13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIsraelul - atacat cu rachete

Israelul – atacat cu rachete

Criza din Orientul Mijlociu a luat proportii, dupa ce aviatia israeliana a reluat bombardamentele asupra capitalei libaneze. Ieri-dimineata, orasul-port israelian Haifa a fost tinta unui atac cu rachete – cel mai sângeros atac lansat asupra nordului Israelului, dupa razboiul din 1973.


Cel putin opt civili israelieni si-au pierdut viata si alti 17 au fost raniti dupa ce zeci de rachete au fost lansate de gruparea Hezbollah de pe teritoriul libanez. La scurt timp dupa primul atac, a doua serie de rachete a fost lansata asupra aceluiasi oras, fara a face insa victime. Dupa cinci zile de conflict, 12 civili si noua militari israelieni si-au pierdut viata, iar de cealalta parte, peste 100 de civili libanezi au fost omorâti si aproximativ 271 raniti.


Ministrul libanez al economiei a estimat ca pierderile Libanului, de la inceputul ofensivei israeliene, insumeaza aproximativ o jumatate de miliard de dolari. Premierul Ehud Olmert a declarat ca atacul va avea consecinte pe termen lung asupra Libanului si a subliniat ca nimic nu va impiedica statul israelian sa-si atinga obiectivele pentru a restabili calmul la granita de nord a Israelului. La putin timp, ministrul sirian al informatiei a declarat ca tara sa va riposta in mod direct si prin toate mijloacele in cazul unui atac al armatei israeliene asupra teritoriului sau. Rachetele, de tip Raad-2 si Raad-3, cu raza medie de actiune, au lovit gara din Haifa si o rafinarie din port. La putin timp dupa atac, Hezbollah a avertizat Israelul ca, in caz de riposta disproportionata, nu va cruta „nici un obiectiv“ din orasul situat in nordul Israelului. Tot ieri-dimineata, un canal israelian de televiziune anuntase ca liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ranit. Gruparea de gherila neaga insa ranirea liderului sau si sustine ca Nasrallah este sanatos si in siguranta si considera vestea ranirii sale drept propaganda israeliana. Israelul va continua operatiunile militare in Liban si Fâsia Gaza pâna când soldatii rapiti vor reveni acasa si amenintarea terorista, reprezentata de Hezbollah, va fi eliminata. Declaratia ii apartine purtatorului de cuvânt al Ministerului israelian al Apararii, capitanul Erik Snider, si a fost facuta ieri-dimineata


Sute de români, surprinsi in zona de conflict


Autoritatile române de la Damasc au luat o serie de masuri pentru a asigura si facilita revenirea românilor in tara. In Siria, autoritatile vamale au primit dispozitie sa acorde vize valabile pe trei zile cetatenilor straini care vor sa paraseasca tara, iar companiile de transport sunt obligate sa opereze rapid rezervari pentru cetatenii care vor sa mearga in tarile lor de origine.


Câteva sute de români aflati in Liban doresc sa se intoarca acasa, dupa ce conflictul din aceasta zona a luat proportiile unui razboi. Ministerul român de Externe a anuntat ca ia in calcul mai multe scenarii pentru repatrierea românilor, inclusiv trimiterea unor avioane militare. Presedintele Basescu a convocat ieri, la Cotroceni, o reuniune de urgenta cu principalii responsabili pentru operatiunea de repatriere a românilor, la care au participat ministrul de externe si conducerea companiei TAROM. Autoritatile estimeaza ca operatiunile de repatriere vor dura câteva zile. Aseara, la ora 19.00, urma sa aiba loc o noua sedinta pentru a analiza ultimele evolutii din Liban.


Apel de urgenta


La Ambasadele din Beirut si Damasc, echipe de permanenta preiau solicitarile cetatenilor români la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Beirut: 009615924848-849 si Ambasada Damasc: 00963113327572. Ministerul Afacerilor Externe a facut, din nou, apel la cetatenii români sa evite deplasarea in Liban si in zona adiacenta, pâna la ameliorarea situatiei de securitate din regiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS