11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTotul despre anorexie si bulimie

Totul despre anorexie si bulimie

Anorexia si bulimia sunt doua boli ce-si fac simtita prezenta in primul rând in rândul adolescentilor si al femeilor triste si singure. Conform site-ului topsanatate.ro, anorexia si bulimia intra in categoria tulburarilor de alimetatie. Uneori aceste tulburari sunt insotite de tulburare dismorfica, adica persoanele nu au capacitatea de a-si percepe corpul in dimensiuni reale, vazându-se de obicei mult mai grase decât sunt.


Ce inseamna perceptie dismorfica?


Dismorfic inseamna ca te vezi altfel decât esti. Tulburarile dismorfice presupun o preocupare excesiva pentru propriile aparente, consumarea unui timp excesiv pentru acest lucru, un continuu distres psihologic si o inrautatire a relatiilor sociale, ocupationale. Acea persoana se vede altfel decât o vad ceilalti si sufera un stres uneori insuportabil, dat de faptul ca nu se poate accepta asa cum se percepe.


Anorexicele, de exemplu, isi percep foarte diferit propriul corp, ca fiind mai gras, mai deformat decât in realitate. In cazul in care o anorexica este pusa sa se deseneze pe o coala de hârtie, de obicei imaginea schitata arata cu totul altfel fata de cum arata respectiva persoana in realitate.


In general, persoanele care sufera de anorexie sunt adolescentele, atunci când incep sa-si constientizeze propria feminitate si vor sa fie placute. In astfel de momente critice, ele nu mai vad limita si atunci linia de baza este „cu cât mai mult, cu atât mai bine“, mult in sensul de cu cât mai slaba, cu atât ma simt mai frumoasa.


Anorexia si bulimia se pot trata cu ajutorul psihologului


Daca anorexicul constientizeaza ca este anorexic si vrea sa se vindece poate sa o faca, dar cu mult efort, numai prin psihoterapie. Dar foarte putine persoane sunt in stare sa recunoasca faptul ca au o problema. Mai degraba bulimicii vin la psihoterapie si intr-adevar dau rezultate foarte bune. Bulimicul oricum realizeaza ca are problema, pentru ca nu se poate stapâni sa nu manânce. Bulimicul manânca mult, dincolo de senzatia de satietate si apare sentimentul de vinovatie, se autoculpabilizeaza si face ceva ca sa-si rezolve sentimentul de vinovatie. Ce anume face? Vomita, face exercitii fizice „in nestire“. Bulimicul constientizeaza ca are o problema, pe când anorexicul se poate simti bine la 30 de kg la 1,70. Problema poate sa apara in momentele in care nu se mai poate ridica din pat sau este fortat de familie sa vina la medic.


Sfaturi pentru anorexici sau bulimici


Familia trebuie sa fie alaturi de cei care manifesta fie tendinta de infometare sau de consum exagerat de mâncare. Unei adolescente slabe, sub limita normala, nu trebuie sa i se spuna „vai ce draguta, ce finuta esti“, astfel nu faceti decât sa-i intariti ideea ca ce face este bine. Aceste probleme pornesc de la cultura familiala si apoi de la anturaj – cercul de la scoala. Cultura de grup este un factor pe care nu-l puteti controla.


Bulimia si anorexia sunt de multe ori asociate cu probleme psihologice ce tin de control. Dorinta de a-ti controla corpul dincolo de limite, mai ales daca exista o presiune exterioara puternica sau un mediu familiar foarte sever, din care bolnavul simte ca nu poate sa evadeze.


Foarte important este ca orice persoana sa-si stabileasca o identitate proprie si sa nu se lase influentata excesiv de cei din jur. Conteaza foarte mult daca persoana cu probleme – anorexicul/bulimicul – are pe cineva aproape care o iubeste. Iubirea este extrordinara si da un echilibru problemelor. Foarte important pentru bulimic este sa-si constientizeze simptomele: sa vada care sunt orele la care manânca si care sunt cantitatile pe care le manânca, sa constientizeze ce manânca si de câte ori vomita; sa vada unde si cum poate interveni singur; sa o ia treptat si, cel mai semnificativ lucru este sa nu mai vomite.


Dezastrul cauzat de anorexie sau bulimie


Anorexicul netratat poate sa moara, pentru ca organismul sau este distrus. Un anorexic, care nu-si da seama de suferinta sa, poate sa faca infarct. Organele interne pâna la sistemul osos sunt compromise si se refac foarte greu.


In cazul bulimiei, cam 70% din pacienti isi revin, iar aproximativ 10% ramân mereu cu intreaga gama de simptome.


In general, organismul se dezechilibreaza puternic si foarte greu isi revine. Sau nu isi mai revine niciodata. Carentele majore de substante vitale duc la un ritm accentuat de dezechilibru si la aparitia unor alte boli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS