8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRazboiul declaratiilor pe spinarea sinistratilor

Razboiul declaratiilor pe spinarea sinistratilor

Autoritatile locale din comuna Rast, afectata de revarsarea Dunarii din luna aprilie, si autoritatile centrale se acuza reciproc de tergiversarea lucrarilor de reconstructie in Noul Rast. Dupa doua zile de framântari sociale, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Ioan Andreica, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, si directorul Agentiei Nationale pentru Locuinte, Gheorghe Popescu, au sosit la Rast pentru a le explica oamenilor strânsi in fata primariei când se vor putea muta in noile case.


Acuzatiile de tergiversare a lucrarilor aduse in ultimele zile de satenii din Rast care urmeaza sa beneficieze de locuinte sociale construite prin ANL nu au ramas fara raspuns din partea autoritatilor centrale. Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a acuzat autoritatile locale din Rast ca nu au eliberat pâna in prezent autorizatiile pentru casele ce urmeaza a fi reconstruite, iar ANL risca sa fie amendata in orice moment. „ANL lucreaza in prezent la 30 de case, desi ar trebui sa lucreze la 80. Cu toate ca era de datoria autoritatilor locale, Primaria Rast nu a predat nici pâna acum amplasamentele stabilite cu proces-verbal de predare-primire si autorizatie de constructie, iar pentru cele 30 in care constructorii au intrat s-au primit doar harti. Pe cele 30 de locatii, ANL lucreaza in prezent ilegal si ne asteptam sa vina in orice moment Inspectoratul in Constructii sa-i dea amenda directorului Popescu. Dar au inteles ca traim in România, iar casele trebuie finalizate cât mai curând. Degeaba incearca cineva sa arunce cu noroi in ANL“, a declarat Ioan Andreica.


Autoritatile promit finalizarea primelor case pe 15 octombrie


Secretarul de stat a aratat inca o data cu degetul spre autoritatile locale din Rast atunci când a vorbit despre distribuirea materialelor de constructie pentru casele ce vor fi ridicate in regie proprie de sinistrati. „Au fost trimise deja materiale pentru 500 de case, desi dupa evaluarea finala a aratat ca vor fi reconstruite doar 461 in regie proprie. Am constatat ca au fost impartite materiale doar pentru 200 de case. Se implinesc doua luni de când a inceput livrarea materialelor si acestea stau in Rast“, a precizat Andreica. Secretarul de stat le-a explicat celor peste 100 de oameni strânsi in fata Primariei din Rast ca ANL va reconstrui doar 300 din cele 821 de case considerate distruse, iar celelalte vor fi ridicate de sinistrati, cu bani si materiale venite de la guvern sau de la diferite fundatii. Secretarul de stat Ioan Andreica si directorul ANL Gheorghe Popescu au precizat ca primele locuinte sociale vor fi gata pâna pe 15 octombrie si le-au dat asigurari oamenilor ca, daca primaria va preda legal toate cele 300 de amplasamente pâna in 15 septembrie, toate casele vor fi gata pâna in luna noiembrie.


Stramutarea intregului Rast, un „proces natural“


Intârzierea reconstructiei caselor in Noul Rast nu a fost insa singurul repros al sinistratilor strânsi in fata primariei. Unii dintre satenii iesiti pentru a treia oara in strada de la inceputul acestei saptamâni reclamau faptul ca sunt obligati de autoritati sa se mute pe noul amplasament, desi nu au fost intrebati in legatura cu aceasta posibilitate. Angela Lica, fosta invatatoare in sat, a declarat ca primarul comunei, Iulian Silisteanu, i-a cerut sa se stramute, desi casa sa nu este afectata. „Pai, unde sa ma duc eu acum? Am casa in picioare si imi spune sa ma mut ca altfel imi baga chiriasi“. Ioan Andreica a declarat ca oamenii au inteles in mod gresit ca va trebui sa-si paraseasca locuintele chiar daca au casele in picioare. „Unii au inteles gresit ca trebuie sa se stramute, desi nu-i obliga nimeni sa faca asta daca mai pot locui in casele lor. Doar 70% din sat se va stramuta, urmând ca printr-un proces natural si creând conditii in timp si ceilalti oameni sa se stramute“, a spus Andreica.


Primarul Silisteanu preda amplasamentele pâna saptamâna viitoare


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca, pentru a preveni situatii precum lipsa documentatiei tehnice pentru inceperea constructiei caselor reclamata de reprezentantii ANL si MTCT, va forma o echipa care sa supravegheze respectarea graficelor. „Nu am primit nici un raspuns concret din partea primarului Silisteanu pentru situatia creata in legatura cu documentatia tehnica. Pot sa spun insa ca nu si-a mobilizat aparatul propriu si poate a aparut si supraaglomerarea si starea de oboseala. Voi forma insa o echipa care sa supravegheze situatia si daca se constata ca nu se respecta programul, vom interveni“, a spus Giugea. Dupa mai bine de o ora de discutii cu satenii atent supravegheati de echipa de jandarmi dislocata in zona, autoritatile au plecat cu promisiunea primarului Iulian Silisteanu ca pâna astazi hartile pentru celelalte 50 de amplasamente atacate initial de constructori contractati de ANL vor fi puse la dispozitie de primarie. „Primarul Silisteanu ne-a promis ca mâine (azi – n.r.) ne va da hartile pentru celelalte amplasamente, iar pâna saptamâna viitoare va intocmi documentatia pentru restul de amplasamente, pâna la 300, astfel incât constructorii sa se poata apuca de lucru“, a mentionat Gheorghe Popescu, directorul Agentiei Nationale pentru Locuinte.


Blocarea drumului national, sport in Rast


Ca si in celelalte doua zile in care comuna Rast a vuit de nemultumirile oamenilor adunati in fata primariei, si ieri satenii au blocat drumul national care face legatura cu municipiul Calafat. Oamenii care au asezat bustenii pe sosea au declarat ca in fiecare zi drumul a fost blocat intre orele zece dimineata si sase seara. „L-am blocat pentru ca asa vreau eu. Cum ne mint ei pe noi, asa blocam si noi drumul“, a spus un localnic. Cu toate ca au blocat soseaua, satenii au ridicat bustenii si au lasat sa treaca autoturismele care mergeau catre Calafat.


Cârna primeste materiale de constructii saptamâna viitoare


Sinistratii din Cârna, care va trebui sa isi construiasca singuri casele in urma deciziei autoritatilor de a nu ridica locuinte prin ANL decât in localitatile stramutate, isi vor putea primi de saptamâna viitoare materialele. „Materialele de constructie pentru locuinte vor sosi saptamâna viitoare in Cârna. De asemenea, am stabilit suma de 20 de milioane de lei vechi pe care o va primi primaria pentru manopera caselor nesociale si 70 de milioane pentru locuinte sociale. Suma va fi distribuita direct catre primarie“, a precizat secretarul de stat Ioan Andreica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII