6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeceniu de-mpliniri marete!

Deceniu de-mpliniri marete!

Drumuri, poduri, centru cultural, stadion, piata, farmacie – nu mai pridideste Macesu de Sus de atâtea realizari câte „sufera“ de doi ani incoace. Adica, pe intelesul tuturor, cam de când a ajuns la cârma comunei Gheorghe Bece, fie noapte, fie zi, edilul se uzmeste neincetat si neobosit pentru bunastarea semenilor. Ba chiar si pentru necuvântatoare isi gaseste dom’ primar vreme: nu cade grea nici o purcea, nu se vaccineaza nici un cal fara stirea si indemânarea sa! Pentru ca de profesie e veterinar!


Niciodata n-a avut Macesu de Sus piata. Ani la rând s-au dus macesenii la Bârca, la Zaval sau la Craiova pentru un kil de cartofi ori o mâna de fructe. De anul trecut insa, primarul a facut comuna fericita: chiar in centrul localitatii, sa fie la indemâna tuturor, Gheorghe Bece a ridicat o frumusete de piata. „Mare, cu vreo douazeci de mese de ciment, ingradita si amenajata pe margine, dupa profil: chioscul cu mititei, chioscul cu peste si chiar cel cu haine. E compartimentata dupa cerinte, pe sector de fructe, de legume si zarzavaturi, de animale, de cereale sau scândura, butoaie. Beneficiaza de apa curenta si conditii sanitare foarte bune! Acum vin Bârca si Zavalul la noi, sa-si vânda produsele“, declara cu mândrie neascunsa primarul Gheorghe Bece. Numita Piata Centrala – dupa cea din Craiova, desigur – piata Macesului se numara astazi printre realizarile marete ale noii conduceri. Se tine sâmbata, din zori catre seara, si este deschisa tuturor doritorilor, fie ei vânzatori sau cumparatori.


CAP-ul a scos stadionul ieftin


„Stadionul de fotbal n-are egal pe tot cuprinsul judetului! Iarba ca aici nu se gaseste in alta comuna, oricât ai cauta! Iar nocturna transforma seara terenul intr-un cadru de vis!“, descrie Bece inca un proiect pe ordinea de mandat si executat. L-a costat doar 27 de milioane – sârma, mai zice primarul, in vreme ce Gighera a scos de la vistierie 580 de milioane pentru un proiect asemanator. Bece insa a facut treaba cu cap. „Fost presedinte al CAP-ului, am stiut unde sa caute materialele. Erau niste tevi groase, care serveau la adaparea animalelor“, povesteste edilul. „Stiam pe unde sunt – ingropate de jur imprejur, la o adâncime de chiar doi metri! Am sapat cu oamenii, le-am scos si le-am facut stâlpi de nocturna! Gratis! Iarba a crescut de la natura asa frumoasa, nu a fost nevoie s-o plantam! Am inconjurat-o cu plopi plantati cu cei de la ajutorul social – o frumusete!“. Tot pe stadion, la initiativa lui Bece, s-a construit si o scena folosita la zilele festive ale localitatii. Cum a fost intâlnirea din octombrie trecut cu fiii satului. Rând pe rând, macesenii ajunsi oameni mari la oras au urcat atunci pe scena primarului, in aplauzele furtunoase ale impresionantului stadion. In picioare, e drept – pentru ca tribunele abia acum sunt in stadiul de proiect! La toamna insa, ele vor margini terenul, nou-noute si cu vopseaua proaspata la vedere, numai bune de gazduit microbistii si suporterii echipei locale de fotbal „Viitorul“ (fosta „Spic de Grâu“ si antrenata de seful de post de la Politia Macesu de Sus, Valentin Preda!).


Drumuri de mers in papuci


De trei luni bolnavii si batrânii comunei sunt fericiti: au farmacie. Daca pâna acum plecau sarmanii cu noaptea-n cap, in carute sau pe biciclete, in localitatile invecinate pentru un extraveral si o aspirina, acum nu-si mai fac probleme. O farmacie nou-nouta – cautata timp de sase luni incheiate de dom’ primar! – si-a deschis usile chiar in cladirea dispensarului. Are program martea si joia, când doua farmaciste dragute si tinerele vin de la Segarcea sa-i doftoriceasca pe macesenii suferinzi. Acestea sunt poate cele mai importante zile ale saptamânii la Macesu – dupa târgul de sâmbata si meciurile din campionat: zeci de bolnavi se rânduiesc atunci cuminti la usa, asteptând emotionati zâmbetele amabile si medicamentele compensate, care, prin grija lui Gheorghe Bece, au ajuns si la ei!


Tot din lista realizarilor fac parte si drumurile comunale. „Le-am pietruit, tasat cu lama – merge lumea in papuci!“, declara primarul. Iar Drumul Judetean Goicea – Macesu de Sus nu mai este de mult o problema pentru Directia de Drumuri. „I-am luat la rând pe proprietarii de masini din comuna si le-am zis: hai, ma, pune fiecare câte un sac de ciment si-l facem! Ce sa mai asteptam dupa altii?!“, zice Bece, stapân pe situatie.


Realizari multe, proiecte asijderea


Retea de televiziune prin cablu cu peste 300 de abonamente – de „se minuneaza firmele de linistea din Macesu si regreta amarnic ca nu au venit mai curând!“; 3.000 de plopi plantati cu 416 de-a stânga si de-a dreapta drumurilor ce duc la Goicea, Macesu de Jos si Gângiova; podul peste canalul CD1 – in lipsa caruia oamenii ocoleau trei kilometri ca sa ajunga la loturile cu plantatii; amenajarea unui centru cultural destinat activitatilor cultural-artistice ale copiilor comunei, dar si competitiilor sportive, a carui investitie se va ridica la aproximativ 180 de milioane de lei vechi, suportate de Ministerului Educatiei – toate au fost realizate in ultimii doi ani, pentru bunastarea si traiul fericit al satenilor din Macesu de Sus.


Iar, dupa cum declara primarul, evenimentele nu se va opri aici. „Mi-am luat mandat pe zece ani“, zice Bece hotarât, in timp ce parcurge dintr-o privire lista proiectelor urmatoare, aprobate in sedinta de consiliu local: studiu de fezabilitate pentru alimentarea cu apa in sistem centralizat, pentru toti locuitorii, canalizarea – in aceleasi conditii, modernizarea drumului catre Gângiova – pe principiul sacului personal, consolidarea scolii si acoperisului si dotarea cu termopane, finantata de minister.


Bece 2 in 1, primar si veterinar


Si printre toate treburile comunei, printre acte si plecari pe teren, pentru supravegherea lucrarilor, printre discutii cu oamenii picati mereu la primarie cu vreo problema, printre drumuri, poduri, farmacii si piete, colac peste pupaza, Gheorghe Bece mai gaseste timp si pentru mosit purcele! Deh, intre toate functiile si profesiile pe care le-a avut de-a lungul anilor, cea mai draga le-a ramas oamenilor aceea de veterinar. Asa incât, fie ca este la birou, in plin proces de modernizare a comunei, fie acasa, savurând putinele clipe de odihna, dom’ primar este chemat mereu la vreo urgenta.


„Acum vreo saptamâna, m-a chemat Tanta a lu’ Berca, ca a pierdut scroafa sarcina! Ieri, calul lu’ Leon al Jenicai a facut toxiinfectie alimentara. Si tot ieri, mai pe la prânz, a fatat purceaua viceprimaritei! Au sunat-o de acasa si m-am dus cu ea, sa ma ajute, doar a fost asistenta medicala! Am plecat direct de aici, tin trusa medicala in sertar, lânga stampila“, râde primarul, descoperind de sub un act al primariei cutiuta vindecatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU