12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Câmpia Islaz nr. 97A sau pe email [email protected]


Prezentati adeverinte salariale!


„Ma numesc Vasile Toma si sunt pensionat la limita de vârsta, cu vechime completa, din anul 1991. Mentionez ca dosarul meu nu a intrat nici in procesul de recalculare si nici la indexarea din luna ianuarie. Vreau sa stiu de ce in cazul meu, dupa zeci de ani de munca, nu beneficiez de aceste drepturi legale?“.


GdS: Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj au precizat ca dosarul dumneavoastra a intrat in procesul de recalculare a pensiilor, conform OUG nr. 4/2005, iar in urma recalcularii punctajul rezultat a iesit mai mic decât cel aflat in plata. „Asadar, pensia a ramas la aceeasi valoare. Pe perioadele 2 august 1952 – 1 februarie 1954,1 ianuarie 1957 – 1 mai 1962 si 1 ianuarie 1963 – 1 februarie 1970, deoarece in actele existente in dosar nu ati avut salariul de incadrare, la recalcularea pensiei a fost luat in calcul salariul minim pe economie. Pentru aceste perioade este necesar sa prezentati adeverinta cu salariul de incadrare in vederea recalcularii pensiei“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj. (A.C.D.)


Pensia v-a fost recalculata corect


Alta sesizare primita pe adresa redactiei este de la doamna Aneta Toma, pensionara la limita de vârsta si cu vechime integrala. Femeia se declara nemultumita de valoarea pensiei pe care o primeste si ne-a rugat ca dosarul ei sa fie reevaluat.


GdS: „Dosarul doamnei Aneta Toma a intrat in procesul de recalculare a pensiilor, dar, din pacate, punctajul rezultat a iesit mai mic decât cel dinainte. Astfel, i-a fost mentinuta in plata vechea pensie. Daca doamna considera ca poate prezenta adeverinte salariale cu sporuri sau alte indemnizatii care nu sunt trecute in carnetul de munca, le poate aduce la Casa de Pensii, noi ii vom recalcula pensia, iar banii ii va primi retroactiv de la data primirii deciziei de recalculare“, a spus Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj. (A.C.D.)


Aveti nevoie de adeverinte salariale


Dumitru Melcea, din Craiova, pensionar cu o vechime in munca de 36 de ani si cu o indemnizatie lunara de 3.330.000 de lei, a trimis pe adresa redactiei o sesizare in care isi arata nemultumirea privind modul in care i-a fost calculata pensia. „Am constatat ca alti colegi de breasla au cu 1,5-2 milioane de lei mai mult ca mine. In plus, mie nu mi-a fost nici recalculata si nici indexata pensia. In aceeasi situatie ca si mine se afla si sotia mea, Gheorghita Melcea, pensionata CAP. In plus, avem si o situatie mai speciala, având doi copii cu handicap din nastere“, a spus Dumitru Melcea.


GdS: Din pacate, din cele mentionate de reprezentantii Casei Judetene de Pensii Dolj, ambele dosare, al lui Dumitru si al Gheorghitei Melcea, au fost recalculate, insa au obtinut un punctaj mai mic. „In schimb, ambele persoane pot aduce adeverinte salariale sau acte cu sporurile obtinute in anii de munca, pe care nu ii au trecuti in carnetul de munca. Doamna Gheorghita Melcea nu are nici macar salariul de incadrare, la recalcularea pensiei fiindu-i luat in calcul salariul minim pe economie din acea perioada. La fel si domnul Melcea, care pentru ani buni de munca nu are trecut salariul de incadrare. Din pacate, singura solutie pentru cei doi soti este sa prezinte adeverintele salariale pentru ca pensiile sa fie recalculate“, a spus directorul executiv al CJP Dolj. (A.C.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS