17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalColocviu literar la cote inalte

Colocviu literar la cote inalte

Asociatia de Literatura Generala si Comparata din România (ALGCR) impreuna cu Facultatea de Litere a Universitatii Craiova au organizat un colocviu, in perioada 29-30 septembrie, la Complexul Flora. Temele colocviului au fost: Standarde de evaluare in stiinte umane si in critica literara; Problema canonului. La dezbateri au participat scriitori si critici importanti din tara: Mihaela Anghelescu-Irimia, Adriana Babeti, Marin Besteliu, Corin Braga, Marina Cap-Bun, Alexandru Calinescu, Dumitru Chioaru, Romanita Constantinescu, Sanda Cordos, Paul Cornea, Luminita Corneanu, Gabriel Cosoveanu, Mihai Ene, Mihaela Mancas, Solomon Marcus, Luminita Medesan, Eduard Mossang, Oana Murarus, Liviu Papadima, Constantin M. Popa, Emil Sirbulescu; Sorina Sorescu; Cristiana Teodorescu, Lelia Trocan, Cornel Ungureanu, Mihai Zamfir si Aurelian Zisu.


In contextul temelor abordate, fiecare dintre acestia a prezentat lucrari proprii, care mai de care mai interesante, originale si valoroase.


Dupa colocviu s-a intrunit Adunarea generala a ALGCR, al carei presedinte este criticul literar Paul Cornea. Este binecunoscut ca literatura este arta cea mai complexa, iar muzica este arta cea mai impresionanta. Prin urmare, la final, toti literatii participanti s-au delectat cu un concert de muzica clasica oferit de corul „Nuovo Gaudeamus“ al Departamentului de Muzica din cadrul Facultatii de Litere din Craiova, cor alcatuit, fireste, din studentii de la muzica. Acestia au interpretat lucrari muzicale exceptionale, precum: Leagan fara cântec, de Eugen Petre Sandu; Swing low (negro spiritual), armonizat la patru voci, de Anders Öhrwall; Suita de cântece vechi din Bihor, de Francisc Hubic; Camara ta, melodie bisericeasca veche armonizata de Nicolae Lungu; Ave Maria, de Ludovico da Vittoria; In poienita lânga plop, de Gheorghe Danga. Corul a fost dirijat de Gabriel Zamfir, student in anul IV, sectia pedagogie muzicala, sef de an si discipol al maestrului Eugen Petre Sandu, membru al Uniunii Compozitorilor din România si conferentiar universitar doctor la Departamentul de Muzica din Craiova si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Scriitorii si criticii literari din Capitala, realmente, au ramas surprinsi la modul cel mai placut de prestatia artistica a intregului cor. Se poate afirma ca Gabriel Zamfir este inzestrat cu toate calitatile pe care trebuie sa le aiba un dirijor adevarat, toate acestea fiind dublate de un feeling cu totul aparte. Transmite enorm si este foarte sensibil. I-am vazut pe bucuresteni savurând muzica interpretata de „Nuovo Gaudeamus“. Cât a durat interpretarea lucrarii „Ave Maria“, majoritatea scriitorilor, cu mâinile pe tâmple, meditau, incercau sa-si mascheze, oarecum, emotia. Ropotul de aplauze i-a rasplatit pe artisti, dupa care au fost invitati la cocteil. Coristii s-au asezat la o masa, iar scriitorii si criticii literari si-au impartit locurile, pe „criterii“ doar de ei stiute. Peste un sfert de ora, dirijorul Gabi Zamfir a disparut impreuna cu „Nuovo Gaudeamus“. Nimeni nu a sesizat ce se-ntâmpla. Deodata, s-a auzit „Ave Maria“.


Impactul a fost de-a dreptul criant. Literatii, sensibili din fire, s-au oprit din mâncat, gustând inca o data celebra compozitie. Din nou aplauze si ovatii: Bravo! Bravo! Bravo!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS