6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGradinitele, cu casa plina

Gradinitele, cu casa plina

Craiovenii care nu si-au inscris pâna acum copiii la gradinita au putine sanse sa mai gaseasca locuri libere. Singura varianta ar fi gradinitele particulare sau sa astepte eliberarea unui loc dupa inceperea anului scolar.


Parintii care s-au trezit acum ca vor sa-si duca micutul la gradinita vor avea o mare dezamagire. Toate gradinitele de stat sunt arhipline, inscrierile fiind finalizate inca de acum doua-trei luni.


Cel mai mare succes l-au avut gradinitele cu program prelungit. Din cauza serviciului si a faptului ca nu au cu cine sa-i lase pe cei mici, parintii recurg la aceasta varianta. Isi duc copiii la ora 8.00 la gradinita si ii „recupereaza“ dupa ora 16.00. In plus, aceasta varianta are si avantaje materiale. Parintele nu trebuie sa plateasca taxa de cazare pentru cel mic, ci doar 40.000 – 45.000 de lei, pentru hrana. De acesti bani, gradinita trebuie sa-i asigure copilului un mic dejun, masa de prânz (care sa contina si carne) si o gustare.


Copii multi, locuri putine


La Gradinita nr. 38 din Craiova, de exemplu, ultimele inscrieri s-au facut inca din anul scolar trecut. Directorul coordonator al gradinitei, Routa Ionascu, sustine ca a fost bataie pe locuri si multe cereri au fost refuzate. „Inscrierile s-au facut inca din luna iunie, inainte de terminarea anului scolar precedent. Am avut foarte multe cereri, insa nu am putut sa dam curs decât unei parti din solicitari. Au venit copii si in timpul vacantei de vara, dar a trebuit sa-i refuzam. In prezent, dupa efectuarea inscrierilor, numarul copiilor se ridica la 80, in conditiile in care, potrivit legii, ar fi trebuit sa avem maximum 60 de copii“, a declarat Routa Ionascu.


Selectia copiilor s-a facut dupa criterii clar stabilite. Au avut prioritate copiii cu domiciliu in zona respectiva, dar a contat si ordinea in care s-au facut inscrierile. Acest lucru nu a inlaturat insa discutiile. Multi dintre parintii copiilor respinsi au facut contestatie la Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. „Cele mai multe sesizari au vizat copii care au mai fost inscrisi la noi la gradinita si care au lipsit nemotivat. In acest caz, legea spune clar ca, daca au absentat doua saptamâni la rând si nu ne-au fost comunicate motivele acestor absente, avem dreptul sa-i scoatem din catalog. Or, au venit foarte multi parinti nemultumiti ca nu vrem sa le mai primim copilul la gradinita dupa ce acesta a absentat mai bine de doua saptamâni“, a precizat Routa Ionascu. Concurenta a fost mare si in cazul gradinitelor cu program redus. Chiar daca aici parintii nu isi lasa copiii la gradinita decât patru ore (intre 8.00 si 12.00), faptul ca nu trebuie sa plateasca nimic i-a determinat sa recurga si la aceasta varianta.


Incep inscrierile la gradinite particulare


Ca nu mai sunt locuri la gradinitele de stat o confirma si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, care ii sfatuiesc acum pe parintii disperati sa se adreseze in ultima instanta Inspectoratului Scolar daca micutii lor au ramas pe dinafara. „Din câte stiu, toate locurile la gradinite sunt ocupate. Parintii care doresc sa-si inscrie copilul la o anumita gradinita din cartierul de domiciliu si nu mai gasesc locuri libere se pot adresa Inspectoratului Scolar cu o sesizare“, a precizat Cerasela Cremene, purtatorul de cuvânt al ISJ Dolj. O alternativa ar mai fi gradinitele particulare. Aici dotarile sunt superioare, iar educatia oferita, pe masura. Copiii au acces la calculatoare si participa la cursuri de limbi straine, balet, dansuri moderne si de actorie. Parintii trebuie insa sa scoata din buzunare sume frumusele cuprinse intre 400 si 700 RON pe luna (preturi care includ si masa). In plus, nu trebuie sa se grabeasca, inscrierile se pot face pâna pe 15 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS