12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaruntaiele nestiute ale Baniei

Maruntaiele nestiute ale Baniei

Pânza de retele de utilitate publica din subsolul orasului ii surprinde frecvent pe drumari, constructori si chiar pe insisi furnizorii de utilitati cu „mate“ despre care nu se stia nimic si care se agata cu incapatânare de utilajele si târnacoapele cu care se fac sapaturi.


Intinderea conductelor de apa, agent termic si canalizare de sub Craiova este cunoscuta – 2.520 km – nu insa si asezarea exacta a tevariei, dupa cum au demonstrat-o incidentele in care echipamente despre al caror traseu nu se stia nimic au fost descoperite si chiar distruse cu ocazia sapaturilor la drumuri sau la diverse alte constructii. Ieri-dimineata, de pilda, o conducta de alimentare cu apa potabila de 100 mm, complet necunoscuta, a rasarit la Medicina Veche, la o zi dupa ce o surata mai mare a ei, de 300 mm, isi facuse intrarea la fel de surprinzator in aceeasi zona, cu prilejul forajelor pentru modernizarea fântânilor arteziene. Astfel, la aceasta ora, solutia pentru continuarea lucrarilor la o investitie de trei miliarde de lei este neclara, iar câteva mii de craioveni sunt in pericol de a ramâne fara apa pentru câteva zile daca se va dovedi ca este necesara efectuarea unor operatii complexe de deviere a magistralei. Mai greu de exprimat in kilometri sunt sistemele de distributie a energiei electrice si telefoniei, insa administratorii lor sunt convinsi ca le stiu toate secretele. Cu toate acestea, incidente recente s-au inregistrat la inceputul lunii in santierul din centrul Craiovei, când doua cabluri de energie electrica au fost atacate cu târnacopul, desigur ca nu din vina omului care-l mânuia, ci a celor care trebuia sa-i arate directia, iar alte doua manunchiuri de cabluri telefonice au cazut prada utilajelor. Si atunci, sute de locuinte de pe strada Unirii au ramas fara curent timp de doua ore, iar liniile telefonice bruscate au fost inoperabile câteva ore. Si exemplele ar putea continua, cele mai elocvente ramânând pierderile de apa la care distribuitorul a fost nevoit sa sondeze ore in sir si chiar zile pentru a descoperi de unde si incotro se indreapta conductele defecte. In unele situatii, termenele de finalizare a unor obiective de interes public sunt devansate de astfel de evenimente, diferite activitati economice sunt ingreunate sau sistate, traficul rutier sufera strangulari, oamenii sunt pagubiti s.a.m.d.


Regia de Apa nu are harti


Proprietar a peste 430 km de conducte de alimentare cu apa potabila si 350 km de retele de canalizare, Regia Autonoma de Apa Craiova este singurul furnizor de utilitati al orasului care nu detine nici o harta. Majoritatea lucrarilor de inlocuire a conductelor cu durata de viata expirata se face dupa inregistrarea unor defectiuni sau inaintea si in timpul unor investitii in constructii care necesita sapaturi. Reprezentantii regiei nu au o explicatie pentru aceasta stare de fapt, dar isi dau avizul de fiecare data pentru lucrari in subsolul orasului. Doua astfel de cazuri sunt santierul din centru si artezienele de la Medicina Veche, in care avizele au fost completate din burta. „Si atunci (la deschiderea santierului – n.r.), si acum (la Medicina Veche – n.r.), Regia de Apa ne-a dat aviz favorabil si de fiecare data am constatat ca, de fapt, in aceste santiere existau conducte despre care nu ne-au anuntat“, a afirmat ieri viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu. Directorul adjunct al Regiei de Apa, Gheorghe Popescu, spune ca intocmirea unor planse de retele a fost luata in discutie la inceputul anului 2006, insa nu se stie de ce demersul a ramas la stadiul de vorbe-n vânt. „Nu avem harti, dar nu cred ca problemele sunt atât de mari. Este vorba doar de niste intârzieri, care oricum ar fi survenit, ca stiam, ca nu stiam ca acele tevi strabat subsolul. In ceea ce priveste pierderile acolo unde sparturile de conducte se lasa mai greu identificate, Regia de Apa suporta contravaloarea lor. Despre intocmirea hartilor s-a discutat la inceputul anului, insa nu stiu cum este posibila aceasta operatie“, a spus Popescu.


Cablurile si firele, victime sigure


Directorul tehnic al Romtelecom Dolj, Mircea Buleandra, sustine ca institutia pe care o reprezinta nu a dat niciodata un aviz de lucrari in domeniul constructiilor fara a specifica traseul firelor din subsol, dar ca asta nu inseamna ca instalatiile Romtelecom nu au fost prinse in ghearele masinilor de sapat. „Nu putem estima o lungime a firelor de telefonie din subsolul Craiovei, insa pentru toate legaturile avem documente de pozitionare pe care le anexam la orice aviz de lucrari. De altfel, specialistii nostri oricum se deplaseaza la majoritatea obiectivelor in care ni se cere acordul. In ciuda acestui fapt, rupturile sunt aproape iminente, mai ales la drumuri, dar, dupa cum s-a vazut, si in santierul din centru“, a aratat directorul Buleandra.


Directorul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice Craiova, Stefan Croitoru, a declarat in urma cu putina vreme ca unitatea detine planse pentru toate relatiile de curent electric, dar a recunoscut ca incidentele de genul celor aparute in centru, când cablurile SDEE au fost distruse in doua râduri, nu sunt singulare.


Gazele, cel mai lung traseu


Cea mai intinsa retea din burta Baniei este a gazului metan – 720 km, cu tot cu bransamente. Directorul Distrigaz Sud Craiova, Petre Ciocanescu, spune ca toate instalatiile se regasesc in hârtii. „Nici nu este admisibil, data fiind si periculozitatea, sa nu avem o determinare exacta. Tot ce detine Distrigaz Sud sub pamânt este identificabil pe harta, iar aceasta este actualizata cu prilejul fiecarui nou bransament si verificata la fiecare interventie“, a declarat Ciocanescu. Regia de Termoficare se lauda cu o baza de date completa pentru cei 560 km de retea, la fel si Complexul Energetic Craiova pentru cei 160 km de conducte pentru transportul agentului primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII