10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLoturile Samir si Dilgoci, in libertate

Loturile Samir si Dilgoci, in libertate

Judecatorii de la Curtea de Apel Craiova s-au dovedit ieri deosebit de marinimosi cu inculpatii din doua importante dosare privind returnari ilegale de TVA. Urmând exemplul colegilor de breasla bucuresteni, care l-au eliberat pe Genica Boerica, magistratii craioveni au dispus punerea in libertate a inculpatilor arestati din dosarele Samir Sprinceana si Constantin Dilgoci.


In cazul lui Samir, procurorii DIICOT au dispus cu circa doua luni in urma trimiterea in judecata a 11 inculpati in cel mai mare dosar de pâna acum care vizeaza restituirile ilegale de TVA acordate de finantele doljene. Dintre cei 11, Samir Sprinceana, Adrian Berceanu, Roland Impuscatoiu, Petrisor Craciun, Ion Alin Popa si Florinel Buioca au fost deferiti justitiei in stare de arest preventiv, iar Luminita Dobre, Guta Decebal Iovanescu, Martha Luiza Popa, Ancuta Madalon si Angela Berceanu in stare de libertate. Din acuzatiile aduse grupului care ar fi beneficiat de returnari ilegale de TVA de circa 660 de miliarde de lei vechi nu lipsesc inselaciunea cu consecinte deosebit de grave, evaziunea fiscala, spalarea de bani, falsul, uzul de fals si constituirea unui grup de crima organizata.


Dosarul se afla acum pe rolul Tribunalului Dolj, completul care judeca fondul cauzei dispunând mentinerea starii de arest preventiv. Inculpatii au facut recurs, care s-a judecat marti la Curtea de Apel Craiova de completul format din judecatorii Gheorghe Vintila, Stefan Faurar si Sorina Petria Mitran. Acestia au amânat pronuntarea pâna ieri, când au hotarât (decizie luata in unanimitate) – pentru cei sase inculpati arestati preventiv – inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi localitatea. Samir Sprinceana, Adrian Berceanu, Roland Impuscatoiu, Petrisor Craciun, Ion Alin Popa si Florinel Buioca vor fi judecati de acum in stare de libertate, dupa sapte luni de stat in spatele gratiilor.


Lotul Dilgoci, eliberat dupa 30 de zile petrecute dupa gratii


Intr-un alt important dosar, Constantin (Costi) Dilgoci, Tiberiu Oncica, Tatiana Nica, Diana Dorinela Borceanu si Marcella Patricia Chirea (fosta Searpe) au fost trimisi in judecata de DIICOT Dolj pentru obtinerea de la DGFP Dolj a doua restituiri ilegale de TVA, totalizând circa 6,6 miliarde de lei vechi, fapte care constituie, in viziunea procurorilor, infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si constituire de grup criminal organizat. Si aceasta cauza se afla tot pe rolul Tribunalului Dolj, unde completul care judeca fondul a dispus saptamâna trecuta ca toti cei cinci inculpati ar putea fi judecati si in stare de libertate, dispunând inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara. Procurorii au facut insa recurs, care s-a judecat ieri (in ultima zi a mandatului de arestare preventiva de 30 de zile) la Curtea de Apel Craiova de completul format din judecatorii Gheorghe Vintila, Valentina Trifanescu si Doru Filimon. Completul a decis, cu doua voturi contra unul, respingerea recursului Parchetului, deci punerea in libertate a celor cinci inculpati. A facut nota separata judecatorul Doru Filimon, care a sustinut mentinerea in stare de arest a inculpatilor.


Au plecat acasa


Toti cei 11 inculpati au fost condusi mai intâi la penitenciar, apoi, dupa indeplinirea formalitatilor necesare, au fost pusi efectiv in libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII