24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgricultorilor li se usuca productia

Agricultorilor li se usuca productia

Mai multi utilizatori de apa pentru irigatii din Dolj sunt in pericol de a pierde contractele cu Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare din pricina ca legile dau de furca autoritatilor.


Numai la Daneti, peste 2.500 de hectare cultivate sunt in pericol de a ramâne neirigate in aceasta vara din cauza ca autoritatile considera inaplicabile niste acte normative, unele chiar din simplul motiv ca nu au fost publicate in Monitorul Oficial. Seful Organizatiei Utilizatorilor de Apa din Daneti, Marin Dobrescu, a reusit cu greu sa smulga oficialilor doljeni promisiunea ca producatorii agricoli afiliati nu vor ramâne pe uscat. „Umblu cu banii in geanta (taxa pe hectar irigat conform contractului pe 2005 – n.r.), dar la ANIF (Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare – n.r.) mi s-a spus ca nu vor mai incheia contract cu noi, ba fiindca n-am platit taxa, ba din cauza ca nu s-au publicat nu stiu ce norme metodologice, ba ca nu au capacitate de pompare. Legea spune ca putem sa achitam pâna la 31 iulie“, a declarat Dobrescu. Cei peste 2.000 de proprietari de terenuri cultivate, membri ai OUA Daneti, platesc 200.000 de lei vechi pentru fiecare hectar irigat. „Multi dintre ei traiesc de pe urma pepenilor, care trebuie udati intens. Ce vor face acei oameni?“, i-a intrebat Marin Dobrescu pe responsabilii doljeni.


Prefectul vorbeste, ANIF tace


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca neclaritatile in cazuri precum acela de la Daneti au fost provocate de legislatia ambigua. „Cunosc situatia de la Daneti si imi pare rau de acei oameni. Sunt insa mai multe hibe in legislatia care reglementeaza termenii contractelor sezoniere. Pot sa va asigur ca noi am facut demersuri la ANIF si ca nu-i vom lasa neajutorati pe producatorii ale caror contracte de irigare sunt in pericol de a fi reziliate sau chiar au fost reziliate.La Daneti, indraznesc sa spun chiar ca problema este ca si rezolvata“, a spus prefectul de Dolj.


Acesta nu a facut referire la actele normative care reglementeaza contractarea serviciilor de irigatii ale ANIF, desi Legea imbunatatirilor funciare dateaza din 2004, a fost modificata si completata in 2005, iar normele metodologice de aplicare a ei au fost publicate in forma finala in februarie 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS