17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFamilia Cosoveanu, la 22 de ani de casnicie

Familia Cosoveanu, la 22 de ani de casnicie

Este conferentiar, prodecanul Facultatii de Litere din Craiova si presedintele Filialei Judetene a Uniunii Scriitorilor din România. Are o casnicie frumoasa, o fiica minunata cu care se mândreste si o cariera realizata prin munca multa si dorinta de implinire.


Gabriel Cosoveanu s-a nascut in Craiova, pe 16 octombrie 1963, intr-o familie de intelectuali, oameni deosebiti, de o sensibilitate aparte. A urmat Sectia de electronica a Liceului Electroputere din Craiova, cu intentia de a face cariera in inginerie. Apoi a realizat ca cifrele, matematica si fizica nu ii pot raspunde la intrebarile metafizice care il framântau. „Atunci am hotarât sa dau la Facultatea de Litere, unde in acea perioada era o concurenta acerba. Realizasem ca «literele» erau o chestiune de vocatie, din fericire confirmata. N-am mai avut atunci scrupule ca mi-am dezamagit profesorii de matematica, aceia care imi dadusera girul in liceu. In paralel cu mirajul cifrelor, in viata mea a functionat si o sete crescânda pentru «imperiul» lecturii. In perioada comunista era necesar sa iti formezi o lume a ta, chiar daca acea lume era imaginara…“, a inceput prezentarea propriei vieti prodecanul Facultatii de Litere. Are oameni dragi sufletului, cei care i-au calauzit intr-un fel drumul, Eugen Negrici si Marin Besteliu. A absolvit facultatea in 1986 ca sef de promotie la Sectia româna – engleza.


„Trei ani am petrecut in «Vietnamul meu»“


In anul trei de facultate, Gabriel Cosoveanu a decis sa isi intemeieze o familie. S-a casatorit cu Cristiana, colega de facultate, absolventa a Sectiei franceza – engleza. Aveau o locuinta in Craiova, dispuneau de tot ce era necesar unei vieti normale, insa au fost nevoiti sa plece pentru a se angaja in locul in care primisera repartitie. „Orice proaspat absolvent trebuia sa astepte cu emotie episodul crucial al repartitiei. Noi ne-am casatorit la doar 21 de ani, in niste vremuri deloc «normale», orasele mari universitare fiind oarecum «inchise». Am plecat atunci cu Cristiana ca profesori in judetul Mehedinti, eu la o scoala din Severin, sotia la o scoala din localitatea Ponoarele, in care putea sa ajunga dupa patru ore de mers cu rata. Zona era splendida, dar de vizitat, nu de locuit, imi amintesc ca atunci când voia sa isi ia apa trebuia sa coboare intr-o vagauna… Trei ani am petrecut in Mehedinti, in perioada 1986-1989, ani pe care obisnuiesc sa ii numesc cu umor lugubru «Vietnamul meu». Un an si jumatate l-am petrecut intr-un camin de elevi, cu sobolani, gândaci, apoi mi s-a repartizat un apartament in care trebuia sa locuim cu alta familie de profesori“, a continuat Gabriel Cosoveanu. Zâmbind, povesteste ca „printre culegerea recoltelor, iesirea in strada pentru ovationarea tovarasului si alte asemenea fapte «inalt culturale»“, a avut sansa sa aiba prieteni extraordinari, care se afla acum la mii de kilometri distanta in Canada sau SUA, cu care a reusit sa-si faca viata suportabila.


Georgiana Silvia – pasionata de modelling, limbi straine, muzica, dans…


Decembrie 1989 a insemnat pentru familia Cosoveanu intoarcerea la „matca, in sânul familiei“. Dupa numai un an a aparut pe lume si copilul, o fetita deosebita, pe care au botezat-o Georgiana Silvia, in prezent eleva in clasa a X-a la Colegiul „Carol I“. Cei doi soti Cosoveanu sunt mândri de fiica lor, pasionata de modelling, limbi straine, arte liberale: muzica clasica, pian si dansuri. Reveniti acasa din „exilul mehedintean“ au fost transferati ca profesori la Colegiul National „Carol I“. Incurajat de aceiasi „ingeri pazitori“, Negrici si Besteliu, Gabriel Cosoveanu a debutat la revista Ramuri, unde a inceput sa publice sustinut. In 1995 a dat concurs pentru postul de asistent la catedra de limba româna. Apoi au urmat alte concursuri pentru obtinerea gradului de lector, conferentiar, doctorat. „Dându-mi seama ca nu poti evolua doar prin experienta dobândita in tara, m-am gândit ca este oportuna o «baie de pragmatism», deci am fost la stagii de documentare la University Toronto – Canada si Princeton University, din SUA. Sotia mea este si in prezent profesoara de limba engleza la Colegiul «Carol I», scoala etalon a Craiovei, in care exista copii exceptionali, cu rezultate impresionante la testele Cambridge si la olimpiadele nationale si internationale“, a adaugat Gabriel Cosoveanu.


„Copilul atenueaza egoismele, iti da perspective asupra vietii“


Dincolo de ascensiunea profesionala, pentru Gabriel Cosoveanu familia este extrem de importanta, fara de care sustine ca nu ar fi reusit. Este de parere ca o familie in care ambii parteneri sunt profesori este intr-un fel una cu un statut oarecum aparte, atât din motive ce tin de cota salariilor, cât si din unghiul unei „vizibilitati crescute, socialmente“. „Viata intr-o familie de profesori are si o anumita latura «publica». O mare parte din timp trebuie alocat unor evenimente si intâlniri care tin de specificul meseriei. Cred insa ca increderea fiecaruia in ceea ce face asigura durabilitatea unui cuplu. Apoi, copilul atenueaza egoismele, iti da perspective asupra vietii. Daca gândim cuplul din punct de vedere filosofic l-am putea cita pe gânditorul Constantin Noica. Acesta spunea ca «doi exista pentru al treilea». Pentru mine si Cristiana, Franta este tara pe care am iubit-o din copilarie, datorita imaginii create pe atunci din filmele si albumele de arta si pe care o vizitam ori de câte ori este posibil cu mare placere“, a mai spus Gabriel Cosoveanu.


O parte din reusitele Georgianei Cosoveanu


Printre pasiunile sale se numara lectura, in 2004 obtinând mentiune la olimpiada nationala de limba si literatura româna, la Galati si in 2005 premiul I la faza judeteana. O alta pasiune este desenul, picteaza icoane pe lemn sau planse. A obtinut constant premii la olimpiadele judetene de arte plastice, cea mai importanta distinctie fiind in 2004 – premiul I. Este membra a clubului de dans Patricia Dance, unde practica dansul sportiv si a participat, cu succes, la numeroase competitii nationale. O alta pasiune a sa este invatarea limbilor straine: studiaza engleza, franceza si germana. Ii place sa se deconecteze cântând la pian sau la orga si studiaza pianul de la vârsta de zece ani. Iubitoare de frumos, cu un simt estetic deosebit de dezvoltat, a absolvit cursurile de manechine ale agentiei One Models si Royal Models, unde, in prezent, activeaza ca model.


Din CV -ul lui Gabriel Cosoveanu


Gabriel Cosoveanu este membru al Uniunii Scriitorilor din România; membru al Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din România; membru al Societatii de Stiinte Filologice; secretar general de redactie al Analelor Universitatii din Craiova, Seria Stiinte Filologice, Literatura româna si universala; membru al Consiliului Profesoral de la Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova; membru al Senatului Universitatii din Craiova; membru in Comitetul director al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor; redactor asociat al revistei Ramuri; redactor-sef adjunct al revistei Mozaicul; secretar general de redactie al revistei Scrisul Românesc.


Articole, studii, eseuri: peste 200, publicate in reviste de specialitate din tara (Ramuri, Mozaicul, Observator cultural, Luceafarul, Vatra, Hyperion, Interval, Scrisul Românesc, Ziua literara).


Volume


– O generatie pierduta, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 1999, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut;


– Vocile canonului, Ed. Scrisul Românesc, 2000, Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor;


– Strategii de lectura, Ed. Scrisul Românesc, 2001;


– Libertatile escortei critice, Ed. Scrisul Românesc, 2003 etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS