17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInteresul pentru scoala a scazut

Interesul pentru scoala a scazut

Rezultatele tot mai slabe de la an la an la examenul de capacitate au determinat conducerea unei scoli din Petrila sa traga un semnal de alarma cu privire la parintii care pleaca la munca peste hotare si isi lasa copiii in grija rudelor. Scaderea nivelului rezultatelor si promovabilitatea redusa sunt, in opinia directorului Robert Hummel, de la Scoala Generala nr. 5 din Petrila, un fenomen din care toata lumea are de suferit. „Din patru clase terminale de la scoala noastra, doua au fost serios afectate de acest fenomen generat de lipsa parintilor. 11 elevi au ramas in grija rudelor, iar promovabilitatea a fost de 64 la suta, in conditiile in care anul trecut am avut peste 70 la suta promovati. An de an constatam un regres si cei care duc scoala inapoi sunt copiii ai caror parinti sunt la munca peste hotare“, a spus Robert Hummel.


Profesorii spun ca nu se pot tine sedinte cu parintii, motiv pentru care elevii devin slabi la invatatura. „Din veriga scoala – parinti, care ar trebui sa le dea educatia la vârsta lor, lipsesc parintii si scoala nu-i poate suplini“, a mai spus Hummel.


Premianti si repetenti


Copiii ramasi singuri devin izolati ori vor sa iasa in evidenta si, pentru ca banii le tin loc de parinti, ajung sa-si schimbe total sistemul de valori. Cadrele didactice recunosc, la rândul lor, ca se confrunta si cu situatii dificile si ca exista chiar si cazuri in care acesti tineri o duc rau. „Unuia dintre copii i se spunea «inspectorul», pentru ca venea rar la scoala si mereu nepregatit, deoarece cosea acasa pantofi, ca sa aiba bani. Intr-un final, a ajuns la mama sa in strainatate“, au spus profesorii.


Nu toti copiii insa abandoneaza scoala si profesorii recunosc ca au si premianti din rândul celor cu parintii plecati. Bianca si Alexandru sunt verisori, iar parintii lor muncesc in Italia de patru ani. Ei insa sunt premiantii clasei si spun ca le e greu pentru ca mama si tata vin doar de Craciun. „E greu, desi vorbim cu ei zilnic. Parintii mei s-au disponibilizat de la mina si ii vedem rar“, a spus Bianca, eleva in clasa a VIII-a. „Vacantele le facem la tara sau cu bunicii la bai, pentru ca parintii vin de Craciun. Mereu ne intreaba de note la telefon si, daca nu le-am spune noi, ar afla de la bunici. Nu ne lipseste nimic si suntem constienti ca altfel ar fi mai rau“, a sustinut Alexandru.


Alt elev al clasei, desi e foarte bun la invatatura, creeaza mereu probleme celor din scoala. Profesorii spun ca in comportamentul lui se vede cel mai bine rezultatul schimbului de valori bani – parinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS