6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSaptamâna de foc pentru olteni

Saptamâna de foc pentru olteni

Dupa valul de caldura asternut peste Oltenia, Serviciul de Ambulanta Dolj aduna zilnic zeci de persoane rapuse de caldura in strada. In timp ce meteorologii anunta ca pâna pe 27 iulie nu vom scapa de canicula, Ministerul Sanatatii face apel catre statiile de ambulanta sa mentina echipajele in alerta.


Meteorologii mai anunta o saptamâna de foc, iar medicii si-au reactualizat avertismentul catre populatie: evitarea iesirii la orele amiezii, hidratarea organismului cu pâna la patru litri de lichid zilnic, protejarea capului cu palarii de soare, ochelari sau bandane. De asemenea, medicii ii sfatuiesc pe cardiaci sa evite pe cât posibil orele critice, adica intervalul cuprins intre 11.00 si 16.00. Pentru a face fata sutelor de solicitari din aceasta perioada, Ministerul Sanatatii a dat dispozitii pentru suplimentarea turelor cu medici, asistenti medicali si ambulantieri, acolo unde va fi necesar. Ministrul sanatatii a facut ieri un apel catre toate serviciile de ambulanta din teritoriu sa mentina in stare de alerta toate echipajele existente. Serviciul de Ambulanta Dolj primeste circa 170 de solicitari zilnic. Numai ieri, pâna la ora 15.00, ambulantele au fost solicitate pentru zece cazuri de lipotimie, adica persoane care au cazut din picioare si si-au pierdut cunostinta. Majoritatea cazurilor s-au inregistrat in locuri aglomerate.


Toate serviciile de urgenta, in alerta


In urma recomandarilor Ministerului Sanatatii, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj a sfatuit conducerea Serviciului de Ambulanta Dolj sa suplimenteze personalul. „Am vorbit astazi (ieri – n.r.) cu directorul Serviciului de Ambulanta ca sa aiba in vedere suplimentarea personalului si sa fie asigurate medicamentele specifice afectiunilor inregistrate pe timp de canicula“, a mentionat Stefan Popescu, director medical adjunct in cadrul ASP Dolj. Ambulantierii doljeni spun ca deja au fost luate masuri pentru perioada caniculara. „Cele mai multe solicitari in aceasta perioada cu temperaturi ridicate le avem din partea persoanelor cu afectiuni cardio-vasculare. Ca masuri speciale luate de catre Serviciul de Ambulanta acum, când trecem printr-o perioada dificila, a fost optimizarea corpului de coordonare, dar si suplimentarea medicilor. Niciodata nu o sa putem fi peste tot si incercam sa facem fata situatiei printr-o coordonare la sânge“, a declarat doctor Luminita Popa, medic specialist medicina de urgenta in cadrul Serviciului de Ambulanta Dolj.


Si SMURD a inregistrat in ultimele zile cresteri ale solicitarilor venite in general din partea cardiacilor si a celor cu afectiuni pulmonare. „Numarul apelurilor creste in cursul zilei, când temperaturile sunt ridicate, si scade dimineata si seara. In general, primim solicitari din partea cardiacilor, celor cu afectiuni pulmonare, dar si din partea celor care au afectiuni metabolice, cum ar fi spasmofilia. Cei mai afectati de canicula sunt cei care sufera de hipertensiuni arteriale sau insuficiente cardiace“, a explicat doctor Florin Croitoru, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Urgenta Craiova.


Recomandari pentru perioada caniculara


Medicii spun ca este necesar ca in aceste zile persoanele vârstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiul liber si sa evite frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate. Atunci când este necesara expunerea la soare, este obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie ale corpului – palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise. De asemenea, este indicat sa fie crescut consumul de lichide la doi – patru litri pe zi si sa se consume o alimentatie saraca in grasimi. In aceste zile trebuie evitat excesul de cafea si de bauturi alcoolice sau consumul de lichide care contin zahar.


Desi oricine poate suferi o imbolnavire legata de cresterea excesiva a temperaturii, unii oameni sunt supusi unui risc mai mare decât altii. Dintre acestia, sugarii si copiii pâna la vârsta de patru ani sunt sensibili la efectele temperaturilor mari si depind de altii pentru a-si asigura cantitati adecvate de lichide. Cei care depun eforturi fizice excesive risca sa se dezhidrateze si sa fie afectati de temperaturile excesive. Oamenii cu diverse boli fizice, in special cei cu afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala si cei care urmeaza unele medicatii, cum ar fi cele pentru depresie, insomnie sau tulburari de circulatie pot fi afectati de temperatura ridicata.


Rapusi de canicula


Temperaturile ridicate inregistrate in România in ultima perioada au determinat moartea a cinci persoane, dintre care una din judetul Dolj. Unele dintre persoanele decedate sufereau de afectiuni cronice, iar altele s-au expus excesiv la caldura de afara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU