5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe 20 de ani impreuna

De 20 de ani impreuna

Simplitate si modestie sunt cuvintele cele mai potrivite cu care poti caracteriza familia Costache. El, Marin, sau Manu, asa cum este cunoscut de prieteni, este comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj, ea, Carmen Mihaela, se ocupa de afacerea cu mobilier a familiei. Au aproximativ 20 de ani de când se cunosc si un baiat, Silviu Gabriel, „cea mai mare realizare a casniciei“.


Manu Costache s-a nascut in Slatina, dar imediat dupa terminarea studiilor universitare a ramas in Craiova. A urmat liceul de matematica-fizica in orasul natal si Facultatea de Mecanica-Masini Unelte din Craiova. Nu s-a multumit insa cu atât, in prezent urmând cursurile masterului „Guvernare Publica si Administratie“. Imediat dupa absolvire a intrat in comert ca agent comercial, apoi a devenit director general pe regiunea Oltenia al unei mari societati care se ocupa cu desfacerea obiectelor din mobilier. Fiind atras de acest domeniu, in 1998 a hotarât ca impreuna cu Carmen Mihaela, sotia sa, sa-si deschida propria firma. „Mi-a placut comertul cu mobila foarte mult, ceea ce m-a si determinat sa vreau sa fim in acest domeniu pe picioarele noastre. In prezent avem un magazin de distributie de mobila, de care se ocupa insa numai sotia, si un restaurant“, a povestit comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj. Carmen Costache se ocupa de tot ceea ce reprezinta firma.


„Doream foarte mult sa schimb mentalitatile invechite ale angajatilor la stat“


In iulie 2005, intr-un cadru festiv la care au participat si numeroase oficialitati si reprezentanti ai institutiilor craiovene, Manu Costache a fost numit comisar-sef al Garzii de Mediu Dolj. A uimit pe toti cei prezenti, aranjati la patru ace, chiar de la prima lui aparitie in blugi, cu camasa lasata peste pantaloni si cu un sacou cu mâneci suflecate. Ideea nu a fost nicidecum sa socheze, dar asta este stilul vestimentar preferat al comisarului. Marturiseste sincer ca nu ii place sa poarte costum, parându-i-se prea protocolar, si povesteste ca nu se poate abtine sa nu zâmbeasca ori de câte ori priveste fetele prietenilor atunci când intr-un final hotaraste sa-si puna cravata la gât si sa imbrace costum. „Am acceptat sa ocup functia de comisar-sef al Garzii Judetene de Mediu tocmai in ideea ca stiam ca nu va fi o munca propriu-zisa de opt ore la birou, ci foarte multa munca de teren. Mi-e foarte greu sa stau intr-un loc mult timp, trebuie permanent sa merg, sa verific… Umblasem mult prin Europa, eram pasionat de Protectia Mediului si stiam ce presupune aceasta munca. Am acceptat sa trec din domeniul privat, ca functionar public, doream foarte mult sa schimb mentalitatile invechite ale angajatilor la stat. Suntem 13 angajati in total si as dori ca lumea sa stie ca noi nu suntem «aia care se ocupa cu gunoaiele», pentru ca, din pacate, asa ne-au perceput multi. Munca la Garda de Mediu presupune prevenirea si combaterea problemelor pe tot ce inseamna aer, apa, sol. Verificam permanent 300 de unitati, iar scopul nostru nu este acela de a sanctiona, ci de a-i determina pe oameni sa inteleaga si sa respecte problemele de mediu“, a povestit Manu Costache.


„Carmen Mihaela este sotia mea si mama copilului meu“


Dar, cum afacerile si succesul nu pot sa „mearga“ fara a se impleti cu o viata de familie linistita si armonioasa, Manu Costache a cunoscut-o in 1987 pe cea care avea sa ii devina partenera de viata. S-au imprietenit chiar de ziua ei, pe 21 octombrie, petrecere la care fusese invitat. Dupa sase ani au hotarât sa se casatoreasca, intr-o zi de 13 noiembrie. Nu au avut prea mare contributie in organizarea nuntii, mai mult ocupându-se parintii. „Pe vremea aceea nu prea intelegeam eu cum se fac petrecerile, dar treptat mi-am luat revansa. Carmen Mihaela este Balanta, este sotia mea si mama copilului meu. Este o femeie frumoasa cu mare incredere in fortele proprii. Consider ca iubirea este baza de la care pleaca totul intr-o casnicie. Intr-o familie intervin discutii, atunci când partenerii nu inteleg foarte clar, fiecare, ceea ce au de facut. Pentru mine, familia mea este tabu“, a adaugat Manu Costache. Si-au dorit foarte mult un baiat, care in 1996 a si venit pe lume. Au organizat un botez superb lui Silviu Gabriel, „adevarata clona la gesturi“ a lui Costache. Considera ca impreuna cu aleasa inimii sale au realizat „aproape“ tot ce si-au pus in cap… S-au plimbat mult, in special prin tara, dar si in Europa. Prefera concediile in Turcia, la Marea Mediterana, unde considera ca li se ofera turistilor „toate conditiile, la bani rezonabili“. Prefera calatoriile cu masina personala, Manu Costache recunoscând ca are o frica inexplicabila de avioane. Sunt mândri de copilul lor, care de mic, se pare, din cele mentionate de ei, are „un fler innascut pentru afaceri“, este sociabil si are o inclinatie spre limba engleza.


„Sarbatorile Pascale te fac sa fii mai bun“


Au muncit mult sa realizeze ceea ce au in prezent. Din propria lor munca, in câteva luni va fi gata si casa, in care viseaza de mult sa traiasca. In putinul timp liber pe care reuseste sa il aiba, Manu Costache face sport, de doua ori pe saptamâna jucând tenis de câmp si fotbal. „Mi-am propus sa fac cât mai multa miscare, iar in maximum doua luni sa ma las de tutun. Sarbatorile Pascale au o semnificatie aparte in sufletul meu, aceste zile sfinte te schimba, te fac sa fii mai bun, sa lasi toate rautatile inevitabile la o parte… Mi-am petrecut aceste zile in sânul familiei, iar a doua zi de Paste am iesit cu prietenii si familiile lor“, a mai spus comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU