11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMiliarde de lei pe lucrari de mântuiala

Miliarde de lei pe lucrari de mântuiala

Primaria Craiova incearca de trei ani, fara succes, sa asfalteze strada Gârlesti. Motivul esecului nu il reprezinta lipsa surselor de finantare, ci lucrarile facute de mântuiala de firmele care au câstigat licitatiile. Din aceasta cauza, edilii cheltuiesc sume importante din bugetul local pentru finalizarea aceluiasi obiectiv.


Autoritatile locale din Banie risipesc anual sute de milioane de lei pentru aducerea la standarde europene a unor strazi, insa in cele mai multe cazuri investitiile se dovedesc inutile, din cauza lucrarilor facute de mântuiala de catre firmele executante. Desi i-au amenintat in mai multe rânduri ca nu ii vor mai primi la licitatii pe cei care trag mâta de coada când vine vorba de cheltuirea banilor publici, oficialii craioveni repeta, in fiecare an, aceeasi greseala, neaplicând sanctiuni vinovatilor.


Cei care au de suferit de pe urma indolentei constructorilor sunt craiovenii care sunt obligati sa foloseasca strazile in care se „ingroapa“ importante fonduri locale. Cu toate acestea, alesii locali aloca in continuare bani pentru amenajarea strazilor care au inghitit si in anii trecuti sume frumusele. Locuitorii din zonele afectate nu inteleg din ce cauza primaria nu se autosesizeaza pentru a-i sanctiona in vreun fel pe cei care nu respecta standardele pentru asfaltare.


In aceeasi situatie se afla si craiovenii care si-au ridicat case pe strada Gârlesti, unde inca din 2004 municipalitatea a decis sa le ofere drum asfaltat. Planurile functionarilor publici nu au fost materializate asa cum fusesera gândite initial, primaria vazându-se nevoita in fiecare an sa aloce bani pentru aceeasi lucrare, realizata deplorabil.


Strada Gârlesti, asfaltata de trei ori, in trei ani


Craiovenii de pe strada Gârlesti sustin ca au avut probleme cu accesul la locuinte inca de când au decis sa isi amenajeze case in acea zona. Dupa ce au depus sute de cereri la primarie pentru ca si aceasta strada sa fie cuprinsa in planul de investitii, in 2004, oamenii au reusit sa obtina acceptul autoritatilor. Situatia nu a intrat insa pe fagasul normal nici macar atunci când municipalitatea a desemnat prin licitatie o firma de specialitate care sa se ocupe de asfaltare, in acelasi an. „De fiecare data au lucrat la fel, desi a fost vorba de alte firme. Au turnat asfalt aiurea si normal produsul final nu a fost o strada moderna, asa cum ne fusese promis. Prin urmare, la câteva luni de la finalizarea drumului au si inceput sa apara gropi in asfaltul proaspat turnat“, a precizat Constantinescu Lazar, locuitor pe strada Gârlesti.


Disperati, locuitorii de aici au dat din nou fuga, in 2005, la primarie, poate vor reusi sa ii convinga din nou pe edili sa mai aloce bani pentru asfaltare. „Am reusit si a doua oara, dar tot nu a fost cu noroc, deoarece lucrarile s-au executat la fel de prost. Asfaltarea a fost realizata pe o portiune mai mica de trei metri, desi in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la sapte metri, pentru a putea circula doua masini. Nu ne-au facut nici borduri, nici trotuare pentru ca, dupa cum ne-au spus ei, nu pot sa justifice o astfel de lucrare deoarece pe strada nu avem canalizare“, a mai spus Lazar. Nici in 2005 minunea nu a tinut prea mult, asfaltul degradându-se din nou si facând aproape inaccesibila circulatia pe strada Gârlesti. Vazând ca au avut ghinion si de data asta, oamenii s-au gândit sa isi mai incerce o data norocul la primarie in acest an, când, spre surprinderea lor, au obtinut din nou avizul pozitiv al edililor.


A treia oara cu noroc?


Lucrarile au fost initiate pe strada Gârlesti in urma cu doua saptamâni, insa acestea evolueaza destul de incet, dupa cum afirma craiovenii din zona, ingrijorati ca acestea ar putea sa nu fie finalizate pâna la termenul-limita. In ultimele zile, firma care a câstigat licitatia, SC ERPIA SA, si-a mobilizat doar o echipa de cinci oameni care sa inlature, in prima faza, pamântul uitat din anii trecuti. „Sa nu isi faca ei griji ca nu vom termina. Acum suntem in lucrari pregatitoare, dar, in ceea ce priveste asfaltul, putem sa il turnam si in trei zile. Daca vor aparea modificari in legatura cu suprafata de strada care va fi asfaltata, ne vom conforma si vom executa lucrari si acolo. Problema primariei este ca se zgârceste si nu plateste firmele specializate, care stiu cum sa faca masuratorile, sa intocmeasca si caietele de sarcini la licitatii de acest gen. Din cauza asta nu toate datele sunt exacte“, a declarat Lucian Capitanescu, directorul SC ERPIA SA.


In schimb, reprezentantii primariei sustin ca lucrarile nu au fost realizate pe aceeasi portiune de teren, acestea fiind initiate, potrivit datelor pe care le-au furnizat, abia in 2005. Municipalitatea nu avea ieri nici o informatie cu privire la alocarea de bani pentru strada Gârlesti in anul 2004, desi locuitorii din zona au declarat ca lucrarile au fost initiate inca de atunci. Precizam ca anul trecut licitatia pentru turnarea covorului asfaltic a fost câstigata pentru o suma de aproximativ 1,2 miliarde de lei de firma SC ANCORAD, pe tronsonul cuprins intre linia de cale ferata si podul canalului colector.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS