10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNedeie in cinstea eroilor din munti

Nedeie in cinstea eroilor din munti

Pentru prima data, dupa aproape un secol de la evenimentele care au avut loc in muntii din vestul Vaii Jiului, eroii cazuti in lupta vor fi omagiati de localnici printr-o serbare câmpeneasca, in iulie. Nedeia de la Tulisa va avea prima editie pe 20 iulie si va fi dedicata soldatilor care au pierit in lupta cu imperiul austro-ungar, pe culmile muntilor din zona Valea de Brazi.


„Nimeni nu si-a amintit si nici nu s-a gândit sa aduca in vreun fel omagiu miilor de soldati care au murit atunci pe Tulisa, in lupta de rezistenta impotriva austro-ungarilor. In luna iulie se implinesc 90 de ani de când s-a rupt pentru prima data frontul in acest loc, iar românii au rezistat atacurilor“, a spus Danut Buhaescu, primarul orasului Uricani.


Pentru evenimentul care va avea loc de Sfântul Ilie pe Muntele Tulisa, consiliul local a alocat 400 de milioane de lei, banii urmând sa fie folositi si pentru ridicarea unui monument in acel loc. Autoritatile locale spun ca acolo va fi ridicata o cruce, iar la evenimentul din vara sunt invitati si reprezentanti ai guvernului.


„Vrem sa facem o serbare câmpeneasca in adevaratul sens al cuvântului, cu mâncare, muzica si dansuri momârlanesti, asa cum, de-a lungul timpului, oamenii de aici au invatat din mosi-stramosi. Ne-am gândit sa invitam si reprezentanti ai guvernului si mizam chiar si pe participarea premierului Tariceanu“, a mai spus Buhaescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS