13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlante care otravesc

Plante care otravesc

Prin gradina, prin casa sau chiar prin camara avem flori, plante, fructe sau legume cu care ne-am obisnuit si pe care le consumam fara rezerve. Unele dintre ele, insa, pot fi otravitoare.


Fructe si legume


Caisul este un pom fructifer din China, care se cultiva in livezi si prin gradini. Conform site-ului www.e-sana.ro, caisa face parte din familia Rosaceae si este cunoscut sub denumirea stiintifica de Prunus armeniaca. Caisele sunt bune proaspete, uscate, sub forma de compot sau in prajituri… Sunt otravitoare frunzele ofilite si crengile, care pot provoca chiar moartea. Simptomele sunt: rasuflare intretaiata, slabiciune, agitatie, dilatarea pupilelor, spasme, convulsii, chiar sufocare sau coma.


Piersica este un fruct zemos si plin de vitamine. Piersica (pe numele ei latin Prunus persica) este inrudita cu caisa. Partile toxice ale plantei sunt frunzele ofilite si ramurile, si, desigur, nu sunt comestibile. Pot produce respiratie dificila, spasme, dilatarea pupilelor si convulsii. In caz de otravire, trebuie mers imediat la medicul specialist. Intoxicarea cu scoarta de piersic poate fi fatala.


Fructul atât de sanatos al marului (cunoscut sub denumirea latineasca de lus sylvestris) reprezinta un supliment vitaminic si adjuvant in curele de slabire. Marul are si elemente periculoase, mici, dar care nu pot fi ignorate: semintele, care sunt otravitoare doar daca sunt ingerate in cantitate mare. Asadar, oricât de mult v-ar placea sa rontaiti semintele de mar, trebuie sa va dezobisnuiti. Puteti avea dificultati de respiratie, tremurat, spasme sau chiar coma de scurta durata.


Ananasul, originar din America de Sud, are un fruct extrem de gustos si hranitor. Seva frunzelor lui, in contact cu pielea, produce iritatii minore.


Sucul din frunze nu este bun de baut. Daca inghititi asa ceva atunci va va amorti gura, buzele si va va produce o durere surda. Din fericire, aceasta trece, destul de repede.


Despre cartof am invatat inca din scoala generala, insa nu stim cu totii ca nu sunt comestibile partile incoltite – de atâta stat in pivnita – si nici coaja, când e verde. Atentie: simptome ca ameteala, voma, salivare, dureri abdominale, entorocolita, probleme respiratorii trebuie sa va trimita imediat la doctor, daca, din greseala, ati mâncat parti daunatoare ale cartofului.


Ridichea, pe numele latinesc Raphanus sativus, face parte din familia Cruciferelor. Se consuma cruda pe meleagurile noastre (doar in China si Japonia se gateste). Frunzele de ridichi – spun specialistii – sunt toxice pentru organism, dar numai consumate in cantitati mari. Intoxicatia cu frunze de ridichi poate duce, in timp, la pierdere in greutate si la alte complicatii legate de circulatia sangvina. Asadar, rezumati-va la „fructul“ rosu si gustos.


Plante


Frumoasa dalie (pe numele latinesc Dahlia) este o decoratiune potrivita pentru gradina sau vaza dumneavoastra, in nici un caz nu trebuie sa ajunga in farfurie. Chiar daca stiti ca nu e bine sa inghititi frunzele, nu acelasi lucru se poate spune despre copilul dumneavoastra sau animalul de casa. Asadar, nu-l lasati pe cel mic sa „guste“ din frunzele minunatei dalii. Desi doar cantitatile mari sunt otravitoare, mai bine nu riscati!


Nu prea obisnuiti sa gustati plantele pe care nu le cunoasteti, cu atât mai putin pe cele cunoscute, cum ar fi feriga (Pteridium aquilinum). Totusi, e bine sa stiti ca toate partile ferigii sunt otravitoare, provocând slabiciune, convulsii si febra mare. Cu toate acestea, nu provoaca mari complicatii, fiind catalogata drept o planta de toxicitate scazuta. Dar mai bine nu incercati…


Ce bucurie sa primesti un buchet de garoafe! Desigur, va plac pentru aspectul lor si nu pentru posibilitatea de a face din ele salata. Garoafa (Dianthus spp.) este insa toxica la simpla atingere.


Nu va temeti, nu este vorba de inflorescenta (pe care obisnuiti sa o mirositi), ci de frunze, si nu e o otravire grava, ci doar o iritatie temporara, care dureaza câteva minute.


Muscata, originara din Africa, (denumirea stiintifica Pelargonium spp.) este floarea preferata de toata lumea, pe care o putem admira pe pervazul ferestrelor. Stiati ca este o floare toxica? Poate ati observat ca uneori, când ii stergeti frunzele, vi se irita pielea. Este o otravire minora, care afecteaza doar epiderma si trece in câteva minute. Insa daca stiti ca sunteti sensibil, folositi mai bine manusi de protectie atunci când ingrijiti muscata.


Minunatele narcise sunt mândretea gradinii dumneavoastra. Sigur nu v-a trecut prin cap sa le mâncati (probabil nici nu sunt gustoase). Dar e bine sa stiti ca bulbii de narcisa (narcissus) sunt otravitori.


Inghititi in cantitati mari pot provoca ameteala, salivare, tremurat, convulsii, putând fi fatali. Semintele, bulbii si florile pot produce iritatii – mai ales daca aveti pielea sensibila sau suferiti de alergii.


Leandru arata bine in ghiveci si in curte… Leandrul (Nerium oleander) este o planta extrem de toxica. Daca inghititi orice parte a leandrului (fie verde sau uscata) va puteti trezi cu urmatoarele simptome: ameteala, dureri de stomac, voma, puls incetinit, batai neregulate ale inimii, dilatarea pupilelor.


Specialistii avertizeaza ca leandrul poate fi chiar fatal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS