13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFiscul revendica in instanta 200 de miliarde

Fiscul revendica in instanta 200 de miliarde

Firmele doljene debitoare nu mai au nimic executabil in patrimoniu. Pâna acum, nici un patron care si-a falimentat firma cu buna stiinta nu a fost gasit vinovat.


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a fost prejudiciata cu 600 de miliarde de lei vechi de firmele falimentare care au ramas cu datorii la stat, au informat ieri responsabili din cadrul institutiei. Pentru ca societatile in cauza nu mai au in patrimoniu bunuri executabile, juristii institutiei au initiat actiuni in instanta in 60 de cazuri, pentru atragerea raspunderii materiale a actionarilor, asociatilor si administratorilor firmelor datoare la stat. Obligatiile bugetare pentru aceste cazuri se ridica la peste 210 miliarde de lei vechi. Reprezentantii fiscului au recunoscut voalat ca sunt slabe sperante ca acesti bani sa fie recuperati. „Procedurile de atragere a raspunderii materiale sunt foarte greoaie. In mai multe cazuri, cererile noastre au fost respinse de instanta si ne aflam in faza de recurs“, a spus Silviu Dumitru, directorul executiv al DGFP Dolj.


Insolvabilii secreti


Fiscul are la indemâna doua pârghii legale pentru a pune sub sechestru averile celor care si-au lasat firmele datoare la stat. Una are la baza Codul de Procedura Fiscala, conform caruia finantistii pot emite o decizie in acest sens in cazul firmelor datornice care nu mai au bunuri executabile in patrimoniu. A doua situatie face referire la Legea nr. 85/2006 – a insolventei, prin care creditorii pot cere atragerea raspunderii materiale a persoanelor responsabile in cazul in care valorificarea patrimoniului la faliment nu acopera datoriile firmei. In aceste cazuri, fiscul trebuie sa probeze in instanta ca insolvabilitatea firmei a fost determinata cu rea-credinta de cei implicati. Lucru foarte greu, daca ne gândim ca pâna acum nici macar intr-un caz DGFP Dolj nu a reusit acest lucru, dupa cum a informat directorul Silviu Dumitru.


In alta ordine de idei, trebuie spus ca redactorii GdS au solicitat in scris fiscului doljean sa precizeze numele firmelor aflate in instanta pentru atragerea raspunderii materiale a patronilor. Raspunsul a venit sec: secret fiscal. Informatiile respective nu ar fi de interes public, fiind exceptate de la liberul acces. „ANAF nu incalca Codul de Procedura Fiscala, pentru ca publica toate firmele datornice, fara discriminare. Daca noi am face publica numai o anumita categorie de firme, am rupe din context“, s-a scuzat directorul Silviu Dumitru. Asadar, lista ramâne secreta, iar rezultatele recuperarii datoriilor tot secrete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS