12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Boerica, liber

Omul de afaceri craiovean Genica Boerica a ajuns joi acasa, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis eliberarea lui.


Curtea de Apel Bucuresti a judecat, in cursul zilei de miercuri, recursul lui Boerica impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti din 28 iulie de a prelungi mandatul de arestare emis pe numele lui, iar joi a decis inlocuirea masurii de arest preventiv cu interdictia de a parasi tara. Decizia luata de completul de judecata a venit dupa ce Boerica a facut in cursul acestui an mai multe cereri de eliberare, argumentele principale fiind starea de sanatate precara si colaborarea cu procurorii anticoruptie. Omul de afaceri doljean a sosit la Craiova joi seara si nu a dat nici o declaratie presei. In cursul zilei de ieri, Diana Boerica, fiica lui Genica, a iesit din casa pentru a raspunde la câteva dintre intrebarile presei. „Tata nu se simte bine si, dupa cum se stie, urmeaza tratament cu insulina, insa când starea de sanatate ii va permite va discuta si cu presa. Pot spune ca nu se considera vinovat pentru acuzatiile aduse si ne bucuram cu totii ca instanta si-a dat seama ca poate fi judecat in libertate“, a explicat Diana Boerica. Motivele pentru care magistratii Curtii de Apel Bucuresti au luat hotarârea de a inlocui decizia de arestare preventiva nu au fost comunicate inca, insa, conform agentiei de presa Hotnews, motivul ar fi fost incalcarea drepturile procesuale ale inculpatilor. „In acest caz, magistratii care au judecat recursul vor comunica in câteva zile motivele in baza carora a ajuns la aceasta hotarâre“, a declarat Pavel Filip, purtatorul de cuvânt al Curtii de Apel Bucuresti.


Posibil motiv de eliberare, a „turnat“ in arest


Afaceristul craiovean Genica Boerica a fost arestat pe 4 octombrie 2004 si condamnat la opt ani de inchisoare, pe 29 noiembrie 2005, pentru savârsirea infractiunilor de spalare de bani, fals in declaratii si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Curtea de Apel Bucuresti a decis insa rejudecarea acestui dosar, dupa ce magistratii au stabilit ca nu au fost realizate mai multe expertize financiar-contabile. In acest timp, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a atasat la dosarul gros din instanta al lui Boerica un act oficial in care instiinta magistratii ca a furnizat date despre mai multi functionari, motiv pentru care a fost inregistrat in programul de protectie a martorilor. Conform documentului semnat de seful Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA, Genica Boerica a formulat in total cinci denunturi – pe 10 ianuarie, 24 ianuarie, 26 ianuarie, 30 ianuarie si 2 februarie 2006, in prezenta procurorilor anticoruptie. In baza informatiilor furnizate de craiovean, DNA a dispus efectuarea de acte premergatoare pentru savârsirea de fapte de coruptie de catre Melinescu Ioan, fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Pe lânga acesta, conform procurorilor, Boierica i-a mai denuntat si pe Simona Busica si Lucian Zaharia, fosti directori ai Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, carora le-ar fi dat mita. Infractiunile despre care Genica a furnizat informatii se incadreaza in categoria infractiunilor de coruptie grave, mai spun procurorii DNA.


Doua dosare „grele“


Genica Boerica este inculpat in prezent in doua dosare privind evaziunea fiscala si restituiri ilegale de TVA. Primul dosar a fost finalizat pe 21 martie 2005 de procurorii Parchetului General si avea ca obiect restituiri ilegale de TVA in valoare de circa 150 de miliarde de lei. In acest dosar inculpatii sunt Genica Boerica, Florentin Sargarodschi, Elena Popa, Vasile Stanescu, egiptenii Nassar Mohamed, El Kholyh Nashat, El Tembedawy Khaed si El Araby Abdou, iordanienii Ayyoub Bassem si Al Switi Nail, iranianul Honar Sood Mostafa si irakianul Abdulhameed Shaban.


Potrivit rechizitoriului, in perioada iunie 2001 – iunie 2003, inculpatii ar fi solicitat si obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice returnari de TVA in valoare de peste 4,5 milioane de euro.


Celalalt dosar in care a fost trimis in judecata Boerica vizeaza tot restituiri ilegale de TVA, dar are un prejudiciu mai mic. In acest caz, Tribunalul Bucuresti a decis casarea sentintei Judecatoriei Sectorului 6, prin care Boerica primise trei ani de inchisoare si rejudecarea dosarului.


In cel de-al doilea dosar, Boerica a fost acuzat de complicitate la o evaziune fiscala de aproximativ 116 miliarde de lei. In perioada 1998-2000, in calitate de administrator a doua firme, Boerica l-ar fi ajutat pe Jamal Sadik Jamal Al Adi sa infiinteze o societate si sa desfasoare activitati comerciale ilegale.


Completul de judecata


Potrivit agentiei NewsIn, din completul de judecata de la Sectia I Penala a Curtii de Apel Bucuresti, care l-a eliberat pe omul de afaceri craiovean, a facut parte Veronica Dobozi, care este cercetata disciplinar de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii si anchetata penal dupa ce i-a trimis scrisori de amenintare cu moartea colegei sale Clara Ciapa, judecator la Curtea de Apel Brasov, care ii refuzase avansurile. Al doilea judecator este Nicolae Stan, fost magistrat la Tribunalul Calarasi, iar al treilea Viorel Podar, judecatorul care i-a condamnat pe fostii colonei de militie Tudor Stanica si Mihail Creanga la câte 11 ani de inchisoare pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS