3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCartierul termopanelor

Cartierul termopanelor

Au trecut zece luni de la tragica explozie din cartierul craiovean Lapus, in urma careia doua persoane au decedat. Viata oamenilor din zona afectata de deflagratie pare sa fi reintrat in normal. Cu toate acestea, locuitorii cartierului au ramas cu anumite sechele dupa explozie: dau fuga la geam imediat ce aud rateul motorului vreunei masini, se uita lung la angajatii de la Distrigaz care lucreaza prin zona si mai ales au o obsesie a mirosului de gaze.


Cartierul Lapus pare pentru un neavizat cel mai modern cartier al Craiovei. Aproape toate apartamentele au termopane in locul clasicelor giurgiuvele de lemn. Ce-i drept, multe dintre balcoanele inchise au ramas tot fara geamuri, pentru ca reprezentantii primariei nu au vrut sa puna geamuri la lucrarile fara autorizatie. Multi oameni au scos insa bani din buzunar si au inlocuit geamurile de la balcon, sparte de suflul exploziei. Asa se face ca si acum inca se mai zugraveste, se mai pune gresie si faianta ori se mai monteaza pereti de rigips in locul celor crapati din BCA.


Suferinta ascunsa


Centrala distrusa de explozie este si ea noua, constructia fiind refacuta in timp record, pentru a asigura locatarilor din zona caldura si apa calda. Doar epava unei Dacii, despre care oamenii spun ca ar fi „a lu’ nea Gore“, a ramas ca dupa deflagratie – fara geamuri, cu cauciucurile dezumflate, acoperita cu un celofan si servind drept adapost pentru pisici.


Carosabilul de pe Calea Bucuresti a fost si el refacut si doar câteva petice de asfalt mai inchis la culoare amintesc de magistrala de gaze de dedesubt care a cedat la una dintre suduri, provocând un adevarat dezastru.


Câtiva muncitori au inceput zilele trecute o noua lucrare pe strada din fata blocurilor U1 si U2, vecine cu punctul termic unde s-a produs explozia, fapt care ii nelinisteste pe cetatenii din zona. Oamenii incetinesc pasul si isi arunca privirea cu teama catre santurile in care se introduc noile conducte de gaz, apoi isi continua drumul catre locuintele lor cu termopane la ferestre.


Si totusi, in spatele termopanelor se ascunde o mare suferinta. Suferinta oamenilor care si-au vazut transformata in pulbere in doar o secunda agoniseala de aproape o viata, dar mai ales suferinta provocata de pierderea a doua vieti pentru care nimeni nu a fost gasit vinovat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU