6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSarbatoare la Biserica de lânga Parâng

Sarbatoare la Biserica de lânga Parâng

Zeci de credinciosi din Valea Jiului au participat ieri la ceremonialul religios ce a avut loc la biserica momârlanilor aflata la poalele Muntilor Parâng, in satul Maleia, care are hramul Sfintei Fecioare Maria.


Asa cum se obisnuieste in catunele momârlanesti, sarbatoarea nasterii Sfintei Fecioare Maria este un bun prilej de rugaciune, dar si de petrecere.


Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de preoti, iar alaturi de momârlanii gatiti in straie de sarbatoare, la hramul Sfintei Maria au venit oameni pe jos de la câtiva kilometri, pentru ca in aceasta zona casele sunt rare. „Pentru noi sarbatoarea Sfintei Fecioare este deosebita. Ne rugam la Fecioara Maria sa ne apere si sa ne ajute“, a spus o credincioasa. „Am urcat pe jos din oras pentru ca slujba aici este aparte, parca mai frumoasa si mai inaltatoare decât in oras. Aici ai senzatia ca esti mai aproape de Dumnezeu“, a afirmat alt credincios.


Asa cum se obisnuieste la sarbatorile din comunitatile momârlanesti, cei prezenti au fost invitati, dupa slujba, la masa, in apropierea locasului de cult. Momârlanii au pregatit mesele inca din zorii zilei, iar bucatele au fost gatite la câtiva pasi de biserica. Credinciosilor le-au fost servite mâncaruri traditionale, pasat, fasole si varza calita, totul fiind pregatit numai de barbati.


In amintirea bunicilor si a mamei


Biserica de la poalele Muntilor Parâng a fost ridicata exclusiv din fonduri private, prin Fundatia Crestina „Sfânta Maria Valea Jiului“, de omul de afaceri Aurelian Serafinceanu, in memoria mamei sale, Maria. „Am vrut sa cinstesc memoria mamei mele, care m-a crescut cu greu in acest sat, si sa le multumesc celor despre care mama imi spunea ca au primit-o asa cum nici nu se astepta, chiar daca venea din Bucovina. Bunicii s-au refugiat din Cernauti, lasând acolo totul, iar comunitatea de pe Maleia i-a primit foarte bine si chiar le-a dat si o bucata de pamânt. Peste trei generatii, vreau sa rasplatesc comunitatea cu bunatatea cu care au fost tratati ai mei“, a afirmat Aurelian Serafinceanu.


In acest loc de rugaciune slujeste orice preot care doreste sa le binecuvânteze duminicile momârlanilor veniti cu sute de ani in urma la poalele Muntilor Parâng sa-si pastoreasca turmele de oi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS