fost ieri centru de examen pentru rezidentiatul din acest an. Aici s-a sustinut examenul pentru laborator, inregistrându-se 216 candidati pe 110 locuri. Peste cinci mii de absolventi ai facultatilor de medicina au intrat in cel mai dificil examen al lor de pâna acum. Dupa sase ani de facultate, ei au de infruntat o concurenta acerba pentru cele doua mii de locuri scoase la concursul de rezidentiat. Cele mai cautate sunt specialitatile chirurgicale, unde concurenta este de patru pe loc. La specialitatile medicale candideaza aproape trei mii de persoane pe 1.380 de locuri. Cei mai putini candidati sunt inscrisi pentru medicina de familie si farmacie. In afara centrului de examen de la Craiova au mai fost organizate centre de examen la Cluj pentru specialitatile medicale, la Bucuresti pentru specialitatile chirurgicale, la Timisoara pentru specialitatile dentare, iar la Târgu Mures pentru farmacie.


Medici de familie si fara rezidentiat


Membrii comisiei nationale de rezidentiat au plecat de joia trecuta intr-un loc secret unde, paziti de jandarmerie, au avut sarcina de a concepe subiectele ce urma sa fie date la examen, au declarat pentru NewsIn oficiali din Ministerul Sanatatii. Pentru a indeparta orice suspiciune privind o posibila frauda la examenul de rezidentiat, si in acest an, toate procedurile legate de transportul subiectelor se desfasoara sub paza stricta a jandarmilor, au mai declarat sursele citate. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a promis candidatilor ca de anul viitor situatia rezidentilor se va imbunatati. Va face tot posibilul sa schimbe legislatia in domeniu si in consecinta sa le mareasca salariile cu aproximativ 20%.


Chiar si celor care nu reusesc sa ia examenul li se mai da o sansa. „Cei care au o medie mai mica, chiar daca nu vor trece examenul de rezidentiat, vor putea practica medicina de familie fara probleme“, a declarat ministrul.


Grila cu 200 de intrebari


Anul acesta s-a inregistrat o scadere fata de anul trecut a numarului de candidati la examenul de rezidentiat cu 492. Concursul de ieri s-a desfasurat sub forma de test-grila cu 200 de intrebari pentru fiecare profil si grupa de specialitati. In 2006, universitatile de medicina si farmacie din tara au scos la concurs 2.155 de locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS