10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul a scapat de poluare

Doljul a scapat de poluare

Cu toate ca petele de petrol care aparusera luni pe fluviul Dunarea in dreptul localitatii mehedintene Gruia au disparut in seara aceleiasi zile, ieri-dimineata a aparut o noua pelicula de produs petrolier.


Dupa ce Directia Apelor (DA) Jiu, prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti, a anuntat ca poluarea cu produse petroliere de pe fluviul Dunarea, de la kilometrul 855, intre localitatile Ostrov si Gruia, a fost stopata, petele disparând complet luni seara, Politia de Frontiera Calafat a anuntat ieri prezenta unei noi pelicule continue de produs petrolier intre kilometri 819 – 833, având o latime de 400 de metri. Politistii de frontiera s-au deplasat cu o salupa impreuna cu reprezentantii DA Jiu in zona Cetate pentru monitorizarea zonei, pregatiti cu o echipa de interventie si material absorbant biodegradabil. „Pelicula inainteaza si a ajuns in aceasta dimineata in dreptul localitatii Cetate, dar malul românesc nu este afectat pentru ca, datorita curentilor, atât primele pete, cât si aceasta sunt aproape de malul bulgaresc. Statul bulgar se confrunta cu cea mai grava poluare din ultimii 20 de ani, poluare a carei sursa nu a putut fi identificata. In aceasta dimineata (ieri – n.r.) au fost verificati inca o data toti agentii economici din judetul Mehedinti, iar Politia de Frontiera a informat ca in aceste zile nu a trecut prin apele Dunarii nici o barja cu petrol. O posibila sursa ar fi terminalele petroliere din localitatea sârbeasca Prahovo“, a explicat Stefan Stoica, directorul DA Jiu.


Sursa de poluare, cautata la sârbi


Cum sursa de poluare a fluviului nu a fost identificata nici pe malul bulgaresc, nici pe cel românesc, dupa ce o comisie alcatuita din reprezentantii DA Jiu, ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Mehedinti, Garda de Mediu Mehedinti si Agentia de Protectie a Mediului Mehedinti a facut numeroase verificari pentru a depista eventualele surse de poluare cu produse petroliere si nu a gasit nici un agent economic poluator, singurul mal care mai trebuie verificat este cel sârbesc. O comisie hidrotehnica româno-sârba se va deplasa la Prahovo pentru a verifica terminalele petroliere de aici, care sunt considerate principalul poluator al Dunarii. Cu toate ca pâna acum fauna si flora fluviului nu au fost afectate, ecologistii avertizeaza ca din cauza dimensiunilor mari ale petelor, absorbtia acestora este imposibila, iar pasarile de apa ar putea fi in pericol.


Populatia de pe malul Dunarii a fost avertizata sa nu foloseasca apa din Dunare, sa nu irige si sa nu pescuiasca. Si autoritatile bulgare pentru protectia mediului au ordonat restrictii asupra utilizarii apei din Dunare, iar echipe ale Ministerului pentru Situatii de Urgenta vor instala filtre pentru a preveni poluarea canalelor centralei nucleare de la Kozlodui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS