16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJumatate din asociatii au uitat de ajutoarele de incalzire

Jumatate din asociatii au uitat de ajutoarele de incalzire

Oficialii din Banie au decis sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor pentru ajutoarele de incalzire, dupa ce au constatat ca mai putin de jumatate dintre asociatiile de proprietari au depus dosarele.


Reprezentantii asociatiilor de proprietari din Banie au lasat pe ultima suta de metri depunerea actelor pentru acordarea ajutoarelor de incalzire, pentru sezonul rece 2006 – 2007. Autoritatile locale s-au vazut obligate sa prelungeasca programul de lucru al functionarilor care primesc actele, dar si sa le mai acorde „uitucilor“ o zi. Ieri, 30 octombrie, când teoretic ar fi trebuit ca usile Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova, de pe strada Mitropolit Firmilian, nr. 14, sa se inchida si sa inceapa centralizarea dosarelor, functionarii publici au fost asaltati de craioveni.


Daca pâna astazi cererile pentru ajutorul la incalzire nu au fost depuse, posibilii beneficiari vor pierde dreptul de a primi subventia de la stat pentru luna octombrie. Potrivit datelor furnizate de Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Craiova, au fost inregistrate 10.100 de cereri de la consumatorii care locuiesc la case. Daca aici previziunile administratiei locale s-au indeplinit, la capitolul asociatii de proprietari care au depus cereri, numarul s-a redus la 169, reprezentantii acestora insumând 12.240 de dosare. Edilii nu isi pot insa explica din ce cauza din cele 367 de asociatii, mai putin de jumatate, s-au prezentat la sediul Termoficarii. „Inseamna ca nu sunt interesati sa obtina banii de la stat. Numarul lor destul de mic ne-a mirat, mai ales ca au avut la dispozitie cinci zile in care sa se prezinte cu documentele. Sâmbata, spre exemplu, venisera reprezentanti a doar 46 de asociatii, iar luni s-au inghesuit 123“, a spus viceprimarul Sorin Iordache.


Ajutoarele de incalzire nu sunt acordate retroactiv


Dupa ce vor trage linie la primirea cererilor, angajatii primariei va trebui sa centralizeze, in perioada 31 octombrie – 15 noiembrie, toate datele de la deponenti si sa verifice daca indeplinesc conditiile pentru a primi ajutor. Lista este apoi inaintata furnizorilor, SC Distrigaz Sud si RATf Craiova, care la rândul lor vor transmite municipalitatii consumul pentru fiecare beneficiar aferent acestei luni. Cu aceste date, functionarii vor calcula valoarea subventiei care urmeaza sa o primeasca beneficiarii, pentru luna octombrie. Pentru ca banii sa fie virati in contul celor doi furnizori, va fi emisa apoi o dispozitie de primar care va fi transmisa titularului, dar si Directiei Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale (DMFSS) Dolj.


„Directia va transmite valoarea catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei care va depune banii in conturile celor doi furnizori de caldura. Craiovenii au obligatia sa ne anunte in cazul in care apar modificari in datele pe care le-au declarat, cum ar fi obtinerea unui venit mai mare. Cei care nu au depus actele pâna la sfârsitul acestei luni le pot depune din noiembrie, insa ajutoarele nu pot fi acordate retroactiv. Cei in cauza nu vor primi ajutor la incalzire pentru octombrie, ci pentru luna in care au adus documentele“, a conchis Iordache.


Viceprimarul a mai precizat ca tot de luna viitoare vor fi facute si sondaje printre craiovenii care beneficiaza de ajutoare pentru a se verifica daca datele declarate coincid cu situatia reala din teren. In primul rând vor intra sub lupa unei comisii mixte, formate din reprezentanti ai municipalitatii, furnizorilor de caldura si DMFSS Dolj, beneficiarii care nu figureaza in baza de date.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS