21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopil de cinci ani, ucis cu medicamente

Copil de cinci ani, ucis cu medicamente

Un copil de numai cinci ani a fost ucis de mama sa, bolnava psihic. Medicul psihiatru care o ingrijea pe femeie i-a prescris niste pastile si a trimis-o acasa, desi stia ca este un pericol pentru cei din jur. Mai mult, desi era bolnava de ani buni, femeia nu se afla in evidenta LSM.


Sistemul sanitar românesc si-a adaugat un caz pe constiinta greu incarcata. De data aceasta este vorba de un copil de numai cinci ani care a fost ucis de mama sa bolnava psihic. Craioveanca Claudia Sava, de 33 de ani, era grav bolnava de ani buni, insa medicii au hotarât ca e mai bine sa se trateze acasa cu antidepresive. In loc sa urmeze tratamentul, femeia a strâns toate medicamentele prescrise de medici si marti dupa-amiaza si-a obligat copilul, Eugen, de cinci ani, sa inghita o parte din ele. Apoi a incercat sa-si puna capat zilelor, inghitind restul pastilelor. Copilul a murit, iar femeia a ajuns in coma la Spitalul de Urgenta Craiova.


Ameninta de doi ani ca-si omoara copilul


Familia Claudiei Sava nu a oferit prea multe informatii despre cele intâmplate si a subliniat faptul ca femeia nu a mai avut tentative de suicid. „Sotia mea urma un tratament prescris de medic si nu a mai avut pâna acum nici o tentativa de sinucidere. Altceva nu pot sa mai spun, durerea e prea mare“, a declarat sotul Claudiei.


Vecinii familiei Sava spun insa ca, de vreo doi ani, Claudia ameninta ca isi omoara copilul si apoi isi pune capat zilelor. „Am ramas inmarmuriti de cele intâmplate. Sotul ei a dus-o pe la nu stiu câti doctori, chiar si pe la biserici, ca sa o faca bine, dar de vreo doi ani avea crize. Când venea pe la mine spunea ca are de gând sa-l omoare pe Eugen si sa-si puna capat zilelor. Eu auzeam, dar nu credeam ca poate sa faca asa ceva. Acum ceva timp am stat de vorba cu ea si a zis ca nu prea mai are crize, asa cum avea când a vrut sa-si arunce copilul in fântâna“, a povestit Bomboana Ciucea, vecina Claudiei. Vecinii au mai mentionat ca femeia povestea ca aude voci. Ultima oara s-a intâmplat luni, când i-a marturisit unei vecine ca „vocile“ o cheama la ele, dar nu singura, ci si cu copilul.


Tratament standard


Desi potrivit vecinilor Claudia Sava avea tulburari psihice de mai multa vreme si mersese pe la multi psihiatri, ea nu figureaza in evidentele Laboratorului de Sanatate Mintala din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Totusi, cu câteva zile inainte de a-si ucide copilul, femeia, nefiind asigurata, se prezentase la cabinetul particular al dr. Elena Stefan, medic psihiatru care lucreaza si in cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie, pentru o consultatie. „Suferea de o tulburare depresiva majora. Am consultat-o si i-am prescris tratamentul standard pentru depresie majora. Este vorba de Lexotanil, un sedativ care se asociaza cu un antidepresiv administrat dimineata, Eglonyl, si un antidepresiv de seara, Ludiomil, care da o stare de somnolenta“, a spus dr. Elena Stefan.


Medicul cunostea riscurile


Medicul psihiatru stia ca având un asemenea diagnostic exista riscul ca pacienta sa incerce sa se sinucida, insa nu a facut nimic pentru a impiedica acest lucru, pe motiv ca pacienta nu a comis fapte antisociale. „In literatura de specialitate sunt descrise cazuri de tentativa de suicid si de suicid. Nu ai cum sa banuiesti momentul in care se va intâmpla acest lucru si sa previi pentru ca de regula aceste persoane isi planuiesc suicidul fara sa spuna celor din jur. Nu am recomandat internarea pentru ca acest lucru nu se poate face decât atunci când bolnavul a comis acte antisociale“.


Legea spune insa ca medicul psihiatru poate sa impuna internarea daca bolnavul este un pericol pentru el si cei din jur. „O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane“, se arata in articolul 45 din Legea nr. 487/2002 a sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice.


Este posibil ca medicul psihiatru care a consultat-o pe Claudia Sava chiar sa nu-si fi dat seama de gravitatea cazului, mai ales ca nu stia mare lucru despre ea. Dr. Stefan sustine ca nu stie daca femeia avea probleme acasa si mai ales daca o mai avusese pacienta.


Mai grav este insa faptul ca desi suferea de o boala psihica grava, femeia nu se afla in evidenta Laboratorului de Sanatate Mintala (LSM) de pe lânga Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. Purtatorul de cuvânt al acestei unitati sanitare a declarat ca LSM-ul nu tine evidenta bolnavilor care se trateaza la particular. „Am verificat toate dosarele si nu am gasit in evidenta noastra o pacienta cu numele Claudia Sava. Am inteles ca pacienta s-a tratat la un cabinet particular, iar medicii de aici nu sunt obligati sa anunte aceste cazuri“, a declarat Mihai Pârlog, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.


Cercetata pentru omor deosebit de grav


Politistii doljeni din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj, au deschis pe numele Claudiei Sava un dosar de cercetare penala pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav. Oamenii legii continua cercetarile pentru a stabili in ce conditii a inghitit medicamentele Eugen Sava, copilul Claudiei, si daca femeia avea discernamânt in momentul administrarii pilulelor. „Asteptam rezultatele autopsiei, insa, cel mai probabil, femeia va fi cercetata pentru omor deosebit de grav. Am inteles ca fost la un consult la un medic psihiatru si asteptam sa vedem ce informatii ne ofera acesta. In momentul de fata, doi politisti o supravegheaza la spital pentru ca asta e procedura, dar si pentru ca exista riscul ca atunci când isi revine sa incerce din nou sa se sinucida. Dupa ce isi va reveni, invinuita va fi prezentata specialistilor pentru a fi expertizata din punct de vedere psihiatric“, a declarat comisarul Cristinel Ciocoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale. Medicii de la Spitalul „Filantropia“ au stabilit in urma autopsiei ca cea mai probabila cauza a mortii copilului este insuficienta cardio-respiratorie provocata de o intoxicatie medicamentoasa. Starea Claudiei Sava este neschimbata fata de marti, insa medicii Spitalului de Urgenta Craiova sunt optimisti in privinta sanselor de recuperare a pacientei.


Bilet de adio


Anchetatorii doljeni au gasit la fata locului un bilet de adio care pare a fi scris de Claudia Sava, cu putin timp inainte de a incerca sa se sinucida. Femeia nu isi motiva gestul facut, insa a mentionat ca nu mai poate trai si ia cu ea si un copil, pentru a nu face greutati familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII