16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGhid pentru o casnicie perfecta

Ghid pentru o casnicie perfecta

„In viata tuturor barbatilor exista doua momente in care nu putem sa intelegem femeile: inainte de casatorie si dupa casatorie“, ii explica psihiatrul pacientului intins pe canapea.


Desi la prima vedere avem de-a face cu un simplu banc, invocat de vedete precum Woody Allen sau David Letterman, gluma nu prea este pe placul profesorului Scott Haltzman, un cunoscut specialist din cadrul catedrei de psihiatrie al Universitatii Brown University care, de ani buni, a pornit o adevarata cruciada pentru a salva institutia casatoriei de loviturile fatale ale unei culturi sub semnul divortului. Haltzman si-a lansat de curând pe piata o carte care a cucerit imediat America: „The Secrets of Happily Married Men“ – „Secretele barbatilor cu o casatorie fericita“, carte adresata tuturor domnilor care doresc ca mariajul lor sa functioneze perfect. Retea sa este simpla. „Barbatii ar trebui sa trateze aceasta institutie sfânta ca si cum ar fi vorba de propria lor cariera profesionala“. Cu alte cuvinte, „trebuie sa puna in joc toate calitatile sale de barbat adevarat, de la agresivitate si spirit de competitie si pâna la nevoia de a-si impune propriul punct de vedere, in tentativa de a-si face fericita nevasta“. Argumentele sale? „Pentru a comunica, o femeie foloseste in medie 7.000 de cuvinte pe zi si nu mai putin de cinci tonuri de voce diferite, in timp ce barbatul foloseste 2.000 de cuvinte si trei tonuri“. In opinia profesorului, asta demonstreaza ca barbatii au lipsuri consistente in ceea ce priveste sfera comunicativa, emotiva si intuitiva. „Atunci când vorbesc despre sentimentele lor, nivelul lor de stres creste in maniera exponentiala, invers decât se intâmpla la femei“.


Barbatii vin de pe Marte, femeile de pe Venus


In „The Secrets of Happily Married Men“, profesorulScott Haltzman incearca sa isi indemne semenii de acelasi sex sa renunte la ceea ce el numeste „ura innascuta a masculilor de a se recunoaste invinsi. In orice domeniu“.


„Obiectivul meu este de a salva casnicii, câte un sot pe rând“, explica acesta pe site-ul sau, www.secretsofmarriedmen.com. „Divortul este urât, insa nu inevitabil. Terapia matrimoniala traditionala la care apeleaza milioane de cupluri din toata lumea se bazeaza pe o eroare de fond grosolana: aceea de a incerca sa ii faca pe barbati sa se asemene mult cu femeile, adica sa fie mai sensibili, mai intiuitivi si deschisi din punct de vedere economic. Aceasta tentativa nu are sorti de izbânda, pentru ca barbatii vin de pe Marte, iar femeile de pe Venus. Primii merg la vânatoare in savana, in timp ce acelea din urma au grija de caverna“, explica Haltzman.


Insa, pentru a privi mariajul ca pe o profesie, este nevoie de o „job description“, in traducere, descriere a postului. Iar aceasta carte descrie in detaliu „dotarile“ unui sot perfect: dragoste, respect, fidelitate conjugala si emotionala, ajutor in casa si cu educatia copiilor, solidaritate cu ambitiile profesionale ale consoartei. „Comporta-te cu nevasta asa cum te-ai purta cu un client important, intâmpinând-o cu caldura si politete, anticipeaza-i dorintele si ofera-i cadourile potrivite“, spune profesorul.


Sfaturi pentru o casnicie perfecta


Pentru imbunatatirea vietii conjugale, Haltzman le sugereaza sotilor „sa adune date, observând-o pe ea in situatiile de zi cu zi, atunci când se desfasoara mai bine, luând notite si scriind liste cu lucrurile care trebuie indeplinite“. Cu alte cuvinte, sa puna totul negru pe alb, „asa cum ar face la serviciu inaintea unei sedinte de lucru“. Cartea lui Haltzman a atins o „coarda sensibila“ in America, unde 50 la suta dintre casnicii se destrama. Asta se datoreaza si faptului ca Haltzman a demonstrat, cu ajutorul statisticilor, ca mariajul are un impact benefic asupra sanatatii si calitatii vietii.


„Barbatii casatoriti câstiga mai bine, sufera mai rar de depresii, au parte de cel mai bun succes si se bucura de o sanatate de fier, in timp ce divortul ridica cu 200 la suta riscul unui deces“. Cartea nu s-a bucurat de prea mare popularitate printre burlacii convinsi si „multidivortatii“ („lista sa de dotari pentru a multumi o femei este mult prea lunga si obositoare“, se plâng jurnalistii de la Washington Post), precum si printre feministele care considera drept o prejudecata veche si depasita cliseul barbatului vânator si al femeii regina peste gospodarie. Insa cei mai multi dintre critici elogiaza volumul.


„Este unul dintre rarisimele carti scrise de un barbat despre barbati si pentru barbati, care nu arunca cu noroi in femei si nu pune paie pe foc in razboiul sexelor“, spune psihologul Peggy Vaughan. In acelasi timp, saptamânalul Time a inclus volumul in topul celor sase carti care in 2006 „va vor ajuta sa fiti mai sanatosi, mai impliniti si mai fericiti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS