12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTitluri de proprietate peste un sit fosilifer

Titluri de proprietate peste un sit fosilifer

Primaria Bucovat a dat in proprietate terenuri declarate zona protejata, sub care se afla un sit fosilifer, format din cochilii de scoici si melci. Acestea se gaseau in urma cu aproximativ 70 de milioane de ani in Marea Tertiana, asa cum declara specialistii Muzeului Olteniei. Desi situl a fost descoperit in secolul al XIX-lea si declarat in anii ’70, autoritatile locale n-au pus mare pret pe descoperirea arheologica, iar satenii au nivelat o parte din sit pentru a-si mari curtile caselor.


Vecinatatea cu istoria pe care specialistii pot doar sa o aproximeze n-a impresionat pe nimeni la Bucovat. Desi situl fosilifer format din cochilii a fost declarat zona protejata pe patru hectare de teren situat pe dealul Curmatura, satenii si-au facut case ale caror curti se intind pâna lânga zona protejata. Autoritatile s-au multumit sa declare zona protejata, fara a stabili cotele si dimensiunile sitului. In urma cu 35 de ani, când s-a construit Stadionul Central din Craiova, tot pamântul folosit pentru ridicarea tribunelor a fost excavat din situl fosilifer de la Bucovat. Entuziasmul excavarilor, precum si nevoia respectarii termenelor de executie i-au facut pe constructorii stadionului sa nu mai tina seama ca depozitul fosilifer de la Bucovat fusese descoperit in anul 1850 de un mare geolog român, iar o mare parte din dealul care poarta o comoara geologica a fost transportat sub tribunele stadionului. Dupa 1990, locuitorii din zona au inceput sa-si construiasca locuinte pe câtiva metri de pamânt de la marginea zonei protejate despre care nimeni nu stia nici de unde incepe si nici unde se termina. Nevoia de spatiu i-a facut pe multi sa-si mareasca suprafata plana a curtilor prin excavari. Acum, dealul sta ciuntit si descoperit, aratându-si comorile oricui vrea sa le vada.


Daca farmacia e necesara, aceasta poate fi ilegala!


In urma cu doi ani, primarul Constantin Vlad a sesizat ca vecinii dealului Curmatura isi maresc in fiecare zi curtile, extinzându-se peste depozitul fosilifer. „Am chemat Mediul si Directia de cultura si le-am spus ca oamenii distrug situl de care eu stiam. Li s-a interzis atunci sa mai sape in deal, dar raul fusese facut pentru ca proprietarilor de case din acea zona li s-a dat la vremea potrivita si autorizatie de construire. Dealul asta se intinde pâna la Podari, in spatele Abatorului, dar noi aici nu avem decât patru hectare de zona protejata pe care tot primaria a pus in proprietate diferiti cetateni“, a spus primarul Vlad.


Un intreg scandal a izbucnit de câteva zile in comuna, pentru ca in imediata apropiere a sitului fosilifer a inceput construirea unei cladiri despre care satenii spun ca este neautorizata. „Proprietarul singurei farmacii din comuna nu mai poate sta in locatia in care functioneaza acum, pentru ca ea nu corespunde normelor europene. Asa ca doctorul care este proprietar ne-a cerut voie sa-si faca o cladire corespunzatoare la sosea si, desi nu are inca autorizatie de construire, eu i-am zis sa se apuce de construit si va face rost de hârtii ulterior“, a declarat primarul. Constantin Vlad sustine ca de farmacie satenii aveau mare nevoie, iar autorizarea ei cu acte in regula dura mult timp, fapt pentru care se punea in pericol acreditarea ei. Tot el sustine ca viitoarea farmacie care este ridicata ilegal pâna la acoperis nu s-a construit pe situl fosilifer, ci la o distanta legala, pe domeniul public al primariei.


Directorul Spitalului Segarcea are farmacie fara autorizatie


Proprietarul cladirii ridicate ilegal in care va functiona farmacia din Bucovat, medicul si directorul Spitalului Segarcea, Doru Gofita, recunoaste ca nu are autorizatie de construire, dar nu pare ingrijorat pentru ca primarul este cel care i-a dat voie sa construiasca. „Nu am autorizatie de construire, dar mi-a dat primarul voie sa incep lucrarile. Nu am nici concesiune pe teren pentru ca abia acum s-a anuntat licitatia pentru concesiune. Nu imi este frica de faptul ca mai vine un contracandidat la concesiune, pentru ca pamântul de sub cladire este scos la concesiune doar pentru farmacie. Dupa legea de functionare a farmaciilor, in Bucovat nu poate sa functioneze decât o farmacie, care este deja a mea. Asa ca in cel mai scurt timp voi concesiona pamântul si voi obtine autorizatia de construire. Cladirea mea nu este pe situl fosilifer, pentru ca primaria nu putea sa scoata la concesiune un teren care ar fi avut asa ceva pe el“, a spus medicul Gofita.


Marcel Berendei, arhitect in cadrul Sectiei de monumente istorice de la Directia judeteana pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national, spune ca atunci când proprietarul cladirii ridicate ilegal va cere avizul directiei din care face parte va decide daca acea cladire respecta sau nu distantele legale fata de zonele protejate. Pâna când se va clarifica legalitatea construirii cladirii din apropierea sitului fosilifer, ramâne inca neclar cine si de ce a improprietarit taranii din Bucovat cu un sit fosilifer a carui vechime este aproximata la 70 de milioane de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS