11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBoerica se vrea liber

Boerica se vrea liber

Omul de afaceri craiovean Genica Boerica a cerut ieri instantei Tribunalului Bucuresti sa-l elibereze pentru ca a colaborat cu procurorii DNA si, dupa modelul Hayssam, are si o sanatate precara.


Afaceristul craiovean le-a cerut ieri magistratilor, pentru lamurirea deplina, sa solicite de la DNA declaratiile-denunt in care deconspira mai multi functionari ai statului. „Acele persoane cu care am facut infractiunile le-am denuntat la Directia Nationala Anticoruptie“, a spus Genica Boerica, pentru a-si pleda eliberarea din arestul preventiv. Boerica a spus ca le-a aratat si procurorilor DIICOT neregulile din dosar, dar acestia nu s-au aratat destul de interesati pentru a declansa o ancheta. „Probabil ca deranjam, prin declaratiile mele, la acel moment“, si-a exprimat parerea Boerica. Potrivit agentiei NewsIn, Alice Draghici, avocata lui Genica Boerica, a atras atentia asupra starii de sanatate precare a clientului sau – „Genica Boerica este un nimic. El este un om distrus… Societatile sale sunt in procedura de faliment, bunurile sunt sub sechestru, iar conturile sale sunt blocate“, a incercat avocata sa obtina compasiune din partea instantei. Reprezentantul Ministerului Public a solicitat instantei respingerea cererii de eliberare, considerând ca Genica Boerica este in continuare un pericol pentru societate.


De la dosar lipsesc bolile


Dupa ultimele evenimente care au cutremurat sistemul judiciar, procurorul a atentionat instanta ca la dosar nu a fost depus nici un raport medico-legal care sa sustina eventualele boli de care ar suferi Boierica. „La dosar lipseste principala proba privind starea sanatatii: raportul de expertiza medico-legal“, a afirmat procurorul. Tribunalul Bucuresti se va pronunta peste doua zile asupra cererii de revocare a arestarii preventive, cerere inaintata de Genica Boerica si cei patru complici ai sai din dosarul in care este acuzat de rambursari ilegale de TVA in valoare de peste 150 de miliarde de lei vechi. Afaceristul craiovean Genica Boerica a fost condamnat la opt ani de inchisoare, in 29 noiembrie 2005, pentru savârsirea infractiunilor de asociere in vederea savârsirii de infractiuni, spalare de bani, fals in declaratii, nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Curtea de Apel Bucuresti a decis rejudecarea acestui dosar, dupa ce magistratii au atras atentia ca nu au fost realizate mai multe expertize financiar-contabile.


Inregistrat in programul de protectie a martorilor


Departamentul National Anticoruptie (DNA) a atasat la dosarul din instanta al lui Genica Boerica un act oficial in care incunostiinta magistratii ca acesta a furnizat date despre mai multi functionari si, data fiind importanta delatiunilor, a fost inregistrat in programul de protectia martorilor. Potrivit documentului semnat de seful Sectiei de Combatere a Coruptiei din DNA, Genica Boerica a formulat cinci denunturi – pe 10 ianuarie, 24 ianuarie, 26 ianuarie, 30 ianuarie si 2 februarie 2006 – in fata procurorilor anticoruptie. In baza denunturilor formulate de Genica Boerica, DNA a dispus efectuarea de acte premergatoare „din care au rezultat indicii cu privire la savârsirea de fapte de coruptie de catre numitul Melinescu Ioan, fost presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor“, se explica in documentul depus la Tribunalul Bucuresti. In afara lui Ioan Melinescu, fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), procurorii spun ca Boerica a mai denuntat doi fosti directori la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, carora le-ar fi dat mita.


Inculpat in doua dosare privind evaziunea fiscala si restituiri ilegale de TVA


DNA a cerut judecatorilor ca Genica Boerica sa beneficieze de dispozitiile art. 19 din Legea 682/2002 – „Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta sau faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savârsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege“.


Din aceste denunturi a fost desprins si dosarul in care DNA a declansat urmarirea penala impotriva lui Ristea Priboi, fost consilier al lui Adrian Nastase pe vremea când cel din urma era presedinte al Camerei Deputatilor. Potrivit procurorilor, Ristea Priboi ar fi primit mai multe bunuri de la membri ai retelei lui Genica Boerica, pentru a le asigura protectie din partea unor demnitari si inalti functionari. In acest moment, Genica Boerica este inculpat in doua dosare privind evaziune fiscala si restituiri ilegale de TVA. Acest dosar a fost finalizat la 21 martie 2005, de procurorii PICCJ si avea ca obiect restituiri ilegale de TVA in valoare de circa 150 de miliarde de lei. Inculpati sunt Genica Boerica, Florentin Sargarodschi, Elena Popa, Vasile Stanescu, egiptenii – Nassar Mohamed, El Kholyh Nashat, El Tembedawy Khaed si El Araby Abdou, iordanienii – Ayyoub Bassem si Al Switi Nail, iranianul Honar Sood Mostafa si irakianul Abdulhameed Shaban.


Potrivit rechizitoriului, in perioada iunie 2001 – iunie 2003, inculpatii ar fi solicitat si obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice returnari de TVA in valoare de peste 4,5 milioane de euro.


Procurorii sustin ca reteaua ar fi produs un prejudiciu de 290.551.482.385 de lei vechi.


Sentinta casata


Celalalt dosar in care a fost trimis in judecata Boerica vizeaza tot restituiri ilegale de TVA, dar are un prejudiciu mai mic. In acest dosar, Tribunalul Bucuresti a decis casarea sentintei Judecatoriei Sectorului 6, prin care Boerica primise trei ani de inchisoare, si rejudecarea dosarului. Concret, Boerica a fost acuzat de complicitate la o evaziune fiscala de aproximativ 116 miliarde de lei. In perioada 1998 – 2000, in calitate de administrator a doua firme, spun procurorii, Boerica l-ar fi ajutat pe Jamal Sadik Jamal Al Adi sa infiinteze o societate si sa desfasoare activitati comerciale ilegale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU