9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArtistul care a uimit lumea

Artistul care a uimit lumea

Toader Busnea este creator de instrumente autentice, unele dintre ele unice in lume. Venit din Râmnicu Vâlcea, pe platoul Casei Baniei din Craiova, barbatul spune ca traieste din muzica si si-a indrumat copiii sa-i calce pe urme.


Craiovenii care au vizitat in aceste zile platoul Casei Baniei din Craiova au putut asculta muzica unui maestru, instrumentist si creator de instrumente, unele dintre ele unicat. Toader Busnea isi câstiga existenta din muzica. Confectioneaza aproape orice instrument de suflat, de la cele cunoscute, pâna la instrumente unice in felul lor prin textura si sunet. Astfel caraba, caucul, tuiga, buciumul sunt doar câteva dintre realizarile creatorului vâlcean de muzica. In colectia impresionanta expusa se numara si obiecte unicat, instrumente create cu mare ingeniozitate si pricepere. „Tuiga, de exemplu, este un instrument la care se cânta cu ambele mâini. Imita foarte bine sunetele redate de un cimpoi. Sunt foarte mândru de «sasifonul» meu, un instrument asemanator saxofonului, pe care l-am realizat dintr-un dovleac comestibil. Este instrumentul meu de rezistenta, unic in lume. Imita foarte bine muzica pastoreasca. Pentru crearea fiecarui instrument trebuie multa rabdare si atentie, insa satisfactia este de nedescris“, a povestit Toader Busnea.


Tata a doi copii-minune


Maiestria vâlceanului si a familiei lui a depasit de mult granitele tarii. Ambii copii ai lui Toader i-au mostenit talentul, spre bucuria barbatului. Toader Busnea cânta la 20 de instrumente, iar fiul lui cel mic, Teodor Giani Busnea, la „numai“ 14. „Am confectionat primul fluier, la 17 ani. Apoi, am facut o scoala populara, in care am deprins mai bine tainele cântatului. Acum inventez instrumente muzicale, pe care apoi le vând sau le prezint prin expozitii din tara si strainatate. Sunt mândru insa de fiii mei, Constantin, care a invatat sa cânte la primul instrument la vârsta de trei ani, si Teodor Giani, care in prezent cânta la 14 instrumente. Prin propriile puteri si prin talent s-au facut cunoscuti in intreaga lume“, a adaugat maestrul.


Talentul familiei, recunoscut international


Datorita talentului cu care este inzestrat, mezinul familiei Busnea a facut parte, in urma cu cinci ani, din delegatia care a dus bradul la Vatican, fiind felicitat la vremea respectiva de Papa Ioan Paul al II-lea, pentru prestatia extraordinara din concertul pe care l-a sustinut. Tot copilului i-a revenit onoarea sa aprinda luminile din bradul de Craciun. „Si in acest an, fiul meu cel mic este invitat la Vatican sa aprinda luminile bradului de Craciun. L-am luat cu mine in concerte, alaturi de maestri ai tarii: Nicolae Margineanu, Sergiu Nicolaescu, oameni politici importanti, ambasadori. A fost in Israel, in Austria – unde a sustinut un concert lânga statuia lui Mozart. In iulie, alaturi de maestrul Gheorghe Zamfir, eu voi avea un concert in Dubai, apoi altul in Iordania si Israel. Chiar si presedintele Traian Basescu ne-a spus ca avem oricând usa deschisa, in caz de nevoie“, a mai spus Toader Busnea. Cu tot succesul de care se bucura in strainatate, familia Busnea a ramas in România, unde nu foarte multi ii recunosc maiestria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS