6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutoritatea Sanitar-Veterinara produce panica in rândul IMM

Autoritatea Sanitar-Veterinara produce panica in rândul IMM

Firmele ar putea fi obligate sa plateasca lunar controalele de stat. Presedintele CNIPMMR considera ordinul drept o „aberatie ilegala“. Nicolescu va cere demisia sefului ANSVSA.


Un ordin al presedintelui ANSVSA a creat stupoare in rândul agentilor economici, care vor fi obligati, de la 5 august, sa plateasca lunar controalele de stat cu sume cuprinse intre 50 si 5.000 de euro, plus salariile angajatilor de la directiile sanitar-veterinare care ii supravegheaza, potrivit NewsIn.


In urma deciziei, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, a declarat: „Ordinul este o premiera mondiala. Nicaieri in lume nu s-a mai auzit de asa ceva. O institutie de stat traieste din banii statului, deci din banii nostri; asta ar insemna o dubla impunere“. Totodata, presedintele CNIPMMR a catalogat decizia sefului ANSVSA drept o „ilegalitate, o aberatie“. Daca nu vor angaja reprezentantii directiilor sanitar-veterinare si nu vor achita tarifele stabilite prin ordin, unitatile de procesare, depozitare, transport si valorificare a produselor si subproduselor nonanimale vor fi inchise.


Ordinul contravine practicilor UE


Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au invocat in discutiile cu reprezentantii patronatului din industria alimentara alinierea la normele europene. Numai ca, se pare, la ora actuala nu exista nici o directiva europeana in acest sens. „In acest moment, in comunitatea europeana se discuta doar despre posibilitatea ca actiunile de control efectuate de stat sa fie platite de la 1 ianuarie 2007“, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Romalimenta, Sorin Minea. Acesta a precizat ca reprezentantii Autoritatii Veterinare au interpretat normele europene in favoarea lor. „Parerea mea este ca Autoritatea Veterinara are nevoie de bani si a gasit modalitatea sa-i obtina“, a spus Minea. De asemenea, Nicolescu a afirmat ca „din punct de vedere juridic, ordinul este ilegal si contravine practicii Uniunii Europene. Autoritatea nu poate sa impuna acest lucru fara a ne consulta. Acestui ordin ii trebuie o nota justificativa“. Presedintele CNIPMMR a incheiat prin a spune ca daca Avram va valida ordinul „ii vom cere imediat demisia“.


Contract cu Directia Sanitar-Veterinara


„La ora actuala, in UE controalele de stat sunt gratuite. Se platesc doar probele pentru analizele de laborator“, au declarat, pentru NewsIn, surse autorizate din domeniul sanitar-veterinar.


Potrivit ordinului emis de ANSVSA, in orice unitate procesatoare sau prelucratoare de produse alimentare de origine nonanimala va trebui sa existe cel putin un inspector trimis de ANSVSA care sa asigure asistenta, inspectia si controlul pentru siguranta alimentelor din unitatea respectiva. In primul rând, potrivit acestui ordin, fiecare Directie Sanitar-Veterinara trebuie sa incheie un contract cu unitatile identificate, pe baza caruia sa incaseze lunar sumele de bani reprezentând contravaloarea activitatii de control desfasurate. Cu alte cuvinte, directia veterinara trimite fiecarei unitati unul sau mai multi inspectori, care sa efectueze activitati de control, asistenta tehnica si inspectie. „Acest ordin nu este operabil, nu poti sa impui printr-un act normativ incheierea unui contract intre persoane juridice sau fizice“, a declarat, vineri, pentru NewsIn, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe.


Firmele ar trebui sa plateasca pâna la 5.000 euro lunar


Mai mult, fiecare unitate trebuie sa asigure atât salariul inspectorului, cât si conditii optime de activitate. In ordin se precizeaza: „Pentru buna desfasurare a activitatii de asistenta, inspectie si control (…), unitatea asigura conditii optime pe intreg fluxul tehnologic, inclusiv vestiare, birouri, facilitati pentru pastrarea documentelor de specialitate (…), personal ajutator si altele asemenea“.


„Prin aceasta masura se incalca si confidentialitatea, noi nu putem sa fim obligati sa acceptam acesti inspectori in incinta unitatii“, a declarat Sorin Minea. Pe lânga salariul inspectorului, fiecare unitate alimentara trebuie sa plateasca si taxele aferente serviciului oferit de directia veterinara. Aceste taxe variaza intre 0,3 euro/ tona si 0,6 euro/ tona sau in cazul sucurilor si uleiurilor/hl. Tarifele nu pot fi mai mici de 50 de euro/luna si nu pot depasi 5.000 euro/luna, potrivit ordinului. Pâna in prezent, specialistii ANSVSA au identificat 13.200 de unitati de procesare si prelucrare a alimentelor de origine nonanimala. „Acest ordin a fost publicat direct in Monitorul Oficial, nu a fost supus dezbaterii publice si s-a incalcat astfel Legea transparentei“, a spus Sorin Minea. Acest ordin este justificat de reprezentantii ANSVSA prin faptul ca se doreste implementarea unor norme europene.


Flutur nu stie de ordin


De mai bine de o luna, reprezentantii sectorului alimentelor de origine nonanimala negociaza modificarea acestui ordin.


In principiu, acestia sunt de acord cu plata controalelor efectuate de stat, in masura in care acest lucru este conform cu normele europene, insa nu accepta obligativitatea de a semna un contract si nici prezenta inspectorului in unitate.


„Am fost dusi cu vorba de Marian Avram, care pe parcursul negocierilor ne-a dat impresia ca este de acord cu modificarile solicitate de noi“, a declarat Sorin Minea.


Acesta a reamintit ca presedintele ANSVSA trebuia sa prezinte noua varianta a ordinului, potrivit cererilor primite. Ministrul Flutur a declarat pentru NewsIn ca nu stie despre ce e vorba si a precizat ca ANSVSA nu este in subordinea sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS