21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVânzare dubioasa de teren, aprobata de consilieri

Vânzare dubioasa de teren, aprobata de consilieri

Hotarârea prin care un teren din Craiova va fi vândut la limita legii firmei Prima Medical a fost votata de consilierii locali dupa jocul intereselor, vizibil chiar in timpul sedintei ordinare de ieri.


Municipalitatea a facut primul pas spre instrainarea celor 600 mp de teren din curtea Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie, dupa ce alesii Baniei au votat ieri vânzarea prin negociere directa a terenului firmei Prima Medical SRL. Societatea detine deja cladirea de pe pamântul in cauza, pe care a construit-o din temelii si in care fiinteaza Centrul de diagnostic imagistic, institutie finantata cu capital strain. Faptul ca juristii primariei nu au gasit o cale legala prin care aceasta tranzactie sa poata fi pusa in practica nu a contat decât pentru doi-trei consilieri municipali, restul votând ca la comanda „pentru“. Mentionam ca terenul a fost concesionat pentru 49 de ani firmei Prima Medical in vederea construirii Centrului de diagnostic, imobilul a fost ridicat in baza autorizatiilor emise, la rândul lor, in temeiul concesionarii, conditii in care nu se mai poate face vânzarea. Consilierul Emil Stefârta, unul dintre aceia care au votat pentru retragerea proiectului de hotarâre de pe ordinea de zi, sustine ca nu a inteles nici cadrul legal al afacerii si nici de ce un bun public este dat la un pret de nimic, comparativ cu tarifele pietei, unor afaceristi catalogati drept potenti financiar. „Puteau sa concesioneze si pe 100 de ani si pe inca 100 si asa mai departe. De ce trebuie sa renuntam pentru totdeauna la un teren, când nici nu stim sigur daca am respectat legea si când pretul va fi incomparabil mai mic decât pretul pietei?“, a repetat Stefârta intrebarile la care se astepta sa-i raspunda colegii sai. In ciuda motivelor enumerate de Stefârta, el a votat pâna la urma pentru vânzare. „Am votat «pentru», pâna la urma. Ce era sa fac? S-a luat lumea de mine“, s-a scuzat scurt consilierul. Presiuni nu au existat insa numai in culise, ci chiar in plenul legislativului, când consilierul Constantin Trusca, decis sa nu dea gir proiectului, a fost apostrofat chiar de primarul Antonie Solomon: „Ce faci, ba, bagasi capu-n pamânt? Nu votezi? Ba, ala din Craiovita! Daca era vorba de vreun restaurant, ceva, imediat votai“, s-a rastit Solomon la consilier, dupa care, crezând ca nu-l aude nimeni din sala, i-a tras acestuia o injuratura. Constantin Trusca nu a dorit sa comenteze incidentul.


Evaluare sub pretul pietei


Trebuie precizat ca negocierea pretului in circumstantele invocate in proiectul de hotarâre ar porni de la o valoare stabilita de experti si care nu tine cont de valorile de pe piata libera. Din experienta proprie a consiliului local municipal se poate constata ca atât spatiile comerciale, cât si terenurile administratiei au fost vândute pâna acum la sume mult sub cele vehiculate pe piata. Pierderile financiare in buget vor deveni certitudine insa dupa ce municipalitatea va bate palma cu administratorii SC Prima Medical. Primaria ne-a transmis prin purtatorul de cuvânt ca afacerea este cât se poate de legala, potrivit articolului 38, alin. 2, lit. h), din Legea administratiei publice locale: „(consiliul local – n.r.) hotaraste vânzarea, concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate privata a comunei sau orasului, dupa caz, in conditiile legii“. Ce nu a izbutit sa identifice primaria sunt „conditiile legii“, fapt pentru care a decis sa le ignore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS