10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, sub teroarea sabiilor

Craiova, sub teroarea sabiilor

In plina strada, in miezul zilei, craiovenii pot fi atacati, sa fie amenintati cu sabia sau pistolul, sa fie rapiti sau agresati. O demonstreaza ultimele evenimente petrecute in municipiu. Politistii spun ca ultimele dotari le-au eficientizat activitatea. Realitatea din teren ii contrazice flagrant.


In timp ce politistii de la DIICOT Craiova anuntau vineri retinerea unor membri dintr-o retea ce avea ca indeletnicire traficul de persoane si proxenetismul international, pe relatia România-Spania, sâmbata, un barbat era amenintat cu sabia pe strada Râului, masina sa era sustrasa, iar fiica si sotia, rapite. Potrivit reprezentantilor DIICOT Craiova, grupul infractional organizat era alcatuit din Lucian Bâltac, Victor Geromin Bâltac, Robert Stefanita Bâltac si Constantin Iancu, Marian Cristescu si Laurentiu Gheorghe Capotescu. Membrii grupului sunt acuzati de comiterea infractiunilor de constituire a unui grup criminal, lipsire de libertate, infractiuni comise pentru ca trei cetateni sa semneze documente de cesionare a unor parti sociale din capitalul unei societati comerciale. Primele cercetari in acest caz au fost efectuate de politistii craioveni, pe 11 octombrie 2006, cauza fiind preluata de Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Craiova, pentru continuarea cercetarilor impreuna cu procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. „Ii aveam in vedere de mai multa vreme si am declinat competenta catre Crima Organizata. Sunt persoane care au afaceri mari si influenta in diferite cercuri“, a declarat comisar Ion Constantin, seful Politiei Craiova. Propunerea de arestare preventiva nu a fost insusita de instanta de judecata, care a dispus impotriva acestora masura preventiva a interzicerii de a parasi tara.


„Chakie Chan“ nu are discernamânt, dar are sabie


Nesiguranta craiovenilor s-a accentuat, in ultima perioada, cu toate operatiunile pompieristice de tip „Luna“. In vreme ce politistii de la sectii organizeaza in scoli actiuni preventive, la coltul unitatilor de invatamânt elevii iau lectii de baut sau fumat in baruri. Daciile Logan intrate in dotarea sectiilor sunt utilizate pentru a identifica persoane asa-zis rapite din etnia roma. Cazurile adevarate de rapire au devenit insa si ele o realitate cruda pe strazile Craiovei. Sâmbata, Octavian P., de 50 de ani, din Craiova, aflat la volanul unui Renault, si ceilalti ocupanti ai masinii, Diana, sotia sa, fiica sa de patru ani si sotii Catalin si Liliana S., au trecut prin clipe de groaza, pe strada Râului din localitate. Ei au deranjat in trafic ocupantii de etnie roma ai unui autoturism BMW, care i-au urmarit apoi cu masina si i-au amenintat cu sabia, solicitându-le despagubiri de 2.000 de euro pentru pagubele provocate masinii. In fapt, BMW-ul iesise in decor pentru a evita un impact cu Renaultul, care intrase pe contrasens, din cauza unor lucrari la carosabil. Sotia si fiica lui Octavian au fost rapite si abandonate pe o strada din municipiu. Politistii i-au identificat pe agresori ca fiind Narcis Chiciu, de 19 ani, Dumitru Dirivan Nicolae, zis Chakie Chan, de 18 ani, si Lavinu Serdaru, de 25 de ani, toti din Craiova. Narcis si Dumitru au fost prezentati Judecatoriei Craiova care a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Narcis Chiciu pentru comiterea infractiunilor de tâlharie, lipsire de libertate in mod ilegal, port ilegal de arma alba si conducere fara permis. „Pe Dumitru Dirivan am fost nevoiti sa-l lasam liber, pentru ca are certificat medico-legal, ca nu are discernamânt. Poate sa si omoare, ca nu avem ce sa-i facem. O sa cerem o contraexpertiza, in cazul lui. Avem mari probleme cu membrii de etnie roma, care comit astfel de fapte. In ultima perioada am avut numeroase cazuri de altercatii stradale, in care s-au utilizat arme albe“, a spus comisar Ion Constantin. Lavinu Serdaru a disparut de la domiciliul sau, fiind cautat de politisti.


„Orasul ar trebui curatat de astfel de specimene“


In urma cu doua saptamâni, pe 17 octombrie, un craiovean s-a ales cu masina facuta praf si a fost amenintat cu sabiile in plina strada, dupa ce doi craioveni i-au blocat masina in trafic. Ion Raducanu a declarat ca Dante Vialis si Serdaru Vasile l-au oprit in trafic ca sa-i ceara socoteala pentru ca a cumparat o casa pe strada Râului fara sa le ceara acordul, iar ei vor sa vânda casa ori sa le dea o parte din bani. In momentul incidentului, Raducanu se afla impreuna cu sotia, copilul si o cunostinta intr-un autoturism Mercedes. Potrivit sursei citate, Vialis si Serdaru au lovit masina cu sabiile si picioarele, i-au intepat cauciucurile, i-au spart parbrizul si i-au indoit portiera. Pâna si oamenii legii se minuneaza de amploarea pe care a luat-o fenomenul infractional stradal. In martie, anul acesta, doi craioveni au amenintat cu un pistol si o sabie angajatii clubului „Macho“ din Craiova, au lovit un politist si au spart geamurile Sectiei 4 Politie. „Cu toate ca lucrez in politie de 20 de ani, nu am mai vazut asa ceva“, a declarat scms. Valentin Gavrila, seful Sectiei 4 Politie Craiova.


La inceputul lunii septembrie, fostul subprefect Ion Groza, aflat la volanul autoturismului sau, a fost injurat si amenintat cu un cutit, in plina zi, pe o strada din municipiu, dupa ce a atentionat conducatorii auto din doua masini stationate paralel sa-i deblocheze drumul.


„Am fost amenintat de un derbedeu, iar orasul ar trebui curatat de astfel de specimene“, a declarat Ion Groza.


Prea putini politisti pentru atât de multi infractori


In ultimul bilant dat publicitatii de Inspectoratul Judetean de Politie Dolj se mentioneaza o crestere a eficientei in activitate, ca urmare a dotarilor primite in ultima perioada. Din perspectiva craioveanului care isi achita taxele pentru a se simti in siguranta, situatia din teren nu pare schimbata in bine. O recunoaste chiar comisarul Ion Constantin, care spune ca numarul de politisti din oras este mult prea mic, pentru a face fata fenomenului infractional. „Avem 500 de cadre, din care numai 235 actioneaza efectiv in strada. Avem cinci sectii de politie in Craiova si 15 patrule, pe doua schimburi, dintre care numai jumatate sunt mobile. Pe cap de locuitor sunt prea putini politisti si asta se vede. Intr-adevar, am avut multe probleme in ultima vreme. Si faptul ca infractorii sunt lasati foarte usor in libertate ne da mari batai de cap. La nivelul municipiului Craiova, la aceasta data se inregistreaza un deficit de 40 de cadre de politie“, a precizat seful Politiei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII