21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal16 ani de cautari inutile

16 ani de cautari inutile

Un barbat din comuna doljeana Amarastii de Jos este purtat pe drumuri de mai bine de zece ani de la usa unei institutii la alta, incercând sa-si reconstituie cartea de munca pierduta in urma cu aproximativ 16 ani.


Marin Jitianu, de 53 de ani, traieste de mai bine de zece ani fara nici un fel de venituri, doar din recolta obtinuta de pe terenurile agricole proprii. O data cu trecerea anilor, barbatul a devenit din ce in ce mai disperat. Ramas fara carte de munca din anul 1990, risca sa ramâna si fara venituri la batrânete. „Am lucrat timp de aproape 16 ani la Autobaza 1 Craiova ca sofer. Când autobaza s-a desfiintat, m-am angajat la alta firma unde am lucrat timp de trei luni, dupa care am solicitat somajul. Dupa 1990, când am mers sa-mi ridic cartea de munca de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, mi s-a raspuns ca actul solicitat nu este in arhiva institutiei. Mi-au eliberat totusi o copie dupa primele trei file din cartea de munca gasite la dosar, in care insa nu aveam decât trei ani vechime mentionati“, a povestit Jitianu.


16 ani de munca stersi cu buretele…


Din acel moment pentru Marin Jitianu a inceput calvarul. A batut drumul tuturor institutiilor craiovene, a intrat in audiente la toti reprezentantii institutiilor de la care a considerat ca poate gasi o rezolvare – Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Judeteana de Pensii Dolj, Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia de Munca, Directia Judeteana a Arhivelor Nationale (DJAN) – insa fara nici un fel de rezultat clar. Reprezentantii AJOFM Dolj sustin insa ca la institutia lor cartea de munca nu avea de ce sa fie tinuta, regula fiind ca originalul este oprit pâna in momentul intocmirii dosarului de somaj, dupa care este restituita proprietarului. „In perioada in care Marin Jitianu sustine ca a beneficiat de somaj, noi solicitam doar sase luni vechime pentru a-i acorda ajutorul. Dupa intocmirea dosarului de somaj, cartea de munca i-a fost eliberata in original, asta este regula“, a mentionat Laura Nicolaescu, purtator de cuvânt al AJOFM Dolj.


A ramas doar cu dovezile medicale ca a muncit…


Disperat, barbatul a ajuns si la Policlinica CFR unde i se efectuau periodic analize medicale si examinari necesare pentru „siguranta circulatiei“. Spre surprinderea lui, aici i s-a gasit imediat dosarul, cu toate fisele medicale efectuate, in rest nu a reusit sa dea de urma documentelor atât de necesare. „Firma la care am muncit timp de 16 ani platea asigurarile sociale, insa nu am reusit sa dovedesc ca aceste impozite mi-au fost oprite la zi, deoarece in acea perioada intreprinderea platea la comun asigurarile tuturor angajatilor si nu individual. Am mers chiar si la Registrul Comertului, de unde am aflat ca Autobaza 1 a fost preluata de alta firma care avea obligatia sa preia si arhiva unitatii, insa nici aici nu am dat de urma arhivei fostei mele intreprinderi. Ultima mea sansa sa dau de documentele care sa ateste anii munciti a fost atunci Arhiva Nationala, unde speram sa fi ajuns toate actele angajatilor si ale intreprinderii mele. Nu am avut insa nici aici noroc“, a adaugat Marin Jitianu.


Reprezentantii Directiei Judetene a Arhivelor Nationale l-au sfatuit pe barbat sa incerce sa dea de urma arhivei Autobazei 1 Craiova la Primaria Calafat, insa barbatul este la limita rabdarii si nu crede ca isi va rezolva problema. „Arhivele cu documentele intreprinderilor din fostul raion Bailesti si Plenita se afla acum la Primaria Calafat, alte state de plata la Consiliul Judetean Dolj sau, asa cum sunt nenumarate cazuri, nimeni nu mai da de urma lor.


Arhivele Organizatiei Comerciale Locale Metalo-Chimice, Mobila, Materiale de Constructii Craiova si ale fostei OCL Aprozar Craiova nu stim unde au fost depozitate cu documentele oamenilor. O data cu lichidarea unitatilor au disparut si arhivele, reprezentantii unitatilor s-au spalat pe mâini si de documentele pe care in mod normal trebuia sa le pastreze… Au existat numeroase situatii când, la falimentarea unei societati, dosarele din arhiva au fost aruncate“, a spus Ion Zarzara, directorul DJAN Dolj.


Solutia ideala – instanta


Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj sustin ca singura posibilitate pentru rezolvarea cartii de munca pierdute este ca barbatul sa ajunga la instanta. „Este suficient, in cazul in care nu gaseste arhiva unitatii, ca barbatul sa se prezinte cu câtiva martori, fosti colegi de serviciu in instanta pentru a-i fi eliberata o hotarâre judecatoreasca prin care sa se ateste cei 16 ani munciti“, a mentionat Silviu Cotiga, director al ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS