10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsigurarea si inspectia dau batai de cap soferilor

Asigurarea si inspectia dau batai de cap soferilor

Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a inceput sa instiinteze proprietarii de masini care nu au incheiat RCA-ul sau nu au ITP-ul la zi ca li se suspenda certificatele de inmatriculare. Pe lânga acestia, sute de posesori de autovehicule care sunt in regula sunt pusi pe drumuri intre RAR si societatile de asigurari din cauza erorilor din baza de date.


Reprezentantii Registrului Auto Român (RAR) si cei ai societatilor de asigurari din Craiova sunt asaltati de proprietarii de masini care au fost instiintati de catre DRPCIV sa intre in legalitate, chiar daca si-au incheiat politele de asigurari si au inspectia tehnica la zi. De cealalta parte, conducerea Serviciului de Permise de Conducere si Certificate de Inmatriculare din cadrul Prefecturii Dolj afirma ca aceasta situatie este creata de statiile care fac inspectiile tehnice si societatile de asigurari, care nu transmit informatiile catre DRPCIV sau le transmit eronat.


„Primim frecvent sesizari din partea oamenilor din cauza erorilor din baza de date comuna, lucru cu care se confrunta, din câte am inteles, si asiguratorii. Am fost nevoiti sa numim un om care sa se ocupe permanent de aceste probleme. Vin la noi o multime de proprietari speriati care au fost instiintati ca incepând cu 1 iulie li se va suspenda inmatricularea vehiculului, in conditiile in care ei sunt in regula. Multi chiar au inspectiile tehnice la zi, iar altii au masini noi, cumparate dupa anul 2005, si nu sunt inclusi in baza de date. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca softul bazei de date creeaza probleme“, a declarat Marcel Marcea, directorul RAR Craiova.


Confuzii se fac si in privinta obligatiilor pe care le are de indeplinit proprietarul de masina. Instiintarea cuprinde doua probleme pe care le poate avea o masina – ii lipseste asigurarea ori nu are inspectia tehnica facuta, iar cea in neregula este indicata cu o sageata neagra. Sunt insa multe cazuri in care posesorii de autovehicule nu sunt lamuriti ce problema au si ajung sa se prezinte la societatea de asigurari pentru ca… nu au inspectia tehnica la zi.


„Zilnic vin solicitari din partea oamenilor care vin la noi pentru ca au impresia ca au probleme cu asigurarea. Ar trebui facut ceva pentru ca lucrurile sa fie clare si sa nu se mai faca unele confuzii, insa pâna când baza de date va fi pusa la punct mai trebuie timp“, a spus reprezentantul unei societati de asigurari din Craiova.


„Problema e la ei, nu la noi“


Reprezentantii Serviciului de Permise de Conducere si Certificate de Inmatriculare sustin ca aceasta debandada se datoreaza in mare masura societatilor de asigurari si statiilor care efectueaza inspectii tehnice.


„Societatile de asigurari transmit datele catre CSA, de unde pleaca catre DRPCIV. La fel se intâmpla si cu inspectiile tehnice. Statiile transmit datele catre filialele RAR, acestea le inainteaza catre RAR Bucuresti, iar de acolo pleaca la DRPCIV. Eu cred ca problemele se creeaza la nivelul de jos, adica la asiguratori si statiile tehnice, care nu transmit datele sau o fac, dar gresit. In baza de date nu se face nici o modificare, ci doar sunt colectate datele dupa care sunt comparate cu situatia parcului auto national. Apoi e simplu, ce ramâne pe dinafara inseamna ca au probleme cu asigurarea sau ITP-ul“, a explicat comisarul Constantin Coanda, seful Serviciului de Permise de Conducere si Certificate de Inmatriculare Dolj.


Seful Serviciului Permise a mai spus ca proprietarii de autovehicule nu trebuie sa fie ingrijorati, pentru ca aceste instiintari sunt doar niste atentionari, iar sanctiunile se vor aplica numai daca sunt depistati conducând un autovehicul pe drumurile publice având certificatele de inmatriculare suspendate. „Oamenii primesc aceste instiintari ca li se suspenda inmatricularea masinilor, dar aceasta masura inceteaza in momentul in care intra in legalitate. Daca un doljean nu si-a folosit masina de doi ani, de exemplu, nu e obligat sa aiba asigurarea si revizia la zi, insa când o va scoate pe drum trebuie sa indeplineasca aceste conditii, altfel amenda e drastica“, a incheiat Coanda.


Sesizari


Proprietarii de masini au posibilitatea de a verifica singuri pe adresa www.rarom.ro daca inspectia tehnica periodica a vehiculului este inregistrata in baza de date. Cei care sunt siguri ca au verificarea tehnica la zi si este facuta la un service autorizat, dar nu se regasesc in baza de date trebuie sa completeze un formular de sesizare care apare pe site in momentul in care nu s-au gasit inregistrati. De asemenea, posesorii de masini pot verifica pe adresa http://ceda.csa-isc.ro daca figureaza in baza de date cu asigurarea obligatorie incheiata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS