10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii ajunsi la spital din cauza mizeriei

Copii ajunsi la spital din cauza mizeriei

Sase copii romi, din satul doljean Ocolna, au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase Craiova, cu o forma neobisnuita de viroza respiratorie (asociata cu conjunctivita). Autoritatile medicale pun imbolnavirile pe seama mizeriei in care traiesc cei mici.


Sase copii romi din comuna doljeana Amarastii de Jos au ajuns marti dupa-amiaza la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova cu infectii respiratorii. Copiii aveau vârste cuprinse intre sapte luni si sase ani si acuzau greutati in respiratie, febra, pneumonie acuta, dar si simptome de conjunctivita acuta. Ei au fost imediat internati si trecuti pe tratament specific. Pentru ca toti copiii proveneau din aceeasi localitate, si anume din satul Ocolna, iar simptomele erau similare, au fost alertate autoritatile sanitare. Un epidemiolog al Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj s-a deplasat ieri la Ocolna, pentru a evalua situatia si a stabili daca este vorba de un focar de infectie.


Nu s-au mai scaldat de o luna


In urma controlului, inspectorii ASP Dolj au stabilit ca nu este vorba de un focar de infectie, imbolnavirile fiind favorizate de mizeria cumplita in care traiesc acesti copii. „Sunt cazuri izolate de viroze respiratorii obisnuite de vara asociate insa cu conjunctivita, afectiune favorizata de igiena precara. Unul dintre copii spunea ca obisnuiau sa se mai scalde cam o data pe luna prin canalele de la irigatii“, a declarat dr. Emilia Cornea, sefa Inspectiei Sanitare.


Contactat telefonic, primarul comunei Amarastii de Jos a declarat ca nu l-a informat nimeni de cazurile de imbolnavire de la Ocolna. „Nu stiu nimic, dar o sa ma interesez“, a spus primarul, care s-a scuzat spunând ca era ocupat cu muncile agricole.


Romii refuza sa se spele


Cinci dintre copiii internati nu pun probleme din punct de vedere medical. Cel mic, de sapte luni, este insa atent supravegheat pentru a putea fi prevenita aparitia unor eventuale complicatii. T. Calin, de patru ani, S. Stan, de cinci ani, Geanina S., de sapte luni, Razvan N., de doi ani, Elvis S., de trei ani, Germina C., de sase ani, vor putea fi externati, potrivit medicilor, peste câteva zile.


Autoritatile sanitare doljene spun totodata ca nu pot sa ia nici un fel de masuri in zona pentru a preveni alte imbolnaviri, fiind vorba de viroze respiratorii care se transmit prin aer. Specialistii spun ca in localitate exista pericolul aparitiei altor boli contagioase, deoarece populatia nu este obisnuita sa se spele macar pe mâini cu apa si sapun.


In Ocolna locuiesc aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea de etnie roma. Medicii sustin ca romii au din belsug apa, insa nu vor sa se spele. Localitatea are si un asistent comunitar, care insa era cât pe ce sa fie luat la bataie de romi când a incercat sa le explice la ce folosesc apa si sapunul.


Lipseste educatia sanitara


Statisticile sanitare din ultima vreme arata ca nu doar romii obisnuiesc sa nu se spele. Românii, in general, sunt certati cu apa si sapunul. Mai mult de jumatate din locuitorii tarii nu beneficiaza de apa rece curenta, iar aproximativ 34 la suta nu au apa calda in casa (fie din cauza debransarilor, fie ca locuiesc la tara).


Cantitatea de sapun folosit pentru igiena corporala este foarte mica, de aproximativ 3,5 bucati de sapun solid sau 65 de mililitri de sapun lichid intr-o luna (in conditiile in care un sapun este folosit de toata familia). Nu mai vorbim de consumul de produse cosmetice (deodorant, apa de colonie) sau pasta de dinti.


Medicii sustin ca saracia are si ea partea ei de vina pentru aceasta situatie, insa lipsa educatiei este principalul vinovat.


Copiii se imbolnavesc usor


In mediul rural, in special, medicul de familie este atât de coplesit de neajunsurile materiale si alte probleme legate de gestionarea cabinetului incât nu da importanta cuvenita acestei probleme. Nu este de mirare ca in tara noastra apar frecvent focare de boli ale mânilor murdare – cum ar fi dizenterie, hepatita A, diaree, conjunctivita acuta.


„Spalatul pe mâini inainte de a ne aseza la masa, spalatul fructelor si legumelor, chiar daca le luam din gradina, ar trebui sa devina o obisnuinta. Copiii, mai ales, sunt foarte sensibili la imbolnaviri. De aceea trebuie sa-i protejam si cel mai bun lucru pe care il putem face este sa-i invatam sa foloseasca apa si sapunul“, a spus dr. Mariana Pasarescu, medic primar in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS