10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficanti de arme, prinsi de politisti

Traficanti de arme, prinsi de politisti

Doi sârbi incercau sa vânda in România un revolver, un pistolet si un pistol-mitraliera cu amortizor, destinate amatorilor de arme de foc din lumea interlopa.


Politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, in colaborare cu colegii lor din Mehedinti si sub indrumarea unui procuror al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), au prins in flagrant, joi dupa-amiaza, doi cetateni sârbi care incercau sa le vânda interlopilor din România trei arme de foc.


Filiera sârbeasca


Goran Sujikic, zis Suia, de 34 de ani, si Dimitrije Bondokic, zis Belea, de 45 de ani, amândoi din localitatea Kladovo, intrasera de aproape doua luni in atentia politistilor români de la Crima Organizata, care aflasera ca sârbii incearca sa vânda in România mai multe arme. Sârbii au fost identificati si monitorizati atent o lunga perioada. Joi, politistii au aflat ca acestia vin in România pentru a incheia o afacere cu arme in Drobeta Turnu Severin. „Au fost filati inca de la intrarea in tara. S-au dovedit deosebit de precauti, schimbând de 12 ori in patru ore locul de intâlnire cu potentialul client. De fiecare data, unul dintre cei doi se afla la punctul de intâlnire, iar celalalt supraveghea zona de la distanta“, a precizat comisarul-sef Gheorghe Bica, seful BCCO Craiova. Intr-un târziu, sârbii s-au intâlnit cu potentialul client intr-o parcare in care, cu mai bine de o saptamâna in urma, isi lasasera un Renault Safrane cu numarul de inmatriculare 967-BJQ-44. In aceasta masina se aflau armele de foc.


Exact in momentul in care Sujikic si Bondokic isi prezentau armele, au aparut politistii de la Crima Organizata. Unul dintre sârbi a reusit sa ajunga la masina si sa fuga, fiind prins de politie la vama, inainte de a apuca sa iasa din tara. Cel de-al doilea, fara sa stea pe gânduri, a pus mâna pe una dintre armele oferite la vânzare si a bagat glont pe teava, intentionând sa traga in politisti. Ofiterii români n-au stat insa pe gânduri si au tras doua focuri de avertisment in directia traficantului de arme. „Deranjat“ de gloantele care-i suierau pe la urechi, sârbul n-a mai apucat sa traga, fiind imobilizat de politisti.


Trei arme, dintre care un pistol-mitraliera cu surdina


Sujikic si Bondokic au fost incatusati. Oamenii legii au gasit asupra lor un adevarat arsenal, pe care cei doi intentionau sa-l comercializeze in România contra sumei de 5.000 de euro: un revolver Colt, calibru 6 mm, cu 8 cartuse cu glont, un pistol semiautomat Parabellum Mauser, calibru 9 mm, cu incarcator si 10 cartuse cu glont, respectiv un pistol-mitraliera automat, cu amortizor, calibru 9 mm, cu incarcator si 101 cartuse cu glont. Armamentul era in perfecta stare de functionare.


Retinuti de politistii de la Crima Organizata, cei doi sunt in prezent cercetati pentru comiterea infractiunilor de contrabanda, detinere ilegala si trafic de armament. Sârbii au un cazier destul de bogat. Cunoscuti in lumea interlopa, au la activ o serie de furturi si fapte de violenta, fiind suspecti in mai multe omoruri. Politia incearca acum, impreuna cu autoritatile sârbe, sa identifice toate persoanele care i-au sprijinit pe cei doi traficanti de armament, precum si modul in care armele au fost introduse in România.


Ingrijorare


Autoritatile au sesizat ca in România este o cerere mare de arme de foc, mai ales in lumea interlopa. „Este ingrijorator ca pe piata româneasca se incearca a fi comercializate arme de foc, facându-se simtita o cerere in crestere din partea lumii interlope. Posibilele surse de arme sunt, pe de-o parte, tarile din fosta Iugoslavie macinata de razboi, iar pe de alta parte, Ucraina si Moldova“, a declarat comisarul-sef Gheorghe Bica, seful BCCO Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS