17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacientii se tem sa-i reclame pe medici

Pacientii se tem sa-i reclame pe medici

Infiintarea unei comisii de etica in spitale care sa cerceteze sesizarile venite de la bolnavi sau rudele acestora s-ar putea dovedi inutila. In spitale exista de zeci de ani comisii etice care se intrunesc ori de câte ori este necesar pentru a analiza plângerile bolnavilor sau alte situatii deosebite care apar la un moment dat in institutia sanitara respectiva.


Si spitalele doljene au comisii de etica si disciplina care se infiinteaza ori de câte ori este nevoie. La Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, de exemplu, comisia de etica s-a intrunit in ultimele doua luni de sase ori. Un singur caz a ajuns la Colegiul Medicilor si inca unul s-a lasat cu sanctiune administrativa. „De regula, comisia analizeaza cazurile care sunt trimise mai departe spre solutionare organelor competente si propune masuri administrative, daca e nevoie. De când sunt manager al spitalului, un singur caz a ajuns la Colegiul Medicilor. Este vorba de o sesizare venita de la un pacient care fusese operat in spital, iar dupa doua saptamâni de la externare starea lui se inrautatise. Rudele lui puneau acest lucru pe seama modului in care a fost tratat in spital. Ultima sanctiune administrativa a fost penalizarea cu 10% din salariu a autopsierului George Oarca de la morga“.


Sanctionarea cu 10% a autopsierului de la morga Spitalului de Urgenta a fost un exemplu de sanctiune „drastica“ aplicata unui angajat al acestei unitati spitalicesti, care nu a facut altceva „decât“ sa arda la crematoriu cadavrul unui nou-nascut fara a avea acordul parintilor acestuia. Autopsierul a scapat doar cu 10%, desi nu era la prima abatere de acest gen. Potrivit normativelor spitalului, a fost pedeapsa maxima care putea fi aplicata, in conditiile in care ultima oara Oarca mai primise o sanctiune administrativa de 5%.


Nemultumitii prefera sa indure


Acest gen de rezolvare a sesizarilor ar putea fi explicatia pentru faptul ca multi bolnavi prefera sa taca si sa indure servicii medicale de calitate proasta, comportamentul arogant si rautacios al unora dintre cadrele medicale si alte umilinte de acest gen. „Esti la mâna lor. Nu poti sa te plângi, pentru ca se vor razbuna. Nu se stie când vei mai avea nevoie de ei si atunci ar putea sa te trateze cu spatele. Nu se uita la tine nici asa, daca nu le dai bani, dar daca i-ai mai si pârât?“, a spus Mirela Grigore, o fosta pacienta a Spitalului de Urgenta. „Mi-e lehamite! Ultima data am avut-o pe mama internata in spital si o infirmiera, poate pentru ca nu cotizasem, i-a spus ca la vârsta asta, cu fractura de bazin, se asteapta sa mai traiasca mult? Ar fi fost normal sa anunt atunci conducerea spitalului despre comportamentul angajatei, dar nu aveam timp de asa ceva si nu voiam sa fac prea mare taraboi, nu-mi sta in caracter“, a spus Cristiana Toderici.


Trei sesizari in doi ani


Alta explicatie pentru lipsa sesizarilor ar putea fi faptul ca bolnavii sunt multumiti de calitatea serviciilor oferite in spital si nu au ce sa reclame. Greu de crezut. Totusi, la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova nu s-au primit in ultimii doi ani decât trei sesizari. Potrivit managerului unitatii sanitare, ec. Mihai Coman, ultima oara s-a luat decizia infiintarii comisiei de etica si disciplina profesionala pe 22 noiembrie 2004. „Comisia a analizat trei sesizari din Sectiile de obstetrica-ginecologie. Una dintre sesizari provenea de la o pacienta si a fost inaintata spre solutionare Colegiului Medicilor Dolj.


Celelalte doua vizau un conflict aparut intre medicul-sef de sectie si alt medic din subordine si parasirea garzii. Pentru parasirea garzii, medicul respectiv a fost sanctionat cu oprirea din salariu a sumei aferente“, a precizat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.


Noul consiliu etic care ar urma sa fie infiintat in cadrul spitalelor va avea aceleasi atributii pe care le au acum comisiile de etica. Singura diferenta ar fi ca membrii noilor consilii vor fi numiti pe o perioada de trei ani, in timp ce actualele comisii de etica se infiinteaza ori de câte ori este nevoie, iar componenta se stabileste in functie de necesitati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS