7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSase focare de pesta porcina clasica in Olt

Sase focare de pesta porcina clasica in Olt

Gheorghe Zainescu, seful Serviciului de Sanatate Animala din Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor, anunta ca in judetul Olt exista in prezent sase focare de pesta porcina clasica. Boala a fost confirmata prin analize in gospodarii din sase localitati: Plesoiu, Scornicesti, Mihaesti, Optasi, Tatulesti si Valea Mare.


„In fiecare dintre localitati au fost declarat un focar de pesta porcina clasica. Porcii bolnavi au fost omorâti. Comisiile de evaluare, alcatuite din primari si din câte un agent agricol de la centrele de consiliere agricola si un reprezentant al Oficiului de Selectie, Reproducere si Ameliorare a Speciilor Animale din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) au evaluat animalele sacrificate si au intocmit dosarele de despagubire. Cetatenii ai caror porci s-au imbolnavit de pesta primesc banii de la DADR pe baza acestor dosare“, a declarat reprezentantul DSVSA. Gheorghe Zainescu a spus ca sumele primite ca despagubire de proprietarii animalelor sacrificate sunt la pretul pietei, de minimum 38.000-40.000 lei pe kilogram.


Seful serviciului din cadrul DSVSA a declarat ca directia asteapta rezultatele altor probe prelevate de la porci bolnavi, in judet existând suspiciune de pesta porcina clasica in mai multe localitati.


Gheorghe Zainescu a declarat ca prefera sa nu faca publice locurile in care DSVSA are suspiciuni de pesta porcina, pentru a nu alerta populatia.


Intre masurile recent dispuse de prefectul Octavian Popescu cu privire la inchiderea târgurilor de animale neautorizate pâna la obtinerea autorizatiilor se afla interdictia absoluta de comercializare a porcilor.


Acestia nu pot parasi sub nici o forma localitatile de origine.


Sanctiuni la Teslui si Dobroteasa


Viorica Iuliana Stârcu, sefa Serviciului de inspectie si control al DSVSA, a declarat ca directia se confrunta cu o problema noua si foarte serioasa, aparuta imediat dupa inchiderea târgurilor de animale din judet, cu exceptia celor din Slatina si Caracal, care vor fi reevaluate si ele in vederea autorizarii sanitar-veterinare.


Marea provocare consta in faptul ca proprietarii de animale vin la târguri si le pun in vânzare nu in perimetrul târgurilor inchise, ci in imediata vecinatate.


„Saptamâna trecuta am aplicat un avertisment primarului din Teslui, pentru ca am constatat ca târgul era plin de vite si, mai grav, se vindeau porci lânga târg. Spre deosebire de Teslui, târgurile de animale din Dobroteasa si Vâlcele erau goale, dar se comercializau animale in imediata apropiere. La Dobroteasa am aplicat amenda maxima, de zece milioane de lei, unei persoane fizice din Vâlcea care venise la târg sa vânda porci“, a declarat Viorica Stârcu.


„Pentru a impiedica acest fenomen de comercializare a animalelor pe marginea drumului, lânga târgurile inchise, fara nici un fel de conditii sanitar-veterinare, avem nevoie de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi si Inspectoratului de Politie“, a subliniat reprezentanta DSVSA, lasând sa se inteleaga ca acestea nu au raspuns ordinului emis de prefectul Octavian Popescu, de a colabora cu DSVSA, OJPC si ISU pentru inchiderea târgurilor si respectarea interdictiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS