10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru mituri varatice... demitizate

Patru mituri varatice… demitizate

Mai ales in perioada copilariei, parintii incearca sa ne protejeze si sa ne fereasca de tot felul de situatii cu sfaturi mai mult sau mai putin medicale… Am auzit de atâtea ori sa nu bem apa inainte de masa, ca facem „broaste in burta“ si altele asemenea, astfel incât putem considera ca le stim pe toate. Din pacate, aceste sfaturi, desi bine intentionate, cel mai adesea nu sunt corecte din punct de vedere medical. Site-ul eva.ro prezinta patru dintre aceste mituri comune legate de starea de sanatate vara.


Inotul dupa masa – o problema?


Asteptati o jumatate de ora dupa ce mâncati ca sa puteti inota. Aceasta este o supozitie unanim acceptata. Mitul a evoluat in jurul posibilitatii de a suferi crampe musculare severe si de a va ineca din cauza stomacului prea plin si a greutatii. Desi este adevarat ca procesul digestiv „directioneaza“ circulatia sângelui spre stomac si, intr-o anumita masura, „departe“ de muschi, adevarul este ca nu exista nici un caz de inecat din cauza de „burta plina“.


Nici unul dintre forurile medicale de specialitate nu face vreo referire la cât trebuie sa asteptati dupa ce ati mâncat, ca sa puteti inota in voie si nestingherit. Teoretic, exista posibilitatea sa aveti crampe in timp ce inotati imediat dupa masa, dar o persoana care inoata in piscina sau intr-o zona supravegheata poate iesi cu usurinta din bazin daca acest lucru neplacut se intâmpla. Ca orice exercitiu fizic imediat dupa masa, inotul s-ar putea sa fie inconfortabil, dar nu va va face sa va inecati…


Arsurile solare se vor transforma in bronz…


Acest mit mai este cunoscut si sub expresia: „Mai intâi trebuie sa te arda soarele ca sa te bronzezi…“. Nimic mai fals si mai putin sanatos. Arsura solara este o arsura si nu o etapa premergatoare bronzului si poate duce la deteriorari si modificari ale pielii, inrosirea acesteia si, pâna la urma, la descuamare.


Orice expunere la soare aduce cu ea un risc crescut pentru aparitia si dezvoltarea cancerului de piele si imbatrânirea prematura a epidermei.


Tenul inchis nu are nevoie de crema cu factor de protectie


Persoanele cu tenul deschis la culoare au mai putina melanina in corp decât persoanele cu tenul inchis la culoare. Melanina este pigmentul care absoarbe radiatiile UV si protejeaza pielea. Desi persoanele cu pielea alba vor fi mai sensibile la efectele razelor UV ale soarelui, cele cu pielea inchisa pot fi la fel de mult afectate de efectele devastatoare ale radiatiilor solare.


Medicii dermatologi recomanda persoanelor cu tenul inchis protejarea frecventa a pielii cu crema cu factor de protectie cel putin 15. Acest lucru inseamna ca si expunerea zilnica la soare, in timpul amiezei, poate avea consecinte neplacute.


Mitul semintelor de… pepene


Pentru ca suntem la inceputul verii si pepenii „ne dau târcoale“, trebuie sa ne amintim ce ne spuneau bunicii: ca daca inghitim semintele de pepene o sa ne creasca unul in stomac.


Exista un foarte mic risc al deteriorarii intestinelor (inflamare, obstructie, o rana sau o mica ruptura) din cauza inghitirii unui obiect mic si ascutit, asa cum este o samânta. O samânta de pepene se poate „inchista“ in apendice si poate duce la operatia chirurgicala de apendicita, dar acest lucru se intâmpla foarte rar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS