12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColocasia esculenta - urechea de elefant

Colocasia esculenta – urechea de elefant

Originara din zona tropicala, Colocasia este o planta din familia Araceae. Se mai numeste si ureche de elefant, datorita frunzelor gigantice in forma de scut. Exista mai multe varietati, care cresc de la 50 la 200 cm. Frunzele se dezvolta dintr-o tulpina. Rar, dezvolta o inflorescenta interesanta, in forma de spada, care persista timp de mai multe saptamâni. Frunzele au un petiol foarte suculent. Deoarece sunt plante de apa, se recomanda plasarea lor in conditii asemanatoare climatului tropical (locuri umbroase cu umiditate mare, chiar si in apa).


Toate partile Colocasiei sunt toxice, continând oxalat de calciu, asadar, sub nici o forma nu trebuie ingerate.


Primavara, colocasiile se transplanteaza intr-un vas mai mare, deoarece au o crestere foarte rapida. Pamântul trebuie sa fie mereu umed, de aceea se uda regulat. O data pe luna se administreaza fertilizant potrivit pentru plante verzi. Cea mai mare parte a speciilor produc lastari la radacina, ce pot fi folositi pentru obtinerea de noi plante.


Colocasiile pot fi plantate si in aer liber, pe timpul verii, in locuri umbroase si cu multa apa (marginea iazurilor). In aceste conditii plantele se dezvolta foarte rapid. Frunzele ofilite trebuie eliminate de la baza plantelor, dar cu multa atentie pentru a nu rani frunzele sanatoase. Toate speciile au nevoie de umbra si de multa apa, iar daca planta e adusa la soare frunzele se ingalbenesc. Pe timpul iernii, când temperaturile scad sub opt grade, plantele trebuie tinute la adapost intr-un loc ferit.


Colocasiile produc lastari laterali cu radacina care pot fi despartiti si folositi pentru inmultire. Din plantele imbatrânite cu tulpina lunga se pot taia butasi. Butasii trebuie sa fie udati in asa fel incât sa se mentina solul umed pâna in momentul in care apar radacini. Colocasiile sunt plante foarte rezistente si putin vulnerabile la paraziti, datorita faptului ca sunt toxice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS