5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalActe de vandalism in locurile de joaca

Acte de vandalism in locurile de joaca

Locurile de joaca din Craiova sunt distruse frecvent de adolescentii care isi pierd noptile in leagane si balansoare, iar primaria e nevoita sa cheltuiasca lunar banii contribuabililor pe reparatia instalatiilor distruse.


Primaria Craiova nu au reusit sa gaseasca pâna acum nici o solutie prin care sa-si apere investitiile, adica 30 de locuri de joaca amenajate in municipiu. Pe lânga faptul ca sunt putine, acestea sunt vandalizate periodic de grupurile de tineri care se strâng noaptea in spatiile amenajate pentru cei mici. Cele mai multe plângeri din partea cetatenilor vin din cartierele Craiovita Noua si George Enescu, unde cetatenii care locuiesc in apropierea locurilor de joaca sunt nevoiti sa suporte in fiecare noapte galagia tinerilor, manelele date la maximum si sa vada cum adolescentii distrug instalatiile. Angajatii Punctului Termic Titulescu, aflat in vecinatatea locului de joaca din George Enescu, spun ca in fiecare noapte tinerii iau locul copiilor si folosesc leaganele si balansoarele. „Noi lucram pâna la 12 noaptea si pe la 11 ii vedem cum incep sa se adune. Mare lucru nu fac, dar se urca ditamai vlajganii in leaganele pentru copii si le rup. Când mai trag si câte o dusca, se apuca sa traga de scaune si le distrug“, a povestit un angajat al punctului termic. Si locatarii blocurilor din apropiere se plâng de „programul“ din fiecare noapte al tinerilor. „Locuiesc in blocul de peste drum si stiu ca in fiecare seara acesti copii au program. Se strâng in locul de joaca si fac numai probleme. Azi-noapte rasunau manelele de am crezut ca este nunta, dar se auzeau dintr-o masina. Politia nu are ce sa le faca, pentru ca atunci când apare, tinerii se ascund si revin dupa plecarea politistilor“, a spus Tatiana M., din cartierul George Enescu.


Politia patruleaza…


Pentru a preveni distrugerile provocate in locurile de joaca, politia municipiului si politistii comunitari patruleaza in zonele respective, insa adolescentii nu sunt impresionati si continua sa strice leaganele copiilor. „La cele 32 de locuri de joaca, câte avem in prezent in Craiova, plus cele 30 care se vor construi anul acesta, nu putem pune politisti comunitari pentru ca nu avem atâtia. Patrulele trec din când in când pe acolo, insa nu pot sta tot timpul.


Trebuie stiut ca daca cineva este prins distrugând instalatiile poate fi condamnat penal sau la munca in folosul comunitatii. Cetatenii care observa când aceste instalatii sunt distruse sunt rugati sa sune la telefonul cetateanului 510.154, sau la 533.207, iar un echipaj al politiei comunitare va interveni imediat“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Politistii Sectiei 5 Politie Craiova spun ca primesc multe sesizari din partea cetatenilor in legatura cu problemele provocate de grupurile de adolescenti. „Ne sesizeaza multi oameni, mai ales persoane in vârsta, care sunt deranjati de faptul ca tinerii se strâng in locurile de joaca pentru copii. Am dispus ca patrulele din schimburile doi si trei sa aiba in vedere locurile de joaca, pentru a preveni eventualele neplaceri“, a declarat comisar-sef Cornel Tomescu, seful Sectiei 5 Politie Craiova.


iar primaria spera


Reprezentantii primariei spun ca sunt nevoiti sa cheltuiasca sume importante pentru repararea instalatiilor vandalizate de tineri, bani care ar putea fi folositi in derularea altor proiecte. „Avem o mare problema cu distrugerile provocate de tineri. Pâna acum, instalatiile au fost in garantie si le-a mai reparat firma care le-a montat, insa de acum suntem nevoiti sa cheltuim sume mari pe aceste reparatii. Cu banii cheltuiti in acest scop am putea face alte locuri de joaca. O solutie de iesire din aceasta situatie nu am gasit pâna acum. Unele locuri de joaca au fost predate asociatiilor de proprietari, insa nici ei nu pot face mare lucru. Sa pui paza permanenta nu se poate, pentru ca acest lucru implica cheltuieli enorme. Noi speram sa creasca gradul de civilizatie al adolescentilor, pentru ca alta solutie nu avem deocamdata“, a explicat Adriana Motocu, directoare executiva la Directia Tehnica, Investitii si Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Craiova.


Legislatie


Articolul 217 din Codul Penal stipuleaza ca distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinând altuia sau impiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masurilor luate se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la trei ani sau cu amenda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS