6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDespagubirile au produs discordie

Despagubirile au produs discordie

Cuantumul sumelor acordate ca ajutor guvernamental pentru locuitorii afectati de explozie a provocat tensiuni intre oameni, din cauza diferentelor deosebit de mari intre vecini.


Dupa explozie, guvernul si primaria au incercat sa acorde o serie de despagubiri si ajutoare banesti, menite sa acopere macar partial prejudiciile provocate de deflagratie. In loc sa calmeze spiritele, banii au produs discordie. Multi au fost nemultumiti de sumele consistente primite de diversi vecini ai lor, care n-ar fi avut stricaciuni chiar atât de mari.


Ajutor de 13 milioane, cheltuieli de 200 de milioane


Locuind la etajul al treilea al blocului U2, lipit de punctul termic distrus de explozie, Eugen Ionut Ghita a avut tot apartamentul vraiste dupa explozie. Cu toate acestea, a primit doar un ajutor de 13 milioane de lei vechi. „Suma a fost o nimica toata, pentru ca eu am fost nevoit sa cheltuiesc aproape 200 de milioane ca sa-mi refac apartamentul. Am schimbat toata gresia si faianta, am reparat peretii, am schimbat tapetul… Cele 13 milioane abia daca acopera contravaloarea pentru lada frigorifica, care s-a ales cu o gaura in urma exploziei“, a declarat Ghita.


Barbatul spune ca a auzit de alti vecini – stie chiar si despre cine e vorba, dar nu vrea sa spuna – care au luat despagubiri de peste 200 de milioane: „Nu stiu pentru ce au primit atâtia bani. S-a intâmplat asa cum se intâmpla intotdeauna in România: fiecare s-a descurcat cum a putut, cu pilele pe care doar unii le-au avut“.


„Cei bogati au primit mai mult, iar cei saraci mai putin“


Si Ileana Balteanu, care locuieste in blocul U9, este nemultumita. Femeia nu vrea insa alti bani pe lânga cele 23 de milioane primite ca ajutor pentru pagubele din casa. Ar vrea insa sa-i explice cineva de ce unii au primit mai mult si altii mai putin. „Atunci, la explozie, geamurile si perdeaua au zburat peste patul nostru si s-au oprit pe fotoliu. Sotul meu a fost ranit de cioburi, dar n-a primit nici o despagubire pentru asta. Nu vrem insa asemenea despagubiri, am primit oricum 23 de milioane de la guvern pentru pagubele din casa, dar nu mi-au ajuns, asa ca am facut un imprumut sa termin reparatiile. Sunt insa si eu curioasa sa stiu cum se face ca altii au avut mai putine stricaciuni, dar au primit câte 90 – 100 de milioane. Au fost prea mari diferente la aceste despagubiri. Nu am bani sa umblu prin judecati, dar as vrea doar sa cerceteze cineva pe ce criterii s-au dat acesti bani si cum se face ca unii care erau bogati au primit mai mult, iar cei saraci mai putin“, spune Ileana Balteanu.


„Evaluarea nu s-a facut corect“


Pe Ion Ganescu il stie tot cartierul. Este, probabil, singurul care nu si-a reparat apartamentul nici pâna acum. Barbatul considera ca a fost nedreptatit, intrucât a primit doar un ajutor guvernamental de 18 milioane, insuficient pentru toate reparatiile necesare: „Evaluarea nu s-a facut corect. Altii n-au avut mai nimic stricat prin casa si au luat sute de milioane, in timp ce eu, care traiesc cu sotia din doua pensii de doua milioane, am primit o nimica toata“.


Apartamentul din blocul U9 al familiei Ganescu arata aproape ca dupa explozie. Are, ce-i drept, geamuri termopan montate pe cheltuiala primariei. In rest insa, stricaciunile aduc aminte de forta deflagratiei. Peretii sunt crapati, ca poti sa bagi pumnul dintr-o camera in alta, blocurile de BCA sunt dislocate, usile nu stau inchise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU