17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn englez... la tara

Un englez… la tara

De o luna, comuna gorjeana Logresti s-a mai imbogatit cu un cetatean. Si nu cu unul oarecare. Steve Andrew este un englez pursânge, tânar si bogat, care, dupa ce si-a vândut vila si afacerea din Spania, a venit in România. Motivul pentru care a decis sa se apuce de crescut gaini in Logresti este unul cât se poate de simplu si… uman: Corina, gorjeanca de 20 de ani care in câteva luni i-a sucit mintile!


Acum trei luni, Steve era un englez obisnuit, stabilit, ca multi alti compatrioti, in Spania. Cu un cont grasut in banca pentru zile negre, o vila eleganta intr-un orasel cochet si o afacere… de trait de azi pe mâine: un bar, evident, englezesc. Omul isi vedea astfel linistit de treaba, singurele excese fiind meciurile de fotbal la care fratii sai de tara goleau butoaie intregi de bere. Viata i-a curs astfel tihnita vreo câtiva ani, pâna intr-o zi, prin iunie, când s-a deschis usa barului si o bruneta de un metru jumate a dat navala in coltul sau linistit, cerând intr-o spaniola stricata un loc de munca. Ori ca pielea ei aramie l-a cucerit pe blondul englez, ori ca debitul verbal de sorginte olteneasca i-a tulburat mintile, cert e ca fata a fost angajata pe loc. Iar dupa nici o luna de servit la mese, Corina din Logresti, urmasa a unei familii cu dosar la Legea nr. 416 si posesoare a unei diplome de absolvire a opt clase, a devenit stapâna de necontestat a afacerii, a vilei si a inimii lui Steve. Doua luni românca a tatonat terenul – incercând sa aleaga intre a ramâne in Spania, a pleca la cealalta mosie, din Anglia, ori a se intoarce pe plaiurile natale. In cele din urma, cum statutul ei era de nezdruncinat, iar acasa o astepta o familie intreaga sa vina sa-i scoata din saracie, l-a convins pe Steve ca alegerea cea mai fericita este sa vina in România. Cât a batut fata din palme, englezul a vândut barul si vila. Iar acum o luna au descins amândoi pe ulitele Logrestiului, cautând din ochi cea mai aratoasa casa in care sa se stabileasca noua familie. Astazi, la nici un an de când a plecat sa se capatuiasca in Occident, Corina Cornea, viitoare Andrew, este de departe cea mai importanta persoana din sat: cea mai bogata, cea mai invidiata, cea mai ponegrita! Iar povestea englezului venit in inima Olteniei – cel mai arzator subiect al localnicilor.


Ambitiile emigrantei l-au subjugat


„Fiind saraca, am plecat in ianuarie in Spania sa câstig bani“, povesteste Corina, evident magulita de atentia acordata pâna si de mass-media. Asezata comod pe treptele casei proaspat achizitionate in Logresti, vorbeste cu autoritatea aristocratica a unei stapâne. Surprinzator cât de repede s-a obisnuit cu noua pozitie, de femeie bogata si cunoscuta! Cu exceptia câtorva dezacorduri – sechele ale educatiei precare, ai jura ca este o mare doamna, obisnuita a saloanelor cu pretentii! Imbracata in haine de „curte“, cu papuci sub care pedichiura din Spania si-a pierdut de mult stralucirea sub tarâna de Gorj, tânara de 20 de ani se impauneaza cu gesturi largi, importante, iar vorba o impodobeste cu ifos anglo-spaniol. Vorbeste numai ea, desi „sotul“, asezat alaturi, s-ar intelege suficient de bine cu interlocutorul. Dar vocea autoritara a nevestei ii taie de fiecare data elanul barbatului. Un „hani“ aruncat la doua fraze ii permite totusi sa intervina, scurt, nesigur. Ideea o continua insa Corina, pe care experienta Occidentului a transformat-o din saraca satului intr-o doamna inteleapta si atotstiutoare.


„Plecasem sa-mi schimb viata. Aici, in România, nu sunt posibilitati pentru tinerii de la tara. Eu aveam si un copil de trei ani – pentru ca m-am maritat prima data la 17 ani. Asa ca am plecat. Din ianuarie, când am ajuns eu in Spania, am lucrat la un market, la incarcat marfa. Dar dupa un conflict cu sefii, m-au dat afara. Am inceput sa-mi caut altceva de munca. Si asa am nimerit in barul sotului… Nu-i asa, «hani»?!“.


Cu zâmbetul satisfactiei intins pe toata fata, Corina povesteste cât de repede l-a prins in mreje pe imperturbabilul englez Steve. Cum s-au intâlnit de câteva ori sub clar de luna si apoi au luat masa la restaurantele elegante alese de ea, cum in cele din urma ea „a cedat“ insistentelor lui, a renuntat la serviciu si s-a mutat in vila, reusind astfel sa urce pe o treapta sociala atât de mult râvnita de emigrantele românce. Si cum a venit acasa cu „hani“ la pachet, spre turbarea generala a satului!


„Degeaba ma invidiaza lumea, eu am muncit pentru ce am!“, incearca tânara sa le inchida tuturor gura. „Nu e usor printre straini, iar eu am suferit destul. Puteam sa fiu si mai bine: sa merg in Anglia si sa nu ma doara capul! Dar imi iubesc prea tare tara, parintii, fratii si surorile. I-am spus lui Steve si am hotarât sa venim aici“.


Viitor englezesc: gaini, bere Hategana si copii de gorjeanca


Casa si-au gasit repede, chiar in inima satului, vizavi de primarie. Cu etaj, curte maricica, adica numai buna pentru un cuplu instarit, la inceput de drum. De cum au luat-o, „sotii“ Cornea-Andrew s-au si apucat de „modificari“: gard nou, acoperis, termopane.


„Trebuie sa fie cât mai diferit de ce au românii! Va fi o casa in stil englezesc“, face planul Corina, cu gusturile deja rafinate. „Cum ziceai tu, «hani»? Cu dormitoare separate, camera de zi, sala de dus si, bineinteles, toaleta. Si cât mai repede, pentru ca problema cea mai mare a «sotului» e mersul afara la WC. In Anglia cica nu mai sunt WC-uri afara de peste o suta de ani! Asta e marea noastra problema, a românilor, igiena! Ca in rest, n-am fi chiar saraci! Dar cu mentalitatea stam prost…“.


In vreme ce constructorii angajati lucreaza de doua-trei saptamâni la finisajele vilei englezesti, Corina si Steve s-au apucat sa-si ridice si gospodarie. Din lemn de cea mai buna calitate, foi de aluminiu si gard de sârma, in câteva zile au injghebat un cotet de gaini de se minuneaza taranii din Logresti de câte ori trec prin fata curtii.


„Sotului ii place mult sa faca treburi din astea! Daca nu a avut parte de asa ceva pâna acum… Tine mult la confortul gainilor, se ocupa personal de hrana lor. Si, nu-i asa, «hani», adevarul e ca nimeni pe la noi nu are asa cotete. Se vede ca nu stiu oamenii de aici ce este in Occident“, lauda Corina ingeniozitatea si priceperea sotului sau. „Daca are ce sa faca, Steve se acomodeaza repede! Ii place deja berea Hategana – zice ca seamana cu cea englezeasca si incearca sa se obisnuiasca si cu mâncarurile românesti pe care i le pregatesc eu“.


Cât despre planurile de viitor ale tinerei familii, acestea sunt pe termen lung, precizeaza hotarâta Corina. „O afacere linistita, fara bataie de cap, dar profitabila… nu-i asa, «hani»!? Sa traim bine, adica sa-i mai ajut si pe ai mei. Nu pot sa le dau tot ce am eu, desigur, acum trebuie sa ma gândesc la mine si la familia mea. Am uitat sa va spun – «hani», sa le spun?! – sunt insarcinata in trei luni! Vom avea un «beibi» cât de curând si vom trai fericiti aici, in Logresti!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU