21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Mortilor in Valea Jiului

Ziua Mortilor in Valea Jiului

Locuitorii din Valea Jiului sarbatoresc pe 1 noiembrie Ziua Mortilor, un vechi obicei catolic pastrat de sute de ani, asemenea Halloween-ului. Conform traditiei, cei care s-au nascut aici vin, de oriunde s-ar afla in tara, pe 1 noiembrie, la cimitir, pentru a fi alaturi de cei dragi si impart mâncare si bautura tuturor celor care trec prin dreptul mormintelor.


Obicei profitabil pentru florarese


Pentru ca obiceiul presupune ca la mormânt sa se duca flori si lumânari, pe lânga pomana pentru morti, pietele din Valea Jiului sunt invadate in fiecare an de vânzatorii de flori. Unii dintre ei au venit in zona deoarece localnicii se pregatesc sa-si comemoreze mortii si stiu cât de multe flori se vând acum pentru Ziua Mortilor.


Oamenii considera ca aduc o jertfa celor disparuti ducând flori la cimitir in seara zilei de 1 noiembrie si aprinzând lumânari, iar multi merg in aceasta noapte si zeci de kilometri pâna la cimitir.


In aceasta perioada, multe familii, chiar si din judetele limitrofe, isi asigura veniturile pe cel putin o luna din vânzarea florilor, pietele fiind pline de crizanteme. „De cinci zile aduc câte 300 de buchete de crizanteme si pâna seara vând tot. Vin din Târgu Jiu sa vând flori, deoarece la noi nu se tine aceasta sarbatoare, desi este un obicei foarte frumos. Sunt cultivatoare de flori si ma pregatesc special pentru acest obicei aproape tot anul“, a afirmat Maria Vâlcu, vânzatoare. Femeia spune ca in aceste zile câstiga in jur de 1.000 de lei. Pretul unui buchet de crizanteme vândut de cultivatori este de un leu si ajunge si la cinci lei.


Momârlanii impodobesc crucile


Localnicii din zona muntoasa a Vaii Jiului, cunoscuti sub numele de momârlani, care isi ingroapa mortii in curtea casei, impodobesc crucile mormintelor cu flori si hârtii colorate, aici fiind singurul loc din tara unde se pastreaza obiceiul impodobirii crucilor. Momârlanii isi inmormânteaza neamurile in curtea casei pentru a dovedi ca pamântul le apartine, iar mormântul il inconjoara cu un gard metalic.


Cimitirul, care devine acum locul de pelerinaj al sutelor de credinciosi, a fost curatat si iluminat, pentru ca de 1 noiembrie cel mai frumos este seara, când lumânarile aprinse pentru sufletele celor fara viata completeaza imaginea cu care erau obisnuiti primii locuitori ai acestor locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU