22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBorbely a inaugurat 20 de case la Rast

Borbely a inaugurat 20 de case la Rast

La mai bine de jumatate de an de la inundatiile care au devastat comuna Rast, ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, a inaugurat ieri primele 20 de locuinte ANL din noua localitate. Rastenii nu au ratat acest prilej pentru a-i striga ministrului ca banii de manopera sunt prea putini, iar casele statului nu au nici macar sobe.


Dupa sase luni de la revarsarea Dunarii, când mii de oameni din sudul judetului Dolj au fost nevoiti sa ia calea pribegiei pentru a scapa de furia apelor, autoritatile au reusit sa finalizeze la Rast primele 20 de case construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte, iar noul sat incepe incet-incet sa capete contur. Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, care a venit la Rast pentru a face receptia tehnica a celor 20 de locuinte, s-a declarat multumit de calitatea lucrarilor si a precizat ca pâna la sfârsitul lunii noiembrie si celelalte 280 de case construite de cele sapte firme contractate de ANL ar trebui sa fie gata. Borbely i-a atras atentia primarului comunei Rast, Iulian Silisteanu, ca stadiul lucrarilor in cazul locuintelor care trebuie construite in regie proprie de sinistrati este destul de inapoiat, iar oamenii ar trebui sa se apuce serios de treaba. „Cu celelalte case eu zic ca putem termina pâna la sfârsitul lunii noiembrie. Atrag atentia primarului si celor care se ocupa de reconstruirea caselor in regie proprie sa se miste mai repede pentru ca, din datele pe care le am, sunt destul de putine demarate. Atâtia bani nu au mai venit nicaieri in tara. Mobilizati-va, pentru ca aveti 461 de case de construit“, a declarat Borbely. Ministrul a adaugat ca in doua zile va fi gata si conectarea locuintelor la reteaua electrica, iar oamenii se vor putea muta in casele care au fost dotate cu baie.


Doar 16 case in regie proprie finalizate la Rast


Tras la raspundere pentru lentoarea lucrarilor la casele in regie proprie, primarul Iulian Silisteanu s-a aparat aruncând vina pe intârzierea cu care au venit banii, si asa putini, destinati manoperei caselor. „Banii de manopera au venit foarte târziu si nu sunt decât 20 de milioane de casa. Nu am cum sa trag de ei si nu ajung sa-i platesti pe muncitori. Dati-mi mai multi bani de manopera! Si mai sunt in sat multe case care s-au prabusit dupa ultima evaluare, vreo 46“, a spus Silisteanu. Dupa ce, in urma cu doua luni, Silisteanu a reprosat reprezentantilor ANL ca se fac ca muncesc pe santierul din Rast, primarul a recunoscut ieri ca din cele 461 de case pe care sinistratii trebuie sa le construiasca singuri, doar 16 au ajuns la stadiul de acoperis, iar din numarul total de case, doar 233 au fost demarate de sinistrati.


Dotarea caselor cu sobe, in seama CJ Dolj


Reprosurile aruncate de ministrul Borbely primarului din Rast au incins spiritele in rândul celor câtiva rasteni strânsi la inaugurarea caselor. Acestia i-au strigat ministrului ca a venit sa inaugureze casele ANL cu surle si trâmbite, dar nu a prevazut si bani pentru sobe la care oamenii sa se incalzeasca la iarna. „Da’ noi cu ce ne incalzim la iarna, dom’ ministru, ca n-avem posibilitate sa ne luam o soba. Costa cinci milioane una si noi traim din alocatiile copiilor“, i-a spus o sateanca ministrului.


Vorbele aruncate oficialului de la Bucuresti nu l-au impresionat prea mult pe Borbely, care a invitat sinistratii sa-si gaseasca la consiliul judetean rezolvarea celorlalte probleme cu care se confrunta. „Va rog sa fim decenti si sa consideram ca s-a facut un efort destul de mare. Eu zic ca fiecare ar putea sa-si aduca soba din locuinta veche si nu cred ca stati intr-o soba ca sa va puteti muta. In plus, de aceea aveti consiliu judetean, sa va rezolve problemele“, a spus Borbely.


Ministrul a adaugat ca este surprins si dezamagit de reactia sinistratilor din Rast, cu atât mai mult cu cât guvernul român a dat bani multi pentru reconstructia localitatii.


Sperante pentru sinistrati


Lunile de descumpanire si suferinta s-au terminat ieri pentru familia Floresteanu, una dintre sutele de familii care au fost nevoite sa traiasca o jumatate de an prin vecini sau fara un acoperis deasupra capului. Sotii Floresteanu se vor muta in curând in noua casa inaugurata ieri de autoritati dupa ce timp de mai multe luni au trait impreuna cu cei patru copii in locuinta modulara pusa la dispozitie de guvern. „Dupa sase luni de suferinta in care nu am mai stiut de noi, parca e altfel când intri in casa ta. Speram sa ne mutam in casa noua intr-o saptamâna, dar trebuie sa ne luam soba si mobila, ca din casa veche n-am mai apucat sa luam nimic. Soba o s-o facem din caramida arsa, ca de teracota n-avem bani“, a declarat cu lacrimi in ochi Ioana Floresteanu.


Modularele, dotate cu prize de impamântare


Ministrul Laszlo Borbely a anuntat ieri ca va rezolva problema prizelor de impamântare de care au nevoie caloriferele cu care au fost dotate locuintele modulare. Borbely a declarat ca, in cazul in care locuintele sinistratilor nu vor fi gata la timp, acestia vor putea ramâne in modularele guvernului, pâna când casele vor fi finalizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS